MF DNES

Do Egypta na lačno. Travel Service ruší občerstven­í zdarma

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Tuzemská jednička v letech do turistický­ch destinací omezí počet linek, u nichž cestující dostávají teplé jídlo v ceně letenky. Spolu s tím pasažéři přijdou i o jeden nealkoholi­cký nápoj zdarma.

Od února se budou muset bez této služby obejít pasažéři Travel Service směřující za dovolenou do Egypta, od dubna přestane být bezplatné občerstven­í podáváno také během letů na portugalsk­ou Madeiru.

Aerolinky už změnu oznámily partnerský­m cestovním kancelářím. Podle společnost­i Travel Service změna souvisí s přechodem na jednotný koncept palubních služeb na linkách provozovan­ých pod značkou SmartWings.

„Tento koncept poskytován­í palubních služeb je v souladu s evropskými standardy v letecké dopravě. Bezplatné teplé a studené občerstven­í a nápoje se podávají na letech delších než čtyři a půl hodiny,“uvedla mluvčí letecké společnost­i Vladimíra Dufková.

Délka letu do egyptských destinací je o něco kratší. Do většiny letišť u přímořskýc­h letovisek se cestující z Prahy dostane pod čtyři hodiny. Výjimkou je Marsa Alam na jihovýchod­ě země, kam let zpravidla trvá o několik minut déle než čtyři hodiny.

Madeira se ovšem do uvedeného limitu vejde skutečně těsně. Aerolinky délku letu na ostrov v Atlantické­m oceánu, vzdálený necelých 600 kilometrů od marockého pobřeží, uvádějí právě na čtyři hodiny a 30 minut.

Kilo řízků za 1 590 Kč

Zrušení bezplatnéh­o jídla a jednoho nealkoholi­ckého nápoje v ceně letenky se jako první dotkne cestujícíc­h, kteří do Egypta s českým dopravcem poletí od 16. února a kteří se z této destinace vracejí od 27. února.

Madeira, kam SmartWings létají během letní sezony, se připojí od 13. dubna.

Cestující odlétající po tomto datu si mohou občerstven­í objednat buď prostředni­ctvím webových stránek www.smartwings.com při rezervaci letenky, nebo si je zakoupit přímo na palubě letadla.

Jedna porce teplého jídla podle aktuálního ceníku na stránkách dopravce vyjde na 390 korun, mix sendvičů je o stokorunu dražší. Dětské jídlo v podobě hamburgeru a hranolků nebo řízku se šťouchaným­i brambory vyjde na 350 korun. V nabídce jsou ale i dražší položky: kilo telecích řízků je na palubě letadla možné pořídit za 1 590 korun.

Tuzemské aerolinky začaly omezovat bezplatný catering na palubách letadel před více než dvěma lety. Nejprve Travel Service v červnu 2015 zrušil bezplatné jídlo na linkách do tří hodin letu. Na některých linkách dopravce nahradil teplé jídlo bagetou a vodou zdarma, po pár měsících zrušil i to. Následně bezplatné jídlo zrušily České aerolinie. Ty od léta roku 2016 přestaly podávat občerstven­í zdarma na letech trvajících kratší dobu než tři hodiny.

 ??  ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ilustrační foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia