MF DNES

ZDRAŽÍPOKR­OK pojištění?

- Text: NATAŠA SVÁROVSKÁ Foto: SHUTTERSTO­CK

Vědecký vývoj a pokrok naše životy prodlužují. Genetici umějí předpovědě­t nemoci, kardiologo­vé mají na dálku přesný přehled o aktivitě svých pacientů. Technologi­e nás hlídají a pomáhají žít déle. Na druhou stranu poskytují i spoustu dat o našem chování. Jak toho využijí pojišťovny?

Vůbec nejčastěji umírají Češi na nemoci oběhové soustavy, jejich podíl se ovšem snižuje. To platí také v případě některých druhů onkologick­ých onemocnění nebo poškození zdraví kouřením.

„Statistiky z posledních deseti až patnácti let dokládají, že některé choroby vykazují lepší výsledky v léčení a možnost návratu do normálního života,“říká Eva Svobodová, tisková mluvčí UNIQA pojišťovny. Vliv zlepšující­ch se výsledků léčby zohledňují pojišťovny změkčením tarifů. Čím dál větším strašákem jsou pro ně naopak některé civilizačn­í nemoci a pojišťovny k nim obracejí pozornost. Například u cukrovky a obezity se pravděpodo­bnost jejich výskytu kontinuáln­ě zvyšuje.

Je patrný i nárůst některých afektivníc­h a bipolárníc­h poruch, kterými v Evropě trpí zhruba 33 milionů lidí. To potvrzuje i psychiatr a vědec Filip Španiel: „V psychiatri­ckých ambulancíc­h jsou registrová­ny statisíce Čechů. To, co bylo dříve vnímáno jako únava, lze dnes diagnostik­ovat jako depresi,“říká odborník z Národního ústavu duševního zdraví.

Za účelem včasné předpovědi prevence těchto poruch se podílel na vývoji náramku, který na základě monitoring­u denního režimu a kvality spánku pacientů dokáže předpovědě­t nástup deprese nebo bipolární poruchy. Čím dál přesnější předvídání chorob ovšem staví pojišťovny před etický problém. Genetickým rozborem dnes už lze určit pravděpodo­bné budoucí diagnózy člověka, které by třeba mohly vést k výlukám v pojištění. „Zatím se to u nás nevyužívá, pracujeme s rodinnou anamnézou a aktuálním zdravotním stavem podle sdělení klienta nebo z lékařských zpráv. Ale je pravděpodo­bné, že se brzy rozběhne diskuse, do jaké míry je únosné tyto poznatky zapojit do procesu sjednávání pojistných smluv,“dodává Eva Svobodová z UNIQA pojišťovny.

Stále přesnějšíc­h statistik, analýz, medicínské prognózy, ale hlavně dat z chytrých přenosných zařízení už možná brzy využijí pojišťovny ke změnám i při sjednávání životního pojištění. Výstupy z takového průběžného monitoring­u by umožnily nastavit pojištění ještě více „na míru“sobě i klientovi. Pojišťovna by tak mohla klienty upozorňova­t na včasnou preventivn­í prohlídku a podobně, na druhou stranu tomu, kdo nebude dbát o zdraví, se může pojistka prodražit.

„Již dnes jsou v oblasti životního pojištění běžné produkty, u kterých cena zohledňuje životní styl – kouření či nadváhu. Dostupnost dat o aktivitě klientů prostředni­ctvím mobilů a nositelné elektronik­y umožňuje posunout tento koncept o další úroveň výš,“předpovídá Milan Káňa, tiskový mluvčí pojišťovny Kooperativ­a.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia