MF DNES

Moravec: Hlava přesvědčí tělo, a to se pak vyždíme

- — Tomáš Macek, Pchjongčch­ang

Sklidem rutinéra chystající­ho se na čtvrtou olympiádu absolvoval perfektní pondělní trénink, v jehož průběhu neřešil žádný problém. Opět nadchází jeho čas. Ondřej Moravec by totiž mohl vyučovat předmět „Jak se připravit na vrchol sezony“.

I když nemíváte dobrý prosinec, na olympiádu nebo mistrovstv­í světa se vždy nachystáte skvěle. Jak tedy zní váš recept?

Je to o koncentrac­i. Dokážu svému tělu vysvětlit, že takový vrchol přijde a že bude během těch dvou týdnů maximálně vyždímané.

Takže jde vlastně o hlavu?

Ano. Hlava přesvědčí tělo. Díky tomu z něj nejspíš umím na vrcholné akci vydolovat naprosto všechno, co se dá – a až potom bývám často

V Pchjongčch­angu mají zatím na tréninku „jen“15 pod nulou, toto číslo je však zavádějící. „Zdejší silný vítr mráz umocňuje. Hrozí omrzliny především nosu, brady a uší,“říká lékař týmu Vladimír Dobeš.

Extrémem jsou zde sjezdy. „Při nich strašně fouká, vy jedete padesátkou a pocitová teplota je minus 40,“poukazuje Ondřej Moravec. totálně vyřízený. Jako po minulé olympiádě v Soči.

I samotný trénink však směřujete k vrcholu zimy, ne?

Ale ten mi postaví trenér. Já ho tak z 90 procent splním a jen nějakých 10 procent si nechám na určitou vlastní improvizac­i.

Už máte ověřené, co potřebujet­e udělat v lednu navíc?

Třeba víc suché střelby nebo určité koordinačn­í cviky. Zdánlivé drobnosti. Jenže i díky nim nabude má hlava pocitu, že tělo je na vrchol líp fyzicky připravené.

Mnohé sportovce zároveň dovede nabudit lehká předzávodn­í nervozita. Vás také?

Určitě. Teď je na ni ještě brzy. Dostaví se většinou až při posledním oficiálním tréninku před závodem, kdy už bude areál připravený na den D. A potom samozřejmě těsně před startem. Nestoupá mi tep, cítím však určité napětí na těle.

Které byste měl ve startovní bráně uchopit a překlopit do výbušnosti na trati?

To je přesně ono. Jakmile vyjedu, měl bych se uvolnit a skočit do toho závodu.

O letošní olympiádě se říká, že bude podmínkami z nejtěžších. Sejdou se při ní kombinace velkého mrazu, větru, nočních startů i složitější aklimatiza­ce.

Z tohoto pohledu jde opravdu o extrémní hry. Už chybí jen to, abychom závodili v nadmořské výšce 1 600 metrů místo zdejších 800 metrů. Navíc se tady vítr vytrvale točí, při tréninku pořád přecvakává­te mířidla. Ale ještě je dost času, abychom si vše osahali.

Jak zvládáte aklimatiza­ci, s níž jste míval vždy velké potíže?

Nad očekávání. Spím do deseti, posnídám, ve dvě obědvám, v deset večeřím, v jednu jdu spát. Od

Fíglem suverénně největšího zmrzlíka z týmu Jaroslava Soukupa jsou dvojité rukavice, jejichž silnější návleky těsně před střelbou sundává a po ní opět nasazuje.

„Jenže než do těch válečků prsty zase nasouká, má s tím spoustu opletaček,“říká Michal Šlesingr. Moravec si raději tejpuje horní část prstů. Trenéři jim radí, ať uvolňují na trati sevření holí a prsty si promačkáva­jí a prokrvují. „Nejvíc krve si berou při závodě velké svalové partie a na periferii jí už moc nezbývá,“poukazuje Vítek.

Další důležitá věc: „Co nejmíň sahejte na to železo při manipulaci se zbraní,“připomíná Rybář. Studený prvního dne nemám s aklimatiza­cí problém. Je znát, že jsme předtím byli osm dní v Kazachstán­u a pak letěli jen kousek. Belgičan Roesch mi naopak líčil, že po přímém letu z Evropy tu byl totálně rozsekanej další tři dny. A to letěl v byznys třídě.

Nápad se soustředěn­ím na půli cesty v Almaty se tedy osvědčil?

Rozhodně. Jen úvodní trénink jsem v Pchjongčch­angu nezvládl psychicky, protože jsem nebyl připravený na tak velký mráz. Než jsem dojel na střelnici, zmrznul jsem a hodinu a půl potom rozmrzal. Pak už jsem se na mráz psychicky nachystal, a i když šlo o relativně těžký trénink, zvládl jsem ho bez problémů.

Ze Soči 2014 máte tři medaile. Co bude pro vás úspěchem tady?

Těžko říct. Půjde skutečně o hrozně obtížné závody. Ale po Soči jsem získal i další medaile z mistrovstv­í světa (celkem čtyři), určitě jsem sem nepřijel s pocitem, že musím někomu něco dokazovat, to by mě jen zbytečně dostávalo pod tlak. Chci se pokusit využít šanci. I přesto, že se v průběhu sezony bojovalo většinou jen o třetí místo, to si řekněme upřímně.

Za Martinem Fourcadem a Johannesem Bö.

Moc jiných biatlonist­ů než ti dva se dopředu nepodívalo. Jenže taky jsou to jen lidi a dělají chyby. Speciálně na těchto největších závodech se mi potvrdilo, že i od těch papírově nejlepších přichází těch chyb víc. Takže šanci mám. Stačí, když ty chyby nebudu dělat sám.

 ?? Foto: MAFRA ?? Čtvrtá olympiáda Ondřej Moravec v Pchjongčch­angu.
Foto: MAFRA Čtvrtá olympiáda Ondřej Moravec v Pchjongčch­angu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia