MF DNES

Schulz by byl největší eurofil, napsal Guardian

-

Ještě předtím, než Martin Schulz včera oznámil konec svých plánů stát se šéfem německé diplomacie, se ve světovém tisku začalo spekulovat, jak by jeho angažmá mohlo změnit Evropskou unii. „Bude třeba počítat s větší integrací eurozóny,“předpovída­l pro britský deník The Guardian vlivný německý bloger Alan Posener.

Německý komentátor, který spolupracu­je i s německým deníkem Die Welt, si položil otázku, co by Schulzovo působení na ministerst­vu zahraničí znamenalo pro Evropu. „Je to bývalý předseda Evropského parlamentu, těžko tedy hledat většího eurofila. Nedávno například přišel s návrhem směřovat v horizontu roku 2025 k vytvoření Spojených států evropských,“uvedl Posener.

„To nejsou jen prázdná prohlášení. Schulz je idealista a toto je nejspíš jeho poslední šance na opravdové utváření politiky. Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron si nemůže přát horlivější­ho (a netrpělivě­jšího) spojence. Lze tedy očekávat, že budeme svědky hlubší integrace eurozóny, možná i s vlastním ministrem financí a ministrem pro hospodářsk­ý rozvoj. Očekávat lze také větší finanční pomoc trápícím se ekonomikám jihu, například v podobě evropských dluhopisů či podobných nástrojů rozložení dluhů,“napsal německý komentátor předtím, než Schulz odstoupil.

To by podle názoru Posenera přineslo do Unie další napětí mezi západem a východem kontinentu.

Posener varoval, že vzhledem k odporu zemí visegrádsk­é čtyřky vůči další evropské integraci by se Schulz možná už v prvních měsících po případném nástupu do úřadu musel vypořádat s vážným rozkolem mezi členskými zeměmi EU. Podle něj by nebyl Schulz jako šéf diplomacie v této otázce přítelem kompromisu.

„Není však možné počítat s tím, že své představy o integraci opustí nebo že zmírní svůj postoj k brexitu. Schulz věří, že opětovné nastartová­ní německo-francouzsk­ého motoru a nová krev v žilách eurozóny nakonec strhne obyvatele Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, kteří dříve či později zavrhnou současné nacionalis­tické vlády,“varoval.

„A pokud by se tak nestalo, chce, aby brexit otravným Čechům, Slovákům, Polákům a Maďarům ukázal, že opuštění Unie není úplně příjemnou volbou,“uvedl před včerejší rezignací komentátor. Po Schulzově kroku jsou však tyto úvahy minulostí. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia