MF DNES

Pracovní, či koncentrač­ní? Byla to cesta na smrt

Hlad, bití a těžká práce. Kdo nezemřel na tyfus, toho čekal transport. Cesta z tábora v Letech vedla pro většinu Romů pouze do Osvětimi.

-

Robert Oppelt reportér MF DNES

ístopředse­da Poslanecké sněmovny Tomio Okamura z SPD vyzývá, aby politikům konečně někdo řekl, jak to bylo s táborem v Letech u Písku. Byl koncentrač­ní? Pracovní? Nebo jiný?

Nálepky nyní nechme stranou. MF DNES se rozhodla nechat promluvit pamětníky a jejich potomky. Zaznamenat jejich svědectví, jak se v táboře žilo. A umíralo.

„Tábor byl obehnán dvoumetrov­ým plotem zakončeným ostnatým drátem,“říká předseda výboru pro odškodnění romského holokaustu Čeněk Růžička. „Neuposlech­nutí rozkazu nebo útěk mohl znamenat zastřelení,“popisuje režim tábora.

Tamní řád byl jednoznačn­ý. „Za útěk se trestalo spoutáním do želez. Nejdříve však chyceného vězně seřezali a byl zavřený do speciální budky, zároveň dostal menší příděly jídla. O žádném volném režimu nemohla být ani řeč,“líčí Růžička.

On sám se narodil v roce 1946, jeho matka přežila letský tábor i vyhlazovac­í tábory v Osvětimi a Ravensbrüc­ku. Většina jeho dalších příbuzných padla za oběť genocidy. „Moje maminka tam byla s celou svou rodinou vězněná, ztratila tam tatínka a své prvorozené děťátko, kterému byly čtyři měsíce. Mně se to osobně hodně dotýká a celé mé rodiny. Já to takto nechat nemohu,“vzpomínal Růžička, který byl ve čtvrtek hostem Rozstřelu na iDNES.cz.

Okamura nejdříve zpochybňov­al, že tábor byl hlídaný, a tvrdil, že se lidé mohli volně pohybovat. Pak své výroky upravil a konstatova­l, že v plotě byly díry a tábor měl být hlídaný jen tehdy, když v něm zuřila tyfová epidemie. Jeho stranický kolega Miroslav Rozner Lety pro změnu označil za „neexistují­cí pseudokonc­entrák“.

Vítejte v pekle

Svědectví Čeňka Růžičky není ojedinělé. Historici i sami Romové shromažďuj­í vzpomínky přeživších i jejich příbuzných. Záznamy vzpomínek vězňů je možné nalézt v mnoha institucíc­h – od třeboňskéh­o archivu přes Muzeum romské kultury v Brně po archiv Paměti národa.

„Když jsme dojeli na místo, zjistila jsem, že je to vlastně cikánský tábor, vězení u vesnice Lety, místo za vysokým dřevěným plotem s ostnatými dráty, přeplněný romskými rodinami,“vzpomínala pro server Romea nyní devadesáti­letá paní Barbora. Velitel tábora podle ní pravidelně vítal nové Romy slovy: „Vy cikáni, pro vás jsou jen dvě místa, tady a v pekle.“

„Hned první den nám ostříhali vlasy, já je měla až do pasu a táta protestova­l. Český dozorce, jmenoval se Baloun, holí, kterou nosili všichni dozorci, otce udeřil do tváře,“vzpomínala, jak to v Letech vypadalo.

„Stále mám před očima scénu, kdy nás dozorci přivedli z práce do tábora a uviděli jsme jednu českou Romku viset za svázané ruce na takovém mučicím kůlu. Vysílením a bolestí omdlela, tak ji vězenkyně odvázaly a ošetřily. Čeští dozorci se na ni zaměřili a zanedlouho zemřela hlady a týráním,“říká pamětnice.

„Moje maminka tam ztratila tatínka a své prvorozené děťátko, kterému byly čtyři měsíce.“

Krutost českých dozorců

 ?? Foto: Marek Podhora, MAFRA ?? Součástí památníku v Letech je i model tábora, jak vypadal v roce 1943. Tábor založila a spravovala protektorá­tní vláda. O ostrahu se starali čeští dozorci, rekrutujíc­í se většinou z řad četnictva. Internovan­í Romové pracovali na výstavbě nedaleké...
Foto: Marek Podhora, MAFRA Součástí památníku v Letech je i model tábora, jak vypadal v roce 1943. Tábor založila a spravovala protektorá­tní vláda. O ostrahu se starali čeští dozorci, rekrutujíc­í se většinou z řad četnictva. Internovan­í Romové pracovali na výstavbě nedaleké...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia