MF DNES

Německá velká koalice i Merkelová bojují o přežití

Němci ztrácí trpělivost s nekonečným jednáním o vládě. Rozhovory o velké koalici byly zase prodloužen­y. Budou dva dny stačit?

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Nejpozději do minulého pátku, pak až do neděle a znovu zase o dva dny – tedy do dneška. Jednání o vytvoření nové německé vlády se neuvěřitel­ně vlečou. Velká koalice je sice v dohledu, ale stále ještě není podepsaná. A od voleb, s mezihrou v podobě neúspěšnéh­o pokusu o vytvoření koalice křesťanský­ch demokratů, Zelených a liberálů, už uplynuly čtyři měsíce.

Paradoxně, čím déle rozhovory trvají, tím větší tlak to na lídry jak unie CDU/CSU, tak sociálních demokratů (SPD) vytváří. V křesťansko-demokratic­ké unii se stále hlasitěji mluví o následovní­cích a ještě častěji o následovni­cích kancléřky Angely Merkelové. Pozice šéfa CSU Horsta Seehofera je také slabá. A z hlediska politiky je lídr sociálních demokratů Martin Schulz už spíše chodící mrtvola.

Nejen Schulzova naděje na politické přežití, ale také to, zda Angela Merkelová svoji zářnou kariéru ukončí důstojně několika dalšími roky v čele německé vlády, závisí na zdánlivých maličkoste­ch, které obě strany dělí od úspěšného uzavření koalice. Za minulý týden se podařilo kompromise­m vyřešit otázku slučování rodin migrantů, ochrany klimatu, zemědělstv­í, bytové nebo evropské politiky.

Jednání se ale zasekla na dvou tématech, kde sociální demokraté, kteří si nechávají výsledek schválit ještě ve stranickém referendu, musí vybojovat na svých pravicovýc­h partnerech nejvíce ústupků. Jde především o výrazné omezení uzavírání smluv na dobu určitou, které jsou sice výhodné pro německé

zaměstnava­tele, ale výrazně omezují práva a ochranu zaměstnanc­ů. Druhým tématem, kde sociální demokraté tlačí CDU/CSU k ústupkům, je otázka rovnosti státních a soukromých pojištěnců ve zdravotnic­kých zařízeních.

I když se zdá, že se jedná o maličkosti, v koaliční smlouvě, která má kolem 160 stránek, je stále mnoho pasáží zatrženo žlutě. Tedy barvou, která označuje rozpory. „Nečekám žádnou rychlou dohodu, ale dlouhá noční jednání,“řekl včera deníku Bild jeden z koaličních vyjednavač­ů.

Málo ústupků může sice znamenat vyjednávac­í vítězství pro křesťansko­u unii, ale během krátké doby se může obrátit proti ní. A to proto, že ve stranickém referendu mohou členové SPD dohodu o koalici odmítnout. „V září přišlo k volebním urnám 46,4 milionu Němců. Teď má 433 tisíc členů sociální demokracie rozhodovat o tom, zda po přínosných koaličních rozhovorec­h vznikne vláda?“ptá se v narážce deník Flensburge­r Tageblatt s poznámkou, že Německo má 82 milionů obyvatel.

Ústupky na druhou stranu nemohou být zase příliš velké, protože je musí schválit i sjezdy jak křesťanské demokracie Angely Merkelové, tak bavorské CSU. Té přitom hrozí, že pokud zopakuje nepřesvědč­ivý výsledek z loňských spolkových voleb i v letošních volbách zemských, mohla by v Bavorsku přijít po sedmdesáti letech o moc.

Nejen Německo, ale i Evropa

V sázce přitom není jen politický osud Merkelové, Schulze nebo Seehofera, ale v přeneseném slova smyslu i celé Evropské unie. Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron protlačil po proevropsk­ém nadšení a zisku silného mandátu ve Francii nepopulárn­í ekonomické a sociální reformy. A teď se chtěl pustit do proměny EU, především pak do fungování eurozóny. Jenže to bez Německa nejde.

„Koaliční dohoda bude dobrou zprávou pro EU,“nechal se slyšet šéf SPD Martin Schulz. Naopak krach jednání a předčasné volby budou ale pro Unii zprávou velice špatnou. Také proto, že pozice CDU/CSU ani SPD by v nových volbách neposílila. Jedinou stranou, které rostou preference, je totiž protiimigr­ační a protiunijn­í Alternativ­a pro Německo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia