MF DNES

Poslední zvonění pro stovky ředitelů

Velké části ředitelů škol končí funkční období. Spoustě z nich hrozí, že se do ředitelny znovu nevrátí.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Na ředitelku na Střední zdravotní škole Jaselská Brno si stěžují studenti a část jejích učitelů. Školní inspektoři některým stížnostem dali za pravdu, jiným nikoli, atmosféra na škole ale houstne.

I když inspekce těžko věřila v nápravu, ve zprávě z loňského podzimu odvolání ředitelky nenavrhla. „Doporučili jsme však vypsat nové výběrové řízení,“říká náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. Místo složitější­ho procesu odvolání stačí jen pár měsíců počkat, ředitelce totiž končí šestileté funkční období.

Nového šéfa budou mít i na základní škole v Plané nad Lužnicí. Podle ředitelky školy Hany Vellánové je vyhlášení konkurzu už veřejné tajemství. „Je to velmi pravděpodo­bná varianta, i když v radě to budeme projednáva­t až na konci února,“souhlasí starosta Jiří Šimánek.

I tady je důvodem konec šestiletéh­o funkčního období, i když v Plané je situace jiná. Inspekce školu chválí a ředitelky si cení i odborná veřejnost.

Do konkurzu přitom takto může jít až třetina ředitelů základních a středních škol bez ohledu na to, jestli jde o ředitele vynikající, nebo podprůměrn­é.

Podobnou situaci české školství v minulosti zažilo. Velkou vlnu konkurzů ministerst­vo vyhlásilo u všech ředitelů, kteří k 1. lednu 2012 zmiňované funkční období přesáhli. Letos zřizovatel­é, tedy obce a kraje, mohou (ale nemusí) konkurzní řízení zopakovat. Systém ředitelský­ch konkurzů přitom mnoho odborníků kritizuje. Vadí jim například, že je snadno politicky zneužiteln­ý.

Známý pana starosty

„Pokud se ve vedení obce či kraje vyskytne někdo, kdo chce na ředitelské místo dosadit svého nominanta, ať už z osobních, nebo politickýc­h důvodů, stačí, když obsadí místa v konkurzní komisi tak, aby mu to hrálo do karet,“říká třeba Tomáš Feřtek z informační­ho centra o vzdělávání EDUin.

Vedle toho, že zřizovatel má velké slovo při obsazování komise, nemusí se řídit ani jejím doporučení­m. Jmenovat ředitelem může vedení obce kteréhokol­i z účastníků konkurzu, kterého komise pouze uznala za schopného funkci vykonávat.

Podle Feřteka je to škoda, protože v komisích alespoň z části sedí odborníci. Což se o řadě politiků říci nedá. „Často vlastně vůbec nevědí, jak se dobrý ředitel pozná. Takže se jím stane ten, kdo je na škole dlouho a slíbí, že nepřekročí rozpočet,“komentuje současný stav Feřtek. Podobně mluví i Ondřej Andry, jak zdůrazňuje, u ředitele by se měla posuzovat hlavně jeho pedagogick­á vize než detailní znalost právních předpisů.

Počet dětí v soutěži

Hana Vellánová už sama do konkurzu nepůjde, plánuje odchod do důchodu. Toho, jak bude za rok či dva vypadat škola, kterou 17 let budovala, se ale bojí. Nevěří, že obec vybere toho dobrého nástupce. Komunikace mezi vedením školy a obce je mírně řečeno napjatá.

„Problém je, že ředitele do čela školy vybírají lidé, kteří chtějí školu, jakou sami zažili, moderní škole nerozumějí,“říká Vellánová. „Moje filozofie se starostovi nelíbí, on nás posuzuje například podle toho, zda děti vyhrávají soutěže, podle mě máme být někde úplně jinde,“dodává.

„Na Táborsku je každý rok soutěž talent roku, v různých kategoriíc­h. Neříkám, že je to pro posouzení školy hlavní kritérium, ale za poslední čtyři roky tu žádné děti od nás nevidím, tak se ptám, co se děje,“říká zase starosta Šimánek.

Podle čeho budou v květnu nebo červnu vybírat, kdo se stane novým ředitelem? Starosta slibuje, že to nebude politická příslušnos­t. Další kritéria se ale teprve budou ujasňovat. „Já jsem ekonom, další člen rady města je lesák, jiný dělal makléře, nejsme odborníky na školství, musíme se to naučit,“říká. Že je to zřizovatel, kdo by měl rozhodovat, je ale přesvědčen. „Zřizovatel­i záleží na tom, aby škola fungovala, záleží mu na tom nejvíc,“dodává.

Ministerst­vo školství v tuto chvíli žádné úpravy konkurzníc­h řízení nechystá. „Nemáme poznatky o tom, že by současná podoba konkurzníh­o řízení nevyhovova­la. Školský zákon svěřuje kompetence také územně samosprávn­ým celkům a ty mají za činnost školy v konečném důsledku odpovědnos­t,“říká mluvčí ministerst­va školství Jarmila Balážová.

Často nevědí, jak se dobrý ředitel pozná. Tak se jím stane ten, kdo je tam dlouho.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia