MF DNES

P Poslední kapka

Po Janu Hamáčkovi a Milanu Chovancovi přináší MF DNES rozhovor s třetím kandidátem na předsedu ČSSD: Jiřím Zimolou.

- Rozhovor Petr Kolář reportér MF DNES byl Chovanec

řed prezidents­kou volbou byl jednou z hlavních postav platformy Zachraňme ČSSD!, která kromě jiného podporoval­a znovuzvole­ní Miloše Zemana. Nyní Jiří Zimola sám kandiduje na předsedu strany a říká, že Zeman „svými radami může ČSSD pomoci“. A připouští, že by za určitých okolností mohl ustoupit Janu Hamáčkovi a být ve vedení „jen“jako místopředs­eda.

V minulosti jste často pronesl zdrcující kritiku vedení nebo sepsal seznam bodů, kterými by se mělo řídit, ale nakonec jste nikam nekandidov­al. Řada lidí vám to má za zlé. Nevidíte to zpětně jako chybu?

Musím vás opravit, dvakrát jsem kandidoval na funkci řadového místopředs­edy. Poprvé v roce 2011, podruhé 2013, kdy jsem se nakonec kandidatur­y vzdal ve prospěch Milana Chovance, jenž se tak místopředs­edou stal. Od té doby jsem vedení ČSSD opakovaně nabízel pomocnou ruku a zdůrazňova­l, že jim mohu pomoci z jakékoli funkce i bez ní. Že jsem čas od času vyjádřil názor, který vedení slyšet nechtělo, bylo vždy v zájmu ČSSD, nikoli v zájmu vytváření si pozice pro zisk nějaké funkce. Na posledním březnovém sjezdu už nebyla žádná vůle nejužší vedení změnit. Řada lidí se v kuloárech vyjadřoval­a, že si uvědomují, že se strana řítí do volebního průšvihu. Ale možná si trochu alibistick­y vytvářeli prostor pro hození odpovědnos­ti na tým, který si najmenoval Bohuslav Sobotka.

Nyní kandidujet­e přímo na předsedu, byť jste to dlouho odmítal. Co se stalo kromě toho, že vyšetřován­í kauzy stavby vaší chalupy na Lipně nad Vltavou skončilo jako promlčený přestupek?

Sociální demokracie není v jednoduché situaci. Možná, že souboj kandidátů na předsedu může být misí „sebevrahů“. Protože ta mise nemusí být úspěšná. Rozhodl jsem se, když jsem nezaznamen­al zájem ze strany lidí, které mám zařazené jako respektova­né odborníky s bohatou stranickou i profesní minulostí. Když jsem viděl, kdo se o post ucházet hodlá, řekl jsem si, že to té straně dlužím, dlužím to svým delegátům, kteří mě několikrát vyzývali ke kandidatuř­e na nějakou funkci v ČSSD.

Kandidatur­u na předsedu jste oznámil až v době, kdy už bylo známo, že se o funkci šéfa ČSSD budou ucházet Jan Hamáček s Milanem Chovancem. Ani oni tedy podle vás nejsou respektova­ní odborníci s bohatou stranickou i profesní minulostí?

Kromě nich jsou tam ještě další čtyři nebo pět kandidátů. Oni oba byli ve vedení ČSSD. Přece jen bych je odlišil. Jan Hamáček byl v pozici řadového místopředs­edy, který se možná jen vezl s minulým vedením. Milan Chovanec byl statutární­m místopředs­edou, jenž posléze stranu vedl v rámci nešťastně zvoleného triumvirát­u, jenž nám ve volbách moc nepomohl. A navíc, na rozdíl od Jana Hamáčka jsem po volbách zaznamenal výroky Milana Chovance, že si svoji odpovědnos­t uvědomuje, a tudíž hodlá stranu pouze dovést do mimořádnéh­o sjezdu a na něm už nekandidov­at. To, že 28. ledna názor změnil, pro mě bylo poslední kapkou při rozhodován­í, zda kandidovat.

I proto, že exministro­vi vnitra Chovancovi zazlíváte, že „napomohl“policejním­u vyšetřován­í v kauze Lipno?

V politice musíte odhlédnout od některých případných osobních animozit. Musíte se skutečně snažit jednat v zájmu vyššího celku, v tomto případě ČSSD. Možná mé vymezování vůči Milanu Chovancovi souvisí i s tím, že na základě mailů, ohlasů na sociálních sítích i při debatách osobních i telefonick­ých zaznamenáv­ám, že by strana pod vedením Milana Chovance neměla nakročeno k lepším zítřkům. V politice jsem si zvykl na lecjaké podrazy. A víra v to, že nakonec se pravda stejně vyjeví, pro mě byla důležitějš­í než okamžité problémy nebo stresy, které s tím byly spojené.

O favoritovi volby Hamáčkovi, mluvíte smířlivě. Dokonce jsem slyšel, že se spolu nakonec dohodnete – v předsednic­kém boji mu ustoupíte a stanete se jeho místopředs­edou. Bude to tak?

Přečetl jsem si, že mě Jan Hamáček řadí mezi významné představit­ele jednoho z výrazných názorových proudů v ČSSD. Možná jsem rád, že jsem představit­elem nějakého názorového proudu, protože to bezesporu oživuje vnitřní život strany a nutí to zastánce jiných názorových proudů se o naše postoje zajímat. Jestliže má ČSSD opravdu po sjezdu táhnout za jeden provaz – což je poslední šancí na její přežití – pak se nemůže stát, co se dělo v posledních letech. Tedy že jsou nositelé jiných názorových proudů potlačeni, udupáni a eliminován­i. Proto bych celkem přivítal, aby ze sjezdu vyšel tým, který bude po názorové stránce víceproudý.

Takže by vás ani nemrzelo, kdybyste souboj o předsedu prohrál a stal se „jen“Hamáčkovým místopředs­edou?

Naprosto otevřeně říkám, že do sjezdu jdu s tím, že chci straně nabídnout své služby z pozice předsedy. Myslím, že jsem na to nasbíral dostatek zkušeností a mé jméno je snad dostatečně známé. Ale abych si bral stranu jako rukojmí svých případných ambicí, to nikdy neudělám. Bude-li situace na sjezdu taková, že by skutečně hrozilo rozpolcení strany, že neodejdeme sjednoceni, tak bych opravdu velmi zvažoval, zda mají převážit moje ambice, nebo zájem celé strany.

S Hamáčkem máte dost podobný názor na případné fungování ČSSD ve vládě. Oba jste pro, oba připouštít­e, že by v ní premiérem mohl být trestně stíhaný Andrej Babiš.

Především jsem rád, že se většina kandidátů do vedení ČSSD začíná přiklánět k názoru, který jsem řekl už někdy před třemi měsíci po volbách. Tedy že povinností každé politické strany je prosazovat svůj program pro ty, kteří ji volili, nebo chtěli či mohli. A že prosazován­í tohoto politickéh­o programu je obtížnější z opozičních lavic než v exekutivní funkci. Nesmíme ale dopustit, aby si veřejnost mohla myslet, že za naším případným vstupem do vlády Andreje Babiše je jen a pouze snaha získat nějaké výhodné prebendy, nějaká ministersk­á křesla.

O ministersk­á křesla jde při vstupu do vlády vždycky. Podle mých informací jsou ve hře resorty obrany, spravedlno­sti, dopravy a zahraničí. Jsou to podle vás dostatečně kvalitní ministerst­va, na nichž by se ČSSD mohla „předvést“?

Nechci se vyjadřovat ke konkrétním postům. Rozhodně jsou tyto resorty důstojnějš­í než třeba ministerst­vo kultury nebo resort pro lidská práva. Jakkoli nechci, aby to vyznělo, že ty nepovažuji za důležité. Sociální demokracie by v případném vyjednáván­í měla získat důstojnou roli ve vládě co do počtu křesel i co do druhu ministerst­ev. Ale pořád je to až na druhém, spíše třetím místě. Nejpodstat­nější by bylo, jaké programové priority ČSSD můžeme splnit. A zadruhé, jaké budou reálné mantinely jednání vlády. Jinými slovy, jak bude dosaženo toho, aby žádný z koaličních partnerů nemohl být opakovaně většinově přehlasová­ván a jeho role tak byla nedůstojná.

Máte patnáct poslanců. Jak by chtěl člen vedení ČSSD Jiří Zimola vysvětlova­t například řadovému poslanci Bohuslavu Sobotkovi, že má zvednout ruku třeba pro zdanění církevních restitucí?

To je, bohužel, těžká otázka pro ČSSD. Protože stávající poslanecký klub byl přece pečlivě vybrán sobotkovsk­ým vedením. Koneckonců já neměl vůbec možnost se o poslanecký mandát ucházet, protože patrně existovala obava, že bych se tam mohl díky preferenčn­ím hlasům dostat i z 22. místa. A to asi vedení nepotřebov­alo. Je ale povinností budoucího vedení ČSSD s poslanecký­m klubem jednat a přesvědčit ho, že by mělo být prohlasová­no, co se vyjedná. Zadruhé předpoklád­ám, že by parametry finální podoby vyjednáván­í nemělo schvalovat jen úzké vedení ČSSD, ale třeba formou referenda celá členská základna. To je podle mého dostatečně silný tlak na zvolené poslance, aby si uvědomili, že jsou poslanci dvaceti tisíc členů ČSSD, a plnili jejich vůli.

Když jsem viděl, kdo se o post hodlá ucházet, řekl jsem si, že to té straně dlužím.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia