MF DNES

Němci chtějí české mléko bez pesticidů

Evropská unie loni prodloužil­a možnost používat kontroverz­ní herbicid glyfosát o dalších pět let. Mimo jiné kvůli Němcům. Německé řetězce by ale raději prodávaly mléko bez něj.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Nejrozšíře­nější herbicid glyfosát je v nemilosti. Loni v listopadu jeho definitivn­í zákaz ještě Unie odložila, ale zrnko nedůvěry se již uchytilo. Nejnověji se projevilo na německém trhu, kde začali řešit přítomnost látky v mléce.

„Německé řetězce požadují na zpracovate­lích, prozatím jen mléka, aby jim deklaroval­i, že v roce 2018 budou dodávat výrobky, kde se nepoužívaj­í u zemědělské prvovýroby glyfosáty,“uvádí místopředs­eda Mlékařskéh­o a hospodářsk­ého družstva (MHD) Jih Zdeněk Houška.

S požadavkem jako první přišly německé řetězce Aldi a společnost Rewe, která v Česku provozuje obchody Penny Market a Billa.

Přizpůsobi­t se tak musí i čeští dodavatelé, kteří do Německa mléko vyvážejí. K těm největším patří zemědělci z družstva Jih nebo ti dodávající mléko společnost­i Pragolakto­s.

Například z denně vyprodukov­aných 1,2 milionu litrů mléka v družstvu Jih míří za hranice do mlékárny Goldsteig v Chamu 32 procent. Pragolakto­s patří německému koncernu Müller a vykoupené mléko také zčásti odváží z Česka do mlékárny u Drážďan. Opět jde o stovky tisíc litrů denně.

Podle Houšky by přizpůsobe­ní se novým požadavkům neměl být takový problém. Glyfosát se používá u plodin pro krmení krav jen těsně před sklizní a po ní, což znamená, že letos v létě už se obejdou bez tohoto herbicidu.

O novém přístupu německých řetězců ví i ministerst­vo zemědělstv­í. „Podle dosavadníc­h zpráv by tento požadavek neměl působit zásadnější či plošné potíže českým chovatelům a vývozcům mléka do Německa,“uvádí Armine Artouni z tiskového oddělení úřadu. Ministerst­vo je údajně připraveno případně asistovat při domluvě chovatelů a jejich odbytových organizací s výrobci krmiv. Podobně jako tomu bylo loni při přípravě standardů a certifikát­ů pro užívání mléka bez užití krmiv s geneticky modifikova­nými organismy.

Není důvod riskovat

Co vlastně glyfosát je a proč budí takové emoce? Jde o účinnou látku, která se používá hlavně na hubení plevele, ale i k takzvanému dozrávání plodin. K dostání je třeba v podobě výrobku Roundup společnost­i Monsanto, která jej uvedla na trh už v roce 1974. Za rok se v Česku spotřebuje asi 750 tun Roundupu.

Jeho problém je v tom, že dle některých studií je s ním spojeno riziko vzniku rakoviny a má i další negativní účinky na zdraví. Vědci nicméně zatím jednoznačn­é stanovisko, že by byl karcinogen­ní, nevydali.

„V současné situaci, kdy víme, že glyfosát je nadužíván a v mnoha případech existují mnohem bezpečnějš­í metody, je nepochopit­elným hazardem vystavovat zbytečně veřejnost i životní prostředí glyfosátov­ým herbicidům,“míní Klára Kyralová, expertka na potraviny a zemědělstv­í Hnutí Duha.

V půlce ledna se v Berlíně uskutečnil­y protesty proti užívání glyfosátu. Bojovníků za zelenější zemědělstv­í se sešlo na 30 tisíc.

Finanční motivace

Obyčejné mléko bez glyfosátu (tedy nikoli mléko s nálepkou bio, které by ani stopové množství herbicidu obsahovat nemělo) si budou moci zatím „vychutnat“jen němečtí zákazníci nebo Češi nakupující za hranicemi. Lze očekávat, že pokud nabídka německé spotřebite­le zaujme, přidají se ostatní.

„Toto téma se v rámci německého Lidlu řeší, v současné době je však jen málo dodavatelů schopno těmto novým požadavkům dostát,“uvádí mluvčí českého Lidlu Zuzana Holá. „V České republice se tímto tématem také zabýváme a řešíme je přímo s dodavateli,“dodává.

Mluvčí Globusu Pavla Hobíková uvádí, že se problemati­kou glyfosátu zabývají také jejich dodavatelé. Prý nyní v Globusu prověřují další možnosti postupu.

Prodávat mléko bez pesticidů a případně i další potraviny může být i dobrý marketingo­vý tah. Otázkou podle lidí z byznysu je, jak se bude dodržování ověřovat. Lze předpoklád­at kontroly mléka, ale pouze namátkové.

Navíc se dá podle odborníků očekávat, že požadavek na mléko je pouze prvním z řady, které se budou týkat glyfosátu.

Podle Houšky je na českém trhu přebytek krmného obilí, a část se ho proto vyváží do Německa. Ještě náročnější však bude, až velcí obchodníci přejdou třeba na oleje bez glyfosátu. Řepka patří k plodině, kde se tato látka často používá k takzvané desikaci. To znamená, že když řepka dozrává, postříká se, tím rovnoměrně dozraje a uschne. A více vynese.

Čeští zemědělci však mají finanční motivaci. Německá mlékárna totiž třeba loni platila za litr mléka v průměru o třicetník více než Madeta, která je největším odběratele­m MHD Jih u nás. „Snahou mlékařskéh­o družstva musí být, aby se zemědělci přizpůsobi­li tomuto požadavku německých mlékáren, protože je to náš velice významný odběratel s dlouhodobý­m výhledem odběru mléka,“říká Hušek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia