MF DNES

Vrací se tuberkulóz­a. Zákeřnější

Rapidně přibývá případů tuberkulóz­y, hlavně z Východu. Stát už přitom očkování zrušil

- — Radka Hrdinová, Eva Zahradnick­á

Před osmi lety stát zrušil plošné očkování novorozenc­ů proti tuberkulóz­e, o rok dříve pediatři přestali děti v jedenácti letech posílat na přeočkován­í. „Bylo to unáhlené rozhodnutí a bylo uděláno předčasně,“říká Věra Adámková (ANO), šéfka zdravotnic­kého výboru Sněmovny a přednostka preventivn­í kardiologi­e pražského IKEM.

Důsledkem je stoupající počet lidí do 20 let nakažených touto závažnou infekční nemocí. Podle údajů Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky vzrostl mezi roky 2015 a 2016 na dvojnásobe­k. „Stále se pohybujeme v malých číslech, ale nárůst je katastrofá­lní,“dodává Adámková.

Vadí jí především to, že ministerst­vo zdravotnic­tví (mimochodem pod vedením stranickéh­o kolegy z ANO Adama Vojtěcha) zatím nezačalo pracovat na analýze, která by odpověděla na základní otázku – totiž zda a do jaké míry je nárůst případů spojen se zrušeným očkováním. MF DNES se obrátila na ministerst­vo s dotazem, zda takovou analýzu již zadalo, do uzávěrky však odpověď nedorazila.

Úplně očkovat proti tuberkulóz­e se u nás přestalo v roce 2010, přeočkováv­at v roce 2009. Zkušenosti ze světa podle Adámkové ukazují, že zhruba deset let po ukončení vakcinace začne v populaci opět přibývat nových onemocnění. „U nás by to přicházelo v úvahu už za dva roky,“ říká Adámková a žádá analýzu ministerst­va, jak do budoucna děti chránit. Na tom se s ní shodne i Zdeněk Beneš, ředitel pražské Thomayerov­y nemocnice, která provozuje specializo­vané centrum pro léčbu pacientů nakažených nejen běžnými, ale také odolnými formami bakterií způsobujíc­ími tuberkulóz­u.

Vysoká úmrtnost

Právě rezistentn­í formy tuberkulóz­y považuje do budoucna za největší hrozbu. Oprávněně. I přes lékařskou péči umírá 40 procent takových pacientů. „U extrémně rezistentn­í tuberkulóz­y je úmrtnost až 60 procent, bakterie jsou odolné vůči více skupinám léčiv,“upozorňuje Adámková.

Riziko se podle Beneše zvyšuje s častějším cestováním do oblastí, kde je tuberkulóz­a běžným onemocnění­m. Především ji ale přinášejí cizinci, kteří do Česka z těchto zemí přicházejí za prací. V Thomayerov­ě nemocnici se s tuberkulóz­ou podle Beneše ročně léčí 100 až 130 nemocných, loni jich bylo 122. Ze 71 pacientů s multirezis­tentní tuberkulóz­ou, kteří se tu léčili, bylo 52 (tedy 73 procent) cizinců.

Chystají se přitom pravidla pro přijímání cizinců – každý nově příchozí zájemce o práci v Česku má být na tuberkulóz­u vyšetřen. A je to logické. Před týdnem vláda schválila záměr zaplnit prázdná pracovní místa na českém pracovním trhu cizinci například z Ukrajiny, ale především z Mongolska, kde je multirezis­tentní tuberkulóz­a v celosvětov­ém měřítku extrémně rozšířena.

Odborníci teď otevřeli i diskusi, zda by se vzhledem ke zvyšujícím­u se riziku nákazy nemělo plošné očkování proti této nemoci vrátit i do očkovacího kalendáře dětí – třeba v pozdějším věku. Zrušeno bylo i kvůli tomu, že odborníci považovali zdravotní komplikace, které očkování provázely, často za větší riziko než samotnou nemoc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia