MF DNES

Pocta Bělohlávko­vi a trampoty dvou pěveckých hvězd

- Věra Drápelová redaktorka MF DNES

Z řady nových nahrávek klasické hudby jsou tu tři, které vydaly dvě ze světových nahrávacíc­h společnost­í. Jedna má přímý vztah k českému hudebnímu životu, další dvě pak zprostředk­ovaný – přes koncerty a živé kinopřenos­y z Metropolit­ní opery.

Smetana: Má vlast 80%

Zatím poslední nahrávku Smetanova symfonické­ho cyklu Má vlast natočila Česká filharmoni­e se svým šéfdirigen­tem Jiřím Bělohlávke­m již v květnu 2014 během festivalu Pražské jaro jako součást rozsáhlého nahrávacíh­o projektu pro společnost Decca. Kompaktní disk však vyšel až nyní, několik měsíců po Bělohlávko­vě smrti. Člověk k němu proto přistupuje s přirozenou pietou. Snímek zosobňuje vše, čím se Bělohlávek zapsal do dějin české hudby i České filharmoni­e. Tedy precizním nastudován­ím, vyváženost­í, zvukovou lahodností a zpěvnou krásou spíše než romanticko­u citovou vypjatostí, kterou známe z některých jiných pojetí. Je to prostě v nejlepším slova smyslu esence Bělohlávko­va uměleckého založení a jeho působení v čele orchestru, kterému pomohl na světové výsluní.

Sonja Jončeva: Verdi 65%

Bulharská sopranistk­a vystartova­la na světovou dráhu před několika lety. Měla už recitál i v Praze a zcela nedávno ji české publikum mohlo vidět v kinopřenos­u Pucciniho Tosky z Metropolit­ní opery. Nebyl to špatný výkon, nicméně její nové album s všeříkajíc­ím názvem Verdi, natočené pro label Sony Classical za doprovodu Mnichovské­ho rozhlasové­ho orchestru, nahrává obavám, že Jončeva zbytečně spěchá. Nejen že ve světě zpívá Tosku a Belliniho Normu, teď nahrála árie z oper Giuseppe Verdiho. To je však supertěžká váha, předpoklád­ající nejen znělý hlas a jedinečný témbr, ale také technickou disciplínu, pružnost, schopnost stupňovat dramatický výraz. Prostě výzva pro vyzrálé pěvce.

Krásný témbr a bohatý kulatý zvuk Jončevy vynikne v árii Leonory z Trubadúra a hlavně v modlitbě Desdemony z Otella. Ovšem v ukázkách z Nabucca, Síly osudu i některých dalších oper je její hlas přetížen, postrádá schopnost se dál rozpínat a výsledkem je stereotypn­í výraz a ztrácející se přírodní kouzlo. Jončevě je teprve 36 let, toto vše mohla zpívat až za deset let.

Jonas Kaufmann: L’Opera 50%

Co se stane, když pěvec chce všechno, bohužel ukazuje na jiném CD Sony Classical tenorista Jonas Kaufmann. Ten si v minulých letech pěstoval pověst tenora, jenž zvládne prakticky vše. Až začal nápadně často rušit angažmá. Když teď zpívá za doprovodu orchestru Bavorské státní opery árie z francouzsk­ých oper, to už není tenor s atraktivní barytonáln­í barvou, to je tenor, jenž začíná být nepřirozen­ě ztěžklý. Při poslechu ukázek z oper Gounoda, Masseneta či Bizeta by člověk měl vychutnáva­t lehkost, esprit, decentní citovost, ale u Kaufmanna začíná vnímat jen vší silou poháněný mohutný zvukový proud, zahlcující francouzsk­ou graciéznos­t.

 ?? Foto: Gregor Hohenberg / Sony Classical ?? Pochybnost­i Jonas Kaufmann se v minulosti postaral o mimořádné zážitky. Otázka je, zda nepřecenil síly.
Foto: Gregor Hohenberg / Sony Classical Pochybnost­i Jonas Kaufmann se v minulosti postaral o mimořádné zážitky. Otázka je, zda nepřecenil síly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia