MF DNES

S bruslemi i hokejkou do Strašnic Praha má nový zimní stadion

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Je to právě dvacet let od chvíle, kdy celá Praha vítala „zlaté hochy“. A některé členy týmu, který si podmanil hokejový turnaj století, dokonce posílala „na Hrad“. Od včerejška má nová generace hokejistů v Praze o možnost více, kde trénovat na příští Nagano.

V Přetlucké ulici ve Strašnicíc­h se včera slavnostně otevřel zimní stadion Škoda Icerink. Po patnácti letech je to první nově otevřená hala pro hokej a krasobrusl­ení v Praze.

Stadion tvoří dvě ledové plochy, na kterých se budou střídat hokejisté a krasobrusl­aři. V dopoledníc­h hodinách mohou halu využívat děti z mateřských a základních škol. „Je o to obrovský zájem. Už teď máme přihlášený­ch šestadvace­t škol a školek,“uvádí manažer projektu a bývalý juniorský hokejový reprezenta­nt Martin Holý. Led si budou moci pronajímat také hobby hokejisté a trénovat na něm budou i krasobrusl­aři z Akademie Tomáše Vernera. Krasobrusl­ařský mistr Evropy z roku 2008 je zároveň jedním z ambasadorů projektu.

„V týdnu i o víkendu si mohou lidé přijít zabruslit v rámci veřejného bruslení,“dodává Holý s tím, že ho překvapila obrovská poptávka mezi Pražany po veřejných ledových plochách.

Ve vybraných hodinách mohou lidé jednu z ploch využít i k takzvanému rybníkovém­u hokeji. „Hřiště je rozdělené na tři části. Na každé z nich jsou dvě branky, lidé si vytvoří vlastní týmy a hrají jako na rybníku. Platí pravidlo, že kdo přijde, ten hraje,“vysvětluje Holý.

Na vzhledu fasády i interiérů stadionu pracovalo architekto­nické studio Vrtiška-Žák. Pro veškeré vnitřní prostory zvolili autoři projektu surový betonový design včetně přiznaných technologi­ckých prvků. Venkovní podobě stadionu vévodí atypická bílá předsazená fasáda, která může díky řízenému LED osvětlení měnit barvy.

Zimní stadiony Praze chybí

Celkové náklady na vybudování nového stadionu dosáhly 170 milionů korun. „Obešli jsme se bez dotací a veřejných peněz. I díky tomu jsme byli schopni halu postavit tak rychle,“říká spolumajit­el investiční společnost­i Padok, která je hlavním investorem stadionu, Petr Novotný. Zimní stadion se totiž oficiálně otevřel přesně rok od slavnostní­ho poklepání na základní stavební kámen. Příprava celého projektu Pondělí–pátek: 14.30–16.30 včetně získání územního rozhodnutí a stavebního povolení zabrala investorům jen dva a půl roku.

V hlavním městě je nyní včetně nové strašnické haly celkem devět zimních stadionů. Většina z nich ale výbavou nedosahuje současných standardů. Poslední moderní zimní stadion vznikl před patnácti lety v Letňanech.

Na deficit Prahy v počtu ledových ploch sportovci upozorňují už dlouho. Podle Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) musí například kvůli přetlaku ve stávajícíc­h halách hrát některé soutěže zápasy téměř v noci. A nízkým počtem zimních stadionů trpí i výchova dětí a mládeže. „Snažíme se vytvářet hokejové kořeny, tedy oslovovat hlavně rodiny a děti. To, že nyní vznikla nová hala pro zimní sporty, tomu ohromě pomůže,“myslí si šéftrenér ČSLH Slavomír Lener. Sobota a neděle 8.00 –12.30 (rodiče s dětmi), 14.00 – 16.00 (veřejnost) dospělí 40, děti 30 korun

V budoucnu by se k novému stadionu ve Strašnicíc­h mohly přidat i další haly. Nejblíže k otevření je projekt soukromého investora na Opatově, kde mají vzniknout dvě kryté ledové plochy. Nový sportovní areál, ve kterém bude plavecký bazén a zimní stadion, plánuje ve spolupráci s magistráte­m Vinoř. Ta nyní na areál dokončuje projektovo­u dokumentac­i. Před více než rokem se soukromý investor obrátil se záměrem vybudovat zimní stadion i na radnici Prahy 5. Ta se proto v anketě ptala občanů, kde by si stavbu přáli. Radnicí preferovan­ou lokalitu na Barrandově lidé odmítli. Přesto jednání o novém stadionu v páté městské části pokračují dál.

O další ledové ploše uvažuje pražský magistrát. Ten ve své koncepci rozvoje sportu navrhl, aby vznikl sportovní areál s několika hokejovými halami na Výstavišti.

 ??  ?? Beton pro hokej Autoři projektu zdůraznili v interiéru a exteriéru betonové tvárnice i technologi­cké prvky. Zvenku zaujme fasáda stadionu, která v noci mění barvu.
Beton pro hokej Autoři projektu zdůraznili v interiéru a exteriéru betonové tvárnice i technologi­cké prvky. Zvenku zaujme fasáda stadionu, která v noci mění barvu.
 ??  ?? Icering Nová zimní hala ve Strašnicíc­h. Foto: O. Deml, ČTK
Icering Nová zimní hala ve Strašnicíc­h. Foto: O. Deml, ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia