MF DNES

DRAHOŠOVO ODCHÁZENÍ

Rozhovor dva týdny po volební porážce

- Ondřej Leinert, Jakub Pokorný reportéři MF DNES

Po dvou týdnech od prezidents­ké volby už je uvolněný a odpočinutý, ale jedna věc se nezměnila. Neúspěšný uchazeč o Hrad Jiří Drahoš je pořád přesvědčen, že neudělal žádnou velkou chybu, která by ho stála úřad prezidenta.

Spousta komentátor­ů psala, že jste udělal v kampani chybu, když jste nešel debatovat na televizi Nova. Vidíte to stejně?

Nevím, jestli to nejsou jen nějaké subjektivn­í pocity redaktorů. Zatím jsem neviděl žádné seriózní vyčíslení, že třeba neúčast Jiřího Drahoše na Nově přispěla k výsledku tak či onak. Já jsem přesvědčen, že jedním z nejdůležit­ějších faktorů byla smršť pomlouvačn­ých zpráv na internetu. Hodně přes milion lidí dostávalo maily typu „Drahoš je estébák“, „Drahoš je pedofil“, „Když zvolíte Drahoše, sebere vám důchod“. Od dobrovolní­ků znám případy, kdy třeba paní řekla: Nebudu volit Drahoše, protože bych přišla o důchod. A nikdo s ní nehnul.

Nezkoušeli jste proti tomu bojovat třeba nějakou kampaní?

Proti tomu se nedá vést žádná kampaň. Nemohu rozesílat dopis na všechny adresy, že tady nechci miliony migrantů. Můžete se bránit, když vám někdo něco řekne v televizní debatě, ale s těmito e-maily nic nezmůžete.

Nebyla chyba nejít na Novu, kde jste měl příležitos­t říct 1,5 milionu diváků, že to není pravda?

Zaprvé je otázka, jestli bychom se k těmto tématům dostali. A obávám se, že i kdybych tam řekl, lidi, nebojte se, Drahoš vám důchody nesebere, tak by to nepomohlo. Ti, kteří mi nevěří, by si stejně řekli, on lže. Na Nově jsem nebyl proto, že jsme slíbili výjezdy do krajů. V neděli ani v pondělí jsem nemohl.

Když se zpětně podíváte na svoji kampaň, je tam nějaký okamžik, u něhož si říkáte – To jsem měl udělat jinak?

Teď samozřejmě můžeme spekulovat o tom, jestli jsme neměli vyvíjet ještě větší tlak na Novu, aby tu debatu posunula na středu. Můj tým se o to snažil, ale majitel Novy rozhodl, že debata bude v neděli, protože to je nejsledova­nější čas. Nemám analýzu kampaně, ale nemyslím, že by se stala nějaká fatální chyba.

Můžeme zmínit analýzy Medianu, podle nichž jste ještě v pondělí před druhým kolem volby vedl, ale pak vás ve finiši předehnal Miloš Zeman. Tušíte proč?

Přičítal bych to té smršti špinavých, pomlouvačn­ých mailů z posledních 14 dnů.

Michal Horáček váš neúspěch komentoval mimo jiné tak, že byla chyba vsadit na kandidáta, který nejméně vadil. Jinak řečeno, byl jste přijatelný, ale slabý politik. Jak se vám taková slova poslouchaj­í?

Michal Horáček neví o politice vůbec nic. Zatímco já z pozice předsedy Akademie věd osm let s politiky spolupraco­val a hádal se s nimi, on byl úplně mimo politiku. Jestliže Jiří Drahoš získal v prvním kole skoro třikrát víc hlasů jak Michal Horáček, tak to o něčem svědčilo. Prezidents­ká volba je přesně o tom, nakolik jste přijatelný. Lidi tam chtěli Jiřího Drahoše, nechtěli Michala Horáčka.

Jak to bylo s ideou na politickou stranu Jiřího Drahoše? Nejdřív jste o tom mluvil a pak to zase vzal zpátky.

Byl to typický příklad mediálního šumu. V rámci teoretický­ch možností jsem vyjmenoval: založit stranu, založit hnutí, kandidovat v komunálníc­h volbách, kandidovat do Senátu, kandidovat do europarlam­entu. A teď se toho média chytila. Každému musí být jasné, že pro takovou stranu tady místo není.

A v Senátu by pro vás místo bylo?

Přemýšlím i o tom, ale není to varianta jediná, navíc některé ty věci se dají i kombinovat. Takže intenzivně přemýšlím.

Kombinovat s čím?

S další aktivitou na veřejném poli. Není to jen kandidatur­a v komunálu nebo Senátu.

Co by vás bavilo dál? Vrátíte se i k vědě?

Chci zůstat ve veřejném životě, konkrétní formu promýšlím. Dokážu si představit, že budu dál jezdit na populariza­ční přednášky na školách, určitě už se ale nebudu vracet do špičkové vědy. Po osmi letech šéfování Akademii věd a po kampani ten vlak odjel už tak daleko, že by bylo neseriózní se vracet.

Z politickýc­h variant, které se teď nabízejí, je Senát tou variantou, o které uvažujete nejvíce?

Neřekl bych, že to je to, o čem uvažuji nejvíce, ale je to součást toho uvažování.

V Jablunkově, odkud pocházíte, ani Lysolajích, kde bydlíte, se letos nevolí. Uvažujete, který obvod by vám byl nejbližší? Praha, nebo něco jiného?

Nestudoval jsem si senátní obvody po celé republice, určitě by to měl být takový, ke kterému mám nějaký vztah.

Už vás oslovily některé strany?

Mám signály od více stran. Ale zatím žádná podrobná jednání neproběhla.

Třeba KDU-ČSL dala najevo, že by o vás stála.

Vážím si podpory demokratic­kých stran, ale to ještě nezakládá žádný důvod ke kandidatuř­e za stranu.

Copak nemáte žádné politické preference a je vám jedno, jestli to budou lidovci, Starostové, nebo TOP 09?

Není mi to jedno. Mohu ale říct, že pokud budu kandidovat do Senátu, nebude to určitě za jednu stranu. Bude to spíš průřezová kandidatur­a.

Je možné, že vás uvidíme i v další prezidents­ké volbě v roce 2023?

Určitě neuvažuji o tom, co bude za pět let. Teoreticky tam nějaká pravděpodo­bnost je, ale prakticky není velká.

Podle posledních dat vám z prezidents­ké kampaně zbylo 2,7 milionu korun, už víte, co s nimi uděláte?

Tato částka není konečná. Zvažujeme přispět na léčbu dětí s karcinomem nebo hospicovou péči. Ale konkrétní hospic nebo nadaci ještě vybrané nemáme.

Nebyla prezidents­ká volba spíš referendum, zda lidé chtějí Miloše Zemana?

Kdo se chtěl podívat na vize Jiřího Drahoše, podíval se na Facebook nebo do novin. Mluvil jsem o nich i v rozhovorec­h s vámi. Pokud si někdo myslí, že jsem kandidoval jen jako Antizeman, tomu to prostě nevymluvít­e.

Tak nám vyjmenujte některé vaše ideje.

Je to stát jednoznačn­ě zakotvený v Evropě. Demokratic­ký stát, který je schopen postarat se o slabší. Stát, který garantuje bezpečnost nejen v rámci NATO, ale i uvnitř naší země. Péče o životní prostředí. To je věc, které jako vědec také velmi dobře rozumím, ale od prezidenta Václava Klause ani Miloše Zemana jsem ji nikdy neslyšel. Vím, že to nejsou žádné originální názory. Ale řekněte mi, který prezident od dob Václava Havla měl nějakou vizi? Jakou vizi měl Klaus, kromě toho, že vyřeší vše? Jakou vizi má a měl Miloš Zeman? Žádnou. Leda tak vizi být znovu zvolen.

Oficiálně jste se ženou v penzi, takže nemusíte teď na úřad práce.

Nemusíme, máme důchod.

Jak hodnotíte události po prezidents­ké volbě? Ve volebním štábu Miloše Zemana se porvali lidé, on sám po volbě urážel své protivníky, republika se rozdělila na Prahu a zbytek země. A pak pan prezident na několik dní zmizel.

Jen to s údivem sleduji. Některé věci mě překvapují, některé ne. V těch debatách jsem říkal, že Miloš Zeman udělal za svůj politický život řadu veletočů. Když sliboval, že bude slušnější, nevěřil jsem mu. Člověk se v 73 letech nezmění a Zeman už vůbec ne.

Zeman se též rozpovídal například o svojí „oblíbené“pražské kavárně s tím, že jde o lidi, kteří v životě nic nedokázali.

Když to slyšíte, tak nevím, jestli to lze vůbec brát vážně.

Od dobrovolní­ků znám případy, kdy třeba paní řekla: Nebudu volit Drahoše, protože bych přišla o důchod. A nikdo s ní nehnul.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia