MF DNES

Příprava na Fed Cup: A okamžitě pro mikinu!

Z rozpálenéh­o Australian Open se tenistky vrátily do chladu.

- David Mrzena sportovní reportér MF DNES

Teplota v pražské O2 areně jen mírně překročila hranici dvaceti stupňů Celsia. Karolína Plíšková odehrála první trénink na nově položeném zeleném povrchu v dlouhých kalhotách. Její parťačka Lucie Šafářová po méně než hodině okamžitě z brašny vytáhla mikinu.

Jaký rozdíl pro tenisové válečnice, jež se před několika dny vrátily z prosluněné Austrálie, kde v úmorných vedrech nestíhaly chladit organismus.

„Už jsem se snad aklimatizo­vala a zvykla si na zimu,“řekla Šafářová po včerejším, úvodním tréninku před 1. kolem Fed Cupu. České tenistky v sobotu a v neděli vyzvou Švýcarky. „Nesmíme je podcenit,“varuje usměvavá tenistka.

A kvartet Plíšková, Strýcová, Kvitová a Šafářová by se zimou třást rozhodně neměl. Na víkendové duely zbývá pouze několik desítek volných vstupenek. Pořadatelé očekávají návštěvnos­t okolo 10 tisíc. V takové atmosféře už mikina nebude potřeba.

„Hrát doma bych nikdy neodmítla,“pověděla Plíšková, nyní pátá žena žebříčku WTA.

V Praze už týden poctivě trénuje a těší se na víkend: „Budou to dva velmi dobré zápasy. Věřím, že to zvládneme.“

Pouze pětadvacet­iletá dlouhánka Plíšková a bojovnice Barbora Strýcová mohou vzpomenout na předloňský semifinálo­vý střet v Luzernu. Češky zvítězily 3:2 a později slavily i celkový triumf. Dva body soupeřek uhrála Viktorija Golubicová. „Tehdy zahrála životní zápasy. Navíc je něco jiného hrát doma a tady v Praze,“zamýšlí se Plíšková. Na soupeřku tehdy nestačila ve dvou setech, Strýcová dovedla utkání do třetí sady, ale v ní uhrála pouze jedinou hru.

Od té doby uběhly skoro dva roky. Plíšková mezitím s téměř naprostou pravidelno­stí postupuje do druhého týdne grandslamo­vých turnajů, dva měsíce dokonce vládla žebříčku. Strýcová se prokousala až mezi elitní dvacítku tenistek, v současném týmu je hned za Plíškovou druhou nejvýše postavenou českou tenistkou. A Švýcarky? Golubicová sice prošla kvalifikac­í Australian Open, ale grandslam opouštěla po prvním kole. Timea Bacsinszká se vrací po vleklém zranění a na vítězství zatím v novém roce čeká. Za případným překvapení­m může hostující tenistky táhnout především Belinda Bencicová.

„Známe se velmi dobře. Stále ji beru jako členku elitní dvacítky,“říká Plíšková na adresu Švýcarky se slovenským­i kořeny. „Ještě jsem s ní na okruhu nehrála. Bude určitě nepříjemná.“

Kapitán Petr Pála zatím o nasazení do sobotních dvouher jasno nemá. Příjemně mu zkomplikov­ala rozhodován­í Petra Kvitová, jež o víkendu ovládla turnaj v Petrohradu. K reprezenta­ci se dvojnásobn­á wimbledons­ká vítězka připojila včera večer.

Loni Češky chyběly ve finále poprvé po třech letech. Pokud se do něj probojují letos, o historicky jedenáctou trofej by opět usilovaly před domácím publikem, nejspíš v O2 areně.

„Fakt? Tak daleko nekoukám. Ale bylo by to skvělé,“podiví se Plíšková.

Nyní je ale čas v chladné hale rozpumpova­t svaly proti Švýcarkám.

Už jsem se snad aklimatizo­vala a zvykla si. První trénink byl dobrý, zahřály jsme se. Lucie Šafářová česká reprezenta­ntka

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia