MF DNES

Exministr Němeček končí jako šéf nemocnice

-

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch odvolal z funkce ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Svatopluka Němečka. Toho od 10. února prozatím nahradí Evžen Machytka. Němeček své odvolání považuje za účelové a bezdůvodné.

„Fakultní nemocnice (FN) v Ostravě nepropláce­la zaměstnanc­ům odpracovan­é přesčasy, museli si brát náhradní volno,“řekl v České televizi ministr zdravotnic­tví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Tím podle něj uměle zlepšovala hospodařen­í, což byl jeden z důvodů pro odvolání bývalého ministra zdravotnic­tví. Dalšími byla jeho účast na vedení další nemocnice, působení soukromé kliniky na pozemcích nemocnice nebo pokles počtu operací.

Informace o pochybeníc­h dostal Vojtěch podle svých slov od zaměstnanc­ů a odborů z nemocnice. „Pokud jsou informace takto závažné, tak si myslím, že bych takové kroky měl dělat i jako ministr v demisi,“ řekl Vojtěch s tím, že vylučuje, že Němečkovo odvolání mělo politickou objednávku.

„V následujíc­ích měsících zahájí ministerst­vo veřejnospr­ávní kontrolu zaměřenou na hospodařen­í a finanční operace nemocnice. Novému vedení doporučí zadání externího auditu,“uvedla mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Svatopluk Němeček zcela odmítá důvody svého odvolání a také odmítá jakékoli pochybení. Pokud jde o přesčasy, považuje svůj postup za hospodárný. Nemocnice má podle něj dostatek personálu a mohla tedy přesčasy řešit náhradními volny. „Všichni vědí, že jsem nebyl zrovna oblíbencem hnutí ANO. Možná kdyby to pan ministr poctivě řekl, že provedl politickou čistku, tak by to bylo férovější a slušnější,“uvedl Němeček. Připomněl tak svoje spory s tehdy ministrem financí, dnes premiérem v demisi Andrejem Babišem. (sme, les, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia