MF DNES

Dúbravka by mohl debutovat proti Manchester­u United

- — Jiří Čihák

V podstatě ne. Zúčastňuji se různých

Má za sebou první týden, několik tréninků v novém prostředí i zápas anglické ligy v roli náhradníka. Co přijde dál? Dost možná debut v Premier League proti Manchester­u United. „Udělám všechno pro to, abych byl připravený,“slibuje brankář Martin Dúbravka, posila fotbalovéh­o Newcastlu.

Ten ho ze Sparty v minulém týdnu Kdybych řekl ne, lhal bych. Bylo by špatné nemít cíl. Ale když jsem přišel do Libiše, tak jsme měli čtyři získal na poslední chvíli. Detaily jeho hostování s opcí doladil v posledních minutách přestupové­ho období. I tak ho už v neděli trenér Rafael Benítez vzal na utkání s Crystal Palace (1:1), byť zatím jenom coby náhradníka. „Nejprve musí ukázat, co v něm je,“vzkázal kouč, který dřív vedl Liverpool, Chelsea nebo Real Madrid. Dlouho jsem tam nebyl, ale tuhle sezonu

Jeho rivaly jsou v Newcastlu Rob Elliot a Karl Darlow. Víc zápasů (16) zatím odchytal Elliot, ale v posledních týdnech dostává přednost jeho mladší kolega Darlow, který nastoupil dohromady desetkrát.

„Jsme tým. Ať v té bráně bude stát kdokoli, budu ho naplno podporovat. Je na trenérovi, komu dá šanci, naším úkolem je držet pohromadě,“ Zatím jsem byl na dvou akcích. Poprvé na turnaji v Trnavě, který jsme ovládli. Výhru dvacet tisíc korun jsme věnovali na dětské oddělení nemocnice v Motole. A podruhé uvědomuje si Dúbravka, kterého citoval deník Evening Chronicle, vycházejíc­í v Newcastlu.

Přesto: šance zachytat si v prestižním zápase proti Manchester­u United je lákavá. Dúbravku by mrzelo, kdyby to nevyšlo. Nebo ne?

„Já se hlavně budu snažit svými výkony přesvědčit natolik, abych se stal v létě hráčem Newcastlu. Je Před sezonou jsem tomu věřil. Nechci se nijak zastávat Plzně, ale podle mě tyhle velké obměny v kádru nedělají dobrotu. Nemůže to fungovat. Možná tomu dá impulz nový trenér, uvidíme. Když jsme se tam dostali tenkrát my, byli jsme ostřílená parta borců, kteří už spolu měli mnoho odehráno. Byli jsme doplněni o pár hráčů z ciziny, ale tohle je moc. Třeba takový Altintop, to byl omyl. Působí to na mě jako zběsilé závody Slavie a Sparty o to, kdo koupí dražší hráče, ale nikam to moc nevede. to pro mě ohromná příležitos­t,“vysvětluje.

Newcastle ho má ze Sparty zatím jen půjčeného. Za 50 milionů korun. A když se rozhodne v létě uplatnit opci, na Letnou pošle dalších 100 milionů.

„Je to gólman, který má dobrou rozehrávku nohama, je mrštný, je to osobnost a mluví dobře anglicky. Myslím, že jeho zkušenosti nám mohou nabídnout něco nového,“věří trenér Benítez.

„Už jenom být součástí týmu v zápase proti Palace bylo skvělé. Věděl jsem, že je Premier League úžasná soutěž, teď jsem poznal, jak těžké je tady bojovat o každý bod,“říká Dúbravka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia