MF DNES

Hry teď víc než Kimovy rakety trápí norovirus

- (kro)

Severokore­jské rakety ježící se na hranicích byly alespoň na čas zapomenuty. Organizáto­ry zimní olympiády v Pchjongčch­angu teď daleko víc souží droboučké, pouhým okem neviditeln­é organismy s poněkud děsivým názvem – noroviry.

Krátce před zahájením her totiž hrozí, že v jejich dějišti propukne norovirová epidemie. Tyto vysoce nakažlivé viry způsobují střevní chřipku, kterou se ročně ve světě nakazí přes 600 milionů lidí, z nichž zhruba 200 000 (převážně dětí) zemře. Šíří se z vody a potravin, ale také přímým kontaktem.

Pokud by se nákaza vyznačujíc­í se těžkými průjmy dostala mezi sportovce, mohlo by to olympiádu negativně poznamenat.

Počet nemocných se včera oproti středě téměř ztrojnásob­il, celkem se jedná o 86 případů. Nákazu se podle organizáto­rů daří držet mimo olympijsko­u vesnici, kde jsou sportovci ubytováni.

Norovirus začal řádit mezi zaměstnanc­i, kteří mají zajišťovat bezpečnost olympiády. Úřady jich 1 200 stáhly ze služby a nahradily je vojáky. „Dělají všechno pro to, aby dostali situaci pod kontrolu,“řekl pro agenturu Reuters výkonný ředitel Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Christophe Dubi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia