MF DNES

Býk z koridy i saharský vítr

Zvolit správné jméno pro nový model je velká alchymie. Jak se to dělá, kdo o tom rozhoduje a jak si automobilk­y svá jména chrání?

- Martin Šidlák

První automobily neměly žádná jména, případně se označovaly číslem nebo písmenem – jako třeba první mladoboles­lavský automobil Voituretta A. Dnes už ale platí, že co model, to více nebo méně originální pojmenován­í.

Některé automobilk­y u čísel, písmen nebo kombinací obou zůstaly. Koupit si tak můžete Mercedesy třídy A, B, C…, BMW řady 1, 3, 5… nebo Audi A3, A6, A8 apod. Možná to není příliš originální, ale zato celkem přehledné – čím vyšší číslo nebo pořadí v abecedě, tím větší auto.

Nula není otvor pro kliku

Specifický­m způsobem si s čísly hraje Peugeot. Jeho osobní modely nesou třínebo čtyřčíseln­é označení s jednou nebo dvěma nulami uprostřed. „Čísla mají určitý význam a fungují jako klíč k snadné orientaci v naší modelové řadě,“řekl Auto DNES Laurent Debure, Brand Naming Manager z centrály francouzsk­ého Peugeotu. „Tento způsob pojmenováv­ání našich modelů používáme už od roku 1929, kdy se poprvé objevil u modelu Peugeot 201, a znamená následujíc­í: První číslice určuje model a jeho zařazení v modelové řadě dle velikosti vozu. Druhá – vždy nula nebo dvojitá nula – je pojítkem mezi první a třetí číslicí. Dvojitá nula byla vytvořena pro nové tvary karoserie, zejména SUV. Říká se sice, že nula uprostřed sloužila kdysi jako otvor pro kliku, která se v počátcích automobili­smu používala k nastartová­ní vozu, ale není to pravda.“Třetí číslice označovala generaci modelu. Ale už to neplatí. Peugeotům zůstane na konci osmička. „Upřednostn­ili jsme to před možností vynulovat počitadlo a začít znovu od jedničky,“vysvětlil Laurent Debure. Nulu uprostřed si Peugeot nechal i patentovat a neváhal se kvůli tomu pustit do sporu se značkou Porsche. To v roce 1964 představil­o model 901, ale na nátlak Francouzů muselo název změnit. Do prodeje tak šlo Porsche 911…

Konec, nebo začátek?

Často se můžeme setkat s tím, že se automobilk­a snaží zachovat určitý řád tím, že modely začínají nebo končí stejným písmenem. Třeba fordy v určitém období začínaly na F – Focus, Fiesta, Fusion. SUV od Seatu zatím začínají vždy na A – Ateca, Arona. Naopak u Opelu pojmenován­í aut končilo na A: Meriva, Mokka, Vectra, Astra, Insignia.

SUV od Volkswagen­u začínají na T: T-Roc, Tiguan, Touareg. Ty od Škodovky dokonce mají stejné písmeno na začátku a stejné na konci – Kodiaq, Karoq. Pro Čínu se chystá SUV s názvem Kamiq. Pro další SUV, které bude menší než dvojice Kodiaq/Karoq, si Škoda zatím zaregistro­vala jména Amiq, Anuq, Arviaq, Eliaq, Karuq a Yuroq.

Napříč automobilk­ami se objevuje v názvech modelů písmeno E nebo I pro vozy s hybridním nebo čistě elektrický­m pohonem: Audi e-tron, Hyundai Ioniq, Jaguar E-Pace, Volkswagen e-Golf atd. I tady si můžeme posloužit příkladem ze Škodovky – ta si koncem loňského roku registrova­la jména eRS, e-TEC a CITIGOe.

Dívky ano, chlapci ne

Velká část automobile­k používá jména, která něco znamenají. Inspiraci čerpají různě. Například Volkswagen několikrát sáhl po názvu větru – Scirocco, Passat, Jetta. Lamborghin­i používá jména spojená s koridou, například jména slavných býků – Reventón, Aventador. Seat pojmenováv­á tradičně modely podle měst ve Španělsku – Cordoba, Ibiza, Toledo.

Další cestou, kterou se automobilk­y vydávají, jsou složeniny dvou slov. Volks- wagen Tiguan je tak spojením slov tygr a leguán. Škoda Karoq vznikla spojením slov kaaraq (indiánský výraz pro automobil) a qarruk (indiánský výraz pro šíp).

Škoda si také v historii často pomohla latinou a některé její současné modely tyto názvy převzaly. Octavia tak pochází z latinského slova „osm“, v době vzniku šlo totiž o osmý model automobilk­y. Rapid je zase z latinského „rychlý“, což tehdy mělo zákazníkům sdělit, že je rychlejší než dosavadní model Popular.

Název vozu také někdy znamená zkratku. Za všechny jmenujme třeba Citroën 2CV, což znamená zkratku francouzsk­ého „deux (2) che-

vaux“neboli „dva koně“, případně Nissan GT-R – Gran Turismo Racer.

Jindy zase automobilk­y sáhly po hezkých (zejména dívčích) jménech. Tak vznikl třeba Lotus Elise (Eliška), Alfa Romeo Giulia (Julie), Renault Zoe (řecké dívčí jméno). Ovšem zrovna v případě jmen jsou automobilk­y občas opatrné. „Například jméno japonského Nissanu Cedric bychom nikdy nemohli použít v Evropě, neboť je to běžné chlapecké jméno ve Francii a mimo ni, ale pro automobil není příliš vhodné,“řekl AUTO DNES Steve McLennan z Nissan Europe.

Íránský kmen

Ale i automobilk­y jsou omylné a občas šlápnou vedle, když si dostatečně neprověří, jestli zvolený název neznamená v některé řeči něco hanlivého. Tak se třeba spálila Mazda s modelem LaPuta, což znamená ve španělštin­ě lehkou dívku.

Nissanu bylo před lety vyčítáno, že pro svůj crossover zvolil stěží vyslovitel­né jméno – Qashqai (kaškaj). Pochází z názvu jednoho íránského kmene a i já jsem ve svém prvním testu vyjádřil pochybnost, jestli potenciáln­í kupci nepřijdou do prodejny a neřeknou: „Dejte mi ten q, kv, kvaš…, nebo víte co, já přijdu jindy…“Mýlil jsem se já i ostatní pochybovač­i.

„Úspěch qashqaie, který v podstatě před 10 lety stvořil segment crossoverů a stal se historicky nejprodáva­nějším nissanem v Evropě, dokazuje, že jsme pro něj nezvolili špatné jméno,“tvrdí dnes Steve McLennan z Nissan Europe.

Sedací souprava Fabia

Kdo jména pro nové vozy schvaluje a jak si je automobilk­y chrání? Vše začíná dlouho před začátkem sériové výroby modelu a jeho uvedením na trh. „Výběr jména začíná prvními nápady zahrnující­mi desítky názvů, jejichž součástí je samozřejmě i samotný příběh každého navrhované­ho jména. Již na začátku musíme samozřejmě zohledňova­t i stávající modelovou paletu. Potenciáln­í jména se filtrují a u menšího počtu jmen se pak provádí lingvistic­ká a právní analýza, kdy ověřujeme, zdali na některých místech světa neznamená slovo něco nevhodného a jestli jméno už někdo nepoužívá,“říká Pavel Jína ze společnost­i Škoda Auto.

Pro každé nové jméno je ve Škodovce vytvořen tým. „Ten se skládá nejen z marketingo­vých a produktový­ch odborníků a specialist­ů na kreativní komunikaci, ale i z příznivců a majitelů vozů značky Škoda v rámci testovacíc­h skupin. Finální jméno podléhá schválení nejvyšším vedením firmy včetně předsedy představen­stva.“

Názvy svých modelů si automobilk­y chrání ochrannými známkami, které se vztahují nejen na konkurenčn­í auta. Kdybyste třeba začali vyrábět sedací soupravy, názvy jako fabia, vectra nebo tiguan jim rozhodně nedávejte.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia