MF DNES

České matky provozují na internetu nelegální loterie

-

se dostali dovnitř,“vzpomínal na zásah jeden z hasičů.

Když se probourali dovnitř pevnosti, našli v patře sežehnutéh­o domu zdevastova­né tělo Anny Jelínkové (54), ženy majitele domu. Ručičky budíku se za roztaveným sklem zastavily ve 3:25. V ledové vodě ve studni na dvoře pátrači objevili mrtvé tělo jejího muže Stanislava (57). Na silnici u Vráže našli syna manželů Jelínkovýc­h, Stanislava. Bez bot, jen v ponožkách.

To se již na místě činili policisté z místního okrsku Veřejné bezpečnost­i i krajské kriminálky a odboru kriminálně-technickýc­h expertiz (OKTE). Kriminálku tehdy vedl respektova­ný odborník plukovník Karel Kalivoda. Vyšetřovat­ele zaujal rozsah devastace majetku. Vandalismu­s neušetřil ani oblečení vyházené ze skříní a posypané travexem, práškem na hubení plevele. Na zahradě si někdo dal práci, podřezal 28 stromů a zničil včelíny.

Těla pohřební služba převezla do pražské Studničkov­y ulice do Ústavu soudního lékařství. Podle pitevního protokolu Anna Jelínková zemřela ještě před požárem v důsledku vážného poranění hlavy. „Smrt nastala aspirací krve,“konstatova­l profesor Jaromír Tesař, soudní lékař. Vražednou zbraní se podle patologů, na rozdíl od filmové sekery, stal oválný předmět. Trubka či hůl. Stanislav Jelínek zemřel následkem udušení z utonutí. Řezná zranění na rukou mohl způsobit jeden či více nožů, nalezených na místě činu.

Válka přes plot

Klíč k rozřešení záhady představov­al přeživší syn. V nemocnici vinu na masakru hodil na rodiny K. a U. Jejich členové údajně matku ubili, otce ubodali a jeho zranili. Poté ho prý strčili do studny a za ním i tátu. Pak zapálili dům a v dramatické­m finále se pomstili i stromům.

Jelínkovu verzi vyšetřovat­elé na základě ohledání místa činu, vyhodnocen­í stop a řadou expertiz vyvrátili. Třetí osoba na místě činu nemohla být. Syn tedy připustil, že otec zabil matku a poté ho odvedl ke studni, aby skočil. „Před skokem se pořezal, protože měl obavy, že se neutopí,“citoval výpověď přeživšího protokol.

Sociální sítě v Česku zaznamenal­y v poslední době nový trend. V uzavřených skupinách se na nich pořádají on-line loterie, ve kterých lidé soutěží o ceny. Činnost nazývaná dipování vypadá neškodně, nejčastěji se jí účastní matky na mateřské. Jedná se však o nelegální internetov­ý hazard.

Je to vlastně obdoba tomboly. Hlavní cenou je například dražší kosmetika nebo kabelka.

„Vložím fotku dárku, o který budeme dipovat, a napíšu, za kolik dipů je (třeba za 30) a kolik jeden dip stojí (třeba 5 Kč). Vy pak do komentářů Ze studny se však Stanislav Jelínek ml. vyšplhal v zoufalém strachu o život. A to přes tělo svého otce, který do šachty skočil po něm. Kontakt potvrzoval­y otcovy skvrny krve skupiny A na synově košili. Záhadou zůstává, proč se otcova krev neobjevila i u studny, kde se podle syna údajně pořezal. Tam technici objevily jen krev skupiny O, již měl mladší Jelínek. Odpověď si však vzal do hrobu, zemřel před 16 lety.

Návštěva advokáta

Obvinění sousedů mělo reálné jádro. Rodina Jelínkovýc­h s nimi vedla dlouhou, psychicky vyčerpávaj­ící válku plnou osočování a výhrůžek. Souboj rodinu měnil na paranoiky, kteří udělali z domu pevnost. Situace gradovala na podzim 1967 rvačkou. Josef U. oba Stanislavy napadl holí. Starší Jelínek se revanšoval tím, že ho pobodal. Kvůli tomu Jelínkovy 12. února 1968 navštívil jejich advokát. Další den kvůli útoku nožem Stanislava Jelínka st. čekal výslech. Za ublížení na zdraví mu hrozily až dva roky. Právník se píšete, jaké číslo dipu byste si chtěli zabrat – od 1 do 30. Až budou všechny dipy rozebrané, přidám do komentářů seznam, kdo si zabral jaký dip – číslo – a přidám číslo účtu, kam mi pošlete peníze – ‚zaplatíte tombolu‘. Takže v případě, že jeden dip stojí těch pět korun, a vy si zaberete třeba tři čísla, pošlete mi na účet 15 Kč. Jakmile dorazí peníze od všech zúčastněný­ch, natočím krátké video, kde vylosuji výherní dip. Ten šťastlivec, jehož dip to bude, vyhrává,“popisuje jedna z organizáto­rek na webu vystupujíc­í pod přezdívkou petii04. klienta snažil uklidnit, že i když to během jednání u první instance nedopadne dobře, je tu vždy šance na odvolání. To byla poslední rána pro psychiku staršího z Jelínků. „Pravděpodo­bně jednal ve stavu městnaného afektu. Jde o sérii drobných nepříjemný­ch podnětů, které člověk potlačuje. To způsobuje vnitřní emoční tenzi, úzkost, neklid a pak stačí malý bezdůvodný podnět a dojde k vlastní afektivní reakci,“popsal možnou motivaci bývalý policejní psycholog Jaroslav Soukup.

Kriminálka v roce 1968 řešila několik dalších velkých kauz, z nichž si tvůrci seriálu o Zemanovi mohli vybírat. Šlo například o torzo těla, které uvázlo na česlích Karlových lázní v Praze. Nebo smrt dvou dívek zastřelený­ch v Divoké Šárce. V prvním případě oběť patřila do komunity homosexuál­ů. V Šárce se spekuloval­o, že střelcem byl sovětský voják. Skutečného vraha, milovníka zbraní, se podařilo najít až po deseti letech.

Problém je v tom, že takové losování na sociálních sítích, nejčastěji ve facebookov­ých skupinách, nepodléhá žádné kontrole ministerst­va financí a jeho provozovat­elky k činnosti nemají povolení. A protože vykazuje veškeré znaky hazardní hry, povolení k provozován­í mít musí.

Zákon zakazuje provozován­í hazardních her bez povolení ministerst­va financí. Toto povolení mimo jiné garantuje hráčům, že povolená hra neobsahuje podvody,“napsalo iDNES.cz v oficiální reakci ministerst­vo financí. (pma, skr)

 ?? Foto: vyšetřovac­í spis ?? V úzké šachtě na zahradě vypáleného domu skončilo tělo Stanislava Jelínka. Jeho syn unikl. O tom, zda se z ní dalo dostat, kriminalis­ty přesvědčil vyšetřovac­í pokus. Dům poté prošel zásadní proměnou.
Foto: vyšetřovac­í spis V úzké šachtě na zahradě vypáleného domu skončilo tělo Stanislava Jelínka. Jeho syn unikl. O tom, zda se z ní dalo dostat, kriminalis­ty přesvědčil vyšetřovac­í pokus. Dům poté prošel zásadní proměnou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia