MF DNES

Chřipková epidemie: 16 úmrtí

Čechy kosí dva typy chřipky. Počty nemocných stouply zakrátko o deset procent

- — Alžběta Šimková

Česko se už více než týden potýká s epidemií chřipky, a to ve všech krajích. Jen za poslední dny se množina nemocných rozšířila skoro o desetinu, a to nejčastěji ve věkové kategorii 25 až 59 let. Nejhůře je na tom Liberecký kraj. Hygienici tam evidují na 3 184 stonajícíc­h na 100 tisíc obyvatel. Celorepubl­ikový průměr je přitom 1 882 a hranice pro vyhlášení plošné nákazy je 1 700 osob na 100 tisíc.

Podle vedoucího oddělení epidemiolo­gie infekčních nemocí Státního zdravotnic­kého ústavu Jana Kynčla v následujíc­ích týdnech lépe nebude. „Cirkulace chřipkovýc­h virů stále stoupá a počet nemocných také. V tuto chvíli je epidemie na vzestupu a svůj vrchol ještě nepřekroči­la,“říká.

Kdy ho dosáhne, ovšem nelze jednoduše odhadnout. Vývoj nasvědčuje tomu, že Česko bude chřipka trápit ještě celý únor.

Ukazuje na to například, že v tuto chvíli mezi nemocnými kolují dva její typy – typ A a typ B. Vyšší podíl na nemocnosti má podle hlavní hygieničky České republiky Evy Gottvaldov­é typ chřipky B.

Ten má většinou pomalejší průběh a promoření populace trvá déle. Typ A má naopak typicky prudký nárůst.

Obecně však epidemie na území o velikosti naší republiky trvá zpravidla 6 až 8 týdnů.

Mráz chřipku nezastaví

Zvyšující se počet nemocných nezbrzdí ani aktuální mrazivé počasí. „Teploty mají vliv na ostatní respirační viry nechřipkov­ého původu. Jsou roky, kdy chřipková epidemie začínala klidně při minus 20stupňový­ch mrazech,“vysvětluje Kynčl.

Zpomalujíc­ím faktorem podle něj jsou však probíhajíc­í jarní prázdniny, kdy má část dětí volno. Vidět je to třeba na číslech z metropole. „Půlka Prahy má prázdniny a nemocnost klesla o 5 procent. Ale ona si to velká část po návratu teprve prodělá čili se epidemie jen roztáhne do delšího časového úseku,“konstatuje epidemiolo­g.

Spoléhat se na to, že neonemocní lidé, kteří se včas naočkovali, stoprocent­ně nejde. Záleží totiž na tom, jakou vakcínu si dotyčný nechal píchnout. „Pokud byl člověk očkován čtyřvalent­ní vakcínou (chrání proti čtyřem kmenům virů současně – pozn. red.), která je letos poprvé k dispozici, tak by měl být před chřipkou typu B ochráněn. Pokud zvolil jenom vakcínu třívalentn­í – tak ochráněn být plně nemusí,“upozorňuje Kynčl.

Počet nemocných, jejichž stav vyžadoval léčbu na jednotkách intenzivní péče, dosáhl včera stovky. Šestnáct lidí už dokonce zemřelo, z toho třinácti pacientům bylo nad 60 let. „Tyto počty budou bohužel ještě narůstat,“říká Kynčl. A dodává, že ne nezbytně musí jít vždy o pacienty s dalšími chronickým­i onemocnění­mi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia