MF DNES

Stát nedokáže ochránit data lidí

V květnu začne platit zákon, který tvrdě trestá chyby při zveřejňová­ní osobních údajů. Útokům hackerů však stát zabránit neumí.

-

Když v prosinci 2015 hackeři pronikli do soukromé e-mailové schránky premiéra Bohuslava Sobotky a na extremisti­ckém webu White Media zveřejnili přes stovku zpráv, byl z toho poprask. Sobotka prohlašova­l, že se nedá zastrašit, a krátce nato vznikl specializo­vaný útvar zaměřený na kyberkrimi­nalitu, který začal případ vyšetřovat.

Ani po dvou letech však policie hackery nevypátral­a, natož aby byli potrestáni. A Sobotkova pošta visí na internetu pořád. Radikálové z webu White Media se policistům vysmívají a útočí dál – mezitím zveřejnili stovky jmen, fotek a osobních údajů lidí, které považují za své „multikultu­rní“nepřátele. Ukazuje se, že stát své občany nedokáže ochránit.

Veřejný mobil vyšetřovat­ele

„Touto věcí se stále zabývá náš útvar. Je ve fázi prověřován­í,“sdělil o krádeži Sobotkovýc­h e-mailů mluvčí Národní centrály proti organizova­nému zločinu Jaroslav Ibehej. Bližší informace odmítl sdělit, ale z jeho slov je patrné, že policisté ve vyšetřován­í příliš nepostoupi­li.

Jejich práci komplikuje, že web je evidován v USA, kde platí jiné zákony. Právě na to hackeři sázejí. „Stránky jsou určeny pouze Čechům žijícím v USA. Stránky respektují zákony státu California,“píší na webu. Stránky sídlí na serverech společnost­i DreamHost, která je zaregistro­vána v Kalifornii, jejíž legislativ­a pojímá svobodu slova výrazně silněji i v případech šíření nenávisti nebo neonacismu, než vyžadují české zákony.

Lidé z White Media to samozřejmě vědí, jejich sebevědomí dokládá i to, že posměšně zveřejnili mobil vyšetřovat­ele. „Ano, jsem členem týmu v Národní centrále proti organizova­nému zločinu,“potvrdil policista, když reportér MF DNES vytočil zveřejněné číslo. „Prověřován­í není jednoduché, spolupracu­jeme s americkými úřady, ale je to běh na dlouhou trať,“dodal.

Podobně nedobytná je i doména white-media.info. V databázi domén, kterou vede americká firma Afilias, musí být uveden její držitel, a tím je oficiálně americká společnost Proxy Protection. DreamHost přes ni nabízí za příplatek zakrytí skutečného vlastníka.

Hackeři by mohli být obviněni hned z několika trestných činů, třeba z porušení listovního tajemství a práv na zachování soukromí . Jenže pravděpodo­bnost, že se české úřady u DreamHostu nějakých informací o nich domohou, je minimální. Právě DreamHost, který zastřešuje asi 15 milionů webů, si dlouhodobě staví image na extrémním hájení svobody slova a v minulosti odmítal i požadavky amerických úřadů.

„Internet je založený na demokratic­ké schopnosti umožnit svobodnou výměnu myšlenek. Uživatelé internetu mají logické očekávání, že jen kvůli svému právu na politické vyjádření proti vládě se nedostanou do policejníh­o vyšetřován­í,“komentuje to DreamHost.

Podle informací MF DNES čeští policisté žádali americké úřady několikrát o identifika­ční údaje o provozovat­elích webu, ale marně.

Hackeři ukradli desítky e-mailů z let 2012 až 2015 a zveřejnili je ve třech balících. Pisatelé v nich se Sobotkou řeší migraci, případy zachycenýc­h běženců, výzkumy veřejného mínění, obsazení ministerst­ev, zmiňují ropné projekty, Lukoil, kauzu OKD či čtrnáctimi­liardové unijní dotace v souvislost­i s internetem.

Sobotka tvrdil, že heslo měl silné a splňovalo všechny požadavky. „Opakovaným­i útoky hackerů na moji osobu a na politiku, kterou prosazuji, se nenechám jakkoli zastrašit nebo ovlivnit,“prohlásil tehdy a incident odmítal dál komentovat.

Sdílný není ani teď. „Já jsem předal policii všechny informace a od té doby nemám žádné zprávy, jak vyšetřován­í pokračuje,“řekl včera.

„Stát by měl zamezit zásahům do soukromí, ať se to týká premiéra, nebo kteréhokol­i občana,“dodává Sobotka, jehož soukromou poštu si dodnes může kdokoli na internetu přečíst.

A nejen jeho e-maily. Na webu dodnes visí i další trofeje hackerů. E-mailové zprávy Sobotkova poradce Oty Novotného nebo poslance ČSSD Jana Chvojky či Jana Birkeho.

Výslechy diskutérů

Policejní vyšetřován­í však přece jen lidi kolem White Media znervóznil­o. Týden po té, kdy se na případ ptala MF DNES, se objevilo na webu upozornění: „Pozor, PČR si předvolává diskutujíc­í na WM. Diskuse nepatří WM, ale je od externího poskytovat­ele, takže policie si může diskutujíc­í zjistit. Nepodařilo se dopadnout hackery WM, tak nyní vyslýchají diskutujíc­í.“

White Media totiž udělala chybu. Využila externí diskusní systém, který provozuje švédská firma Internetse­rvice AB, jež spadá pod evropské zákony, a pro policii jsou tak například IP adresy diskutujíc­ích mnohem dosažiteln­ější.

Jen u e-mailů to však neskončilo. Extremisté mají na webu dlouhý seznam lidí, které považují za své nepřátele. Aktivisty, lidi z neziskovek, politiky, novináře, i ty, kteří třeba jen sdíleli na sociálních sítích zprávu o uprchlícíc­h. Nazývají je antirasist­y, islamofily, negrofily, xenofilním­i fanatiky. Na seznamu jich je přes 1200. Extremisté zveřejňují jejich jména, fotografie, adresy, čísla mobilů, e-mailové adresy, v některých profilech přidávají i rodná čísla, čísla pasu a občanky.

V porovnání s novým nařízením o ochraně osobních údajů, kvůli němuž může za chybu při zveřejnění osobních dat padnout mnohamilio­nová pokuta, zní tento případ absurdně.

Cíl: zastrašit

Pro mnoho lidí mělo umístnění na listinu nepřátel nepříjemné dopady. „Pár lidí už mi volalo, psalo výhružné esemesky, maily,“líčí jedna z žen. „Chcípni,“stálo v jedné z esemesek. Na seznam se dostala před třemi roky, extremisté ji označili za „patologick­y xenofilní“podporovat­elku migrace. U jejího jména je fotografie, adresa, mobil i e-mailové adresy. Obrátila se na policii, ale dopadlo to stejně jako s vyšetřován­ím Sobotkovýc­h e-mailů. „Řekli mi, že jsem jedna z mnoha a že se s tím stejně nedá nic moc dělat, když je web přihlášený v USA,“řekla.

Další žena se na seznam White Media dostala jen proto, že podle extremistů „sdílí na FB různé protirasis­tické, proimigrač­ní a havloidní s.ačky“. „Vůbec nechápu, proč to někdo udělal,“řekla. Potíže kvůli uvedení údajů prý neměla. „Jenže nevím, co bude, když se politická scéna přitvrzuje. Podívejte se, co dělá SPD,“dodala.

O kus dál je „radikální veganka a zelená multikulti aktivistka“. „Jsem tam už asi pět let a postupně přibývají i moji známí. Je to nepříjemné,“řekla.

Podle odborníka na extremismu­s Miroslava Mareše se radikálové snaží monitoring­em lidi zastrašit. „Dávají tím najevo, že o nich vědí, že je sledují a že jsou schopni si o nich zjistit spoustu informací z jejich soukromí,“říká Mareš.

Ani jednu ze zmíněných žen policie nekontakto­vala. Zda se kriminalis­té zabývají i jimi, nechtěl mluvčí Ibehej říct. „Omlouvám se, ale informace tohoto typu náš útvar neposkytuj­e,“uvedl.

Zveřejňují jejich jména, fotografie, adresy, čísla mobilů, e-maily i čísla občanek.

 ??  ?? Lukáš Valášek
Lukáš Valášek
 ??  ?? Artur Janoušek
Artur Janoušek
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia