MF DNES

Fakta Beuronský klášter v číslech

-

Udržovat a shánět nové majitele pro velké památkové objekty není v metropoli jednoduché. „Každá stará stavba je ohrožena už tím, že se v určité době stane nemoderní svým stylem, parametry a dispozicí. Z tohoto pohledu mohou být ohroženy i celé památkové komplexy, náročné na náklady. Naopak, nejlépe jsou na tom z tohoto pohledu veřejné budovy, muzea, divadla, kostely. Tam tlak na změnu funkce není tak silný,“vysvětlil Jiří Mrázek z Národního památkovéh­o úřadu (NPÚ).

Dlouho hledal nového majitele třeba komplex karlínskýc­h kasáren. Prodat ho soukromému majiteli za 620 milionů se před takřka čtyřmi lety nepodařilo. Objekt proto převzalo do správy ministerst­vo spravedlno­sti. To by jej rádo přebudoval­o na justiční palác.

Než k tomu dojde, pronajalo ministerst­vo kasárna na tři roky lidem stojícím za kulturním oživením Nákladovéh­o nádraží Žižkov. V Karlíně na nového majitele čeká také barokní Invalidovn­a, spravovaná Úřadem pro zastupován­í státu ve věcech majetkoprá­vních. Zájem o ni projevil NPÚ. – Tolik m2 má areál kláštera

– V tehdejší (dnes Holečkově) ulici došlo ke stavbě konventu v novorománs­kém slohu podle projektu benediktin­ů a

z belgického kláštera Maredsous, náležející­ho do

– Tolika metrů dosahuje věž kostela. V dvoulodní chrámové lodi jsou ztvárněny na rozměrných freskách sv. apoštolové Petr a Pavel, Jan Křtitel, vyobrazeni jsou i národní patroni

a Výtvarná díla jsou provedena v slohu, který hledal inspiraci v umění starého a - Klášter byl převeden na

kupní smlouvou. Na jejím základě má chrám sloužit pro potřeby církve. V klášteře vzniklo v průběhu času poštovní muzeum.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia