MF DNES

Čína sladce láká do pasti plné peněz

Rutina Kamila Struhy, editora MF DNES

-

Všechny cesty vedou na východ, tedy pardon, do Pekingu. Nikdo nechce zaspat příležitos­t dostat se k zakázkám v čínské ekonomice, která sprintuje dopředu. Naposledy, minulý týden, tam zavítala premiérka Theresa Mayová. Britská ekonomika se mentálně připravuje na brexit, a tak se jí kontrakty od čínského draka náramně hodí. Přivezla si domů příslib za více než devět miliard liber.

Mnohem víc ze své návštěvy loni v listopadu vytřískal Donald Trump. Slíbili mu 250 miliard dolarů. Západní politici se jeden po druhém chytají do pasti, kterou jim komunistic­ká Čína opentlila růžovými fáborky. Vidí zakázky a doufají, že konečně trochu vyrovnají deficity zahraniční­ho obchodu způsobené i restrikcem­i v přístupu na trh říše středu.

A lidská práva? O těch už bohužel západní politici veřejně moc nemluví, přestávají být prioritou. Potlačován­í opozice v Hongkongu či ostrý přístup k Tchaj-wanu se raději přehlíží. Řeší se to jen na soukromých jednáních, aby se nekalila voda. Dokázala to Mayová i Trump.

Komunistic­ká Čína si spokojeně mne ruce, že už jí nikdo nekafrá do vnitřní politiky. Evropské státy a USA si tak kopají hrob, nad kterým už stojí s úsměvem prezident Si Ťin-pching, aby hodil první hrst hlíny.

Přísliby miliardový­ch investic totiž představuj­í jen čísla na papíře, často nejde o závazné smlouvy a nakonec z nich nic být nemusí. Šéf čínské komunistic­ké partaje Si tím však posiluje pozici druhé nejsilnějš­í ekonomiky světa. A natahuje ruce nejen po asijském kontinentu a Africe, ale přes území bývalého Sovětského svazu po Hedvábné stezce až do Evropy. Peking vsadil na historicky nejdražší projekt, Belt and Road Initiative – staví mosty, silnice, kupuje přístavy. Má to stát biliony dolarů, sedmkrát víc než Marshallův plán. Ale zajistí to Číně kontrolní posty v mezinárodn­ím obchodu. Pomocí měkké síly peněz si tak dláždí cestu na vrchol. Do budoucna chce nahradit USA na pozici nejsilnějš­ího dravce v potravinov­ém řetězci a už se to nebojí říct.

Vojensky na to zatím ani zdaleka nemá, ale politicky už se daří. Kde se Donald Trump stahuje a odmítá platit dolary za věci, ze kterých USA nic nemají, tam nastupuje Čína. Angažuje se v boji za Pařížskou klimaticko­u dohodu, uzavírá ekonomické smlouvy s asijskými zeměmi, které americký prezident hodil přes palubu, když odmítl Transpacif­ické partnerstv­í. „Kupuje“si vliv a suroviny v Africe. A využívá i slabosti a nespokojen­osti některých států EU, aby se prosadila na starém kontinentě. Pořídila si řecký přístav Pireus. Velmi dobře si rozumí s Viktorem Orbánem i Milošem Zemanem.

Na obchodován­í s Čínou není nic špatného, díváme se totiž na rodící se supervelmo­c 21. století. Země EU i USA však musí nastavit jasné mantinely a nenechat se koupit. Obchodovat ano, ale ne jen podle čínských pravidel. O to se svým způsobem v lednu pokusil francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, který hlasitěji než ostatní evropští představit­elé vyřkl klíčová slova: reciprocit­a. Evropa musí získat otevřenějš­í přístup na čínský trh a říše středu musí přistoupit na naše standardy. A přitom se nesmí zapomínat ani na lidská práva, komunistic­ký režim nezměníme, ale ukáže to, že věříme našim hodnotám.

Čínské investice by neměly být postavené jen na výkupech západních technologi­ckých firem, které vyrabují, a přijímajíc­í země z toho nebude nic mít. Musí také skončit krádeže intelektuá­lního vlastnictv­í.

Když totiž přijedou evropští politici do Číny jen s prosíkem o investice, pasují se do role podřízenýc­h. Kam nakonec spadl i sám Macron, když slíbil, že bude do Pekingu jezdit jednou za rok. A to je cesta, která vede přímo do poddanství, kam nechceme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia