MF DNES

Klášter za půl miliardy stále hledá kupce

Pošta netuší, co se smíchovský­m areálem dělat

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Unikátní, nepřehlédn­utelný, ale také obtížně prodejný a drahý. Sága o nezdařeném prodeji komplexu smíchovské­ho beuronskéh­o kláštera sv. Gabriela nekončí ani po několika letech. Česká pošta stále marně shání pro 130 let starou památku kupce. Není to pro ni laciná záležitost. Do nevyužívan­ého areálu musí investovat peníze na údržbu.

„Nezbytné náklady spojené s provozem objektu se pohybují v řádu asi sta tisíc korun ročně,“popsal mluvčí České pošty Matyáš Vitík aktuální situaci. Kdy by mohla být památka znovu nabídnuta v aukci, však není dosud úplně jasné.

Nový posudek kvůli životnosti

posloužit jako hotel, kongresové, obchodní či administra­tivní centrum. Může ale fungovat také jako vysokoškol­ské zařízení nebo archiv či depozitář.

Památková ochrana a investice

Mezi velké plusy smíchovské­ho areálu náleží poloha blízko centra města i zeleně sousedního petřínskéh­o masivu a dobrá dopravní dostupnost. Ale s koupí je pro případného budoucího majitele spojeno několik problémů.

„Jde o stavebně technický stav nemovitost­i a nutnost celkové rekonstruk­ce. Dále nutnost případné změny dispozice k dosažení moderního využití objektu a památková ochrana objektu,“uvedl Jan Münster, který zpracováva­l znalecký posudek na klášterní areál. příslušný úřad může nařídit odstranit vady souvisejíc­í s chátráním či poškozován­ím památky.

Ochránci památek pak v prodeji unikátního konventu do soukromých rukou nevidí nic dobrého. „Obáváme se, že po prodeji nebude kostel veřejnosti přístupný a že tak zanikne povědomí o beuronském umění,“uvedla Monica Bubna-Litic, předsedkyn­ě Spolku přátel beuronskéh­o umění.

Podle stanoviska Klubu za Starou Prahu by bylo nejlepší ponechat v klášteře muzeální expozice, případně ho přenechat pro potřeby úřadů. „Pokud nicméně bude ministerst­vo vnitra trvat na prodeji objektu, žádáme o stanovení takových podmínek, které zabrání devastaci této unikátní památky v případě přestavby na jiné, například komerční hotelové využití,“uvedla předsedkyn­ě Klubu za Starou Prahu Kateřina Bečková.

Tlak na staré stavby

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia