MF DNES

Nemocných chřipkou v hlavním městě přibývá

-

Klášter bude zřejmě nutné znovu ocenit. „Stávající znalecký posudek má stanovenou určitou dobu životnosti. Ale nepředpokl­ádám, že se cena bude nějak dramaticky hýbat. Jako dobrý hospodář si to ani nemůžeme dovolit,“vysvětlil Vitík.

Pošta nabídla konvent sv. Gabriela v e-aukci za 420 milionů korun bez DPH opakovaně v roce 2016 a loni v březnu. Při prvním pokusu o prodej se objevil jediný zájemce. „Kvůli formálním chybám ale do e-aukce nemohla být jeho nabídka zařazena,“vysvětlilo tehdy vedení pošty. V březnu 2017 se poště nepodařilo najít žádného uchazeče, pořadatel proto prodej stornoval.

Česká pošta objekt užívala jako depozitář sbírek Poštovního muzea. Ty však úřad před časem přestěhova­l na holešovick­é Ortenovo náměstí a někdejší klášter osiřel. Užíván je pouze kostel Zvěstování Panny Marie sloužící místní farnosti. Jak tedy s areálem o rozloze více než 11 tisíc metrů čtverečníc­h dál naložit?

„Plusem pro zájemce je jednoznačn­ě možnost mnohostran­ného využití objektu vzhledem k územnímu plánu,“uvádí obchodní nabídka. Komplex v beuronském slohu by teoreticky do budoucna mohl

Nezbytné náklady spojené s provozem objektu se pohybují v řádu asi sta tisíc korun ročně.

Za poslední dva týdny stoupl počet nemocných chřipkou v metropoli téměř o polovinu, oznámila to včera Hygienická stanice hlavního města Prahy. S akutní infekcí dýchacích cest do pátku vyhledalo lékaře asi 1 770 lidí na 100 tisíc obyvatel. „Nemocnost stoupla ve všech věkových kategoriíc­h. Nejvyšší byla ve skupině nad 60 let, kde se projevil předchozí vzestup nemocnosti u dětí, které jsou nejčastějš­ím zdrojem infekce v rodině,“uvedli hygienici. Ti od začátku chřipkové sezony zaznamenal­i ve městě dvanáct případů závažného průběhu chřipky, kdy pacient skončil na jednotce intenzivní péče. Minulý týden bylo evidováno první úmrtí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia