MF DNES

Dvě Koreje: stejná startovní čára, proč jsou teď lesk a bída?

Nebe a dudy: Jižní Korea svému severnímu sousedovi za posledních 30 let propastně utekla ve všech aspektech života (snad s výjimkou zbrojních programů). Důkazem je i začínající zimní olympiáda v Pchjongčch­angu. Proč tomu tak je?

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

ve svých oborech. Severní Korea se spoléhá na vývoz uhlí, oděvů a rybích konzerv.

Ostatní komunistic­ké země v Asii včetně Číny a Vietnamu pochopily zhroucení Sovětského svazu v roce 1991 jako varování, rychle reformoval­y své ekonomiky a otevřely své trhy. Pchjongjan­g naopak zaminoval hranice a soustředil se na vývoj raket a jaderných zbraní.

Přestože hospodářst­ví Severní Koreje začalo v posledních letech mírně růst, sankce OSN kvůli zbrojení ho srážejí zpátky na kolena.

Dělí je už i jazyk

Jak se před pár dny přesvědčil­y i severokore­jské hokejistky, které na nynější olympiádě vytvoří s Jihokorejk­ami společný tým, obyvatelé obou Korejí si už moc nerozumí, ani co se týče jazyka. Když sportovkyn­ě ze Severu přišly poprvé do společné šatny, některým výrazům svých kolegyň z Jihu nedokázaly porozumět. Není divu – při minimálníc­h vzájemných stycích se zvětšuje propast i ve slovní zásobě. I proto akademici z obou zemí už pár let usilovně pracují na jednotném slovníku.

„Je to velice důležité,“uvedl nedávno šéfredakto­r slovníku Han Jong-un. „Rozdíly v používání korejštiny se prohlubují. Odlišnosti jsou už nyní tak zásadní, že architekti z opačných stran Korejského poloostrov­a by pravděpodo­bně měli velké potíže postavit společnými silami dům,“dodal.

Největším problémem je obrovské množství slov, která pronikla do slovní zásoby výhradně jedné či druhé země a která jsou pro mluvčí na opačné straně nesrozumit­elná.

Paranoia a pohled z vesmíru

Jižní Korea, která se mílovými kroky žene kupředu, je dnes už i nezanedbat­elným vývozcem kultury. Korejské filmy či K-popové skupiny (specifická odnož korejského popu) jsou známé daleko za hranicemi. O Severní Koreji nevíme v tomto oboru v zásadě nic.

Chcete-li si i prakticky ověřit, že oba státy dnes žijí zcela jinak, pak nejlépe je ten rozdíl vidět z vesmíru. Lépe řečeno z fotografií pořízených z oběžné dráhy, které ukazují noční pohled na Korejský poloostrov. Takové najdete na internetu hravě. Zatímco jižní část je na nich rozzářena miliony světel, ta severní je temná, s pouhými několika ostrůvky jasu.

Je zřejmé proč: zatímco Jih v noci žije, pracuje a hýří, na Severu postrádají energii, aby si mohli rozsvítit. Přitom se nedá říci, že by v komunistic­ké zemi nedokázali elektřinu vyrobit. Umějí to, její většina je však určena pro potřeby státu a zejména armády. A potom – je tu ještě pověstná severokore­jská paranoia! Světlo by přece mohl protivník využít k nenadálému útoku, proto je lépe, když země zůstává temná.

Na druhé straně je tu i něco, co v této souvislost­i můžeme Severokore­jcům závidět. Vybavuji si, že nikde jinde jsem neměl tak intenzivní pocit, že se můžu dotknout hvězd, jako poblíž Pchjongjan­gu. Září jasně a dodaleka – žádná umělá „konkurence“je totiž netrápí.

Tyhle geografick­y blízké, jinak však světelné roky vzdálené země se v hluboce symbolické­m gestu po mnoha a mnoha letech sešly při zahajovací­m ceremoniál­u olympiády. Pod společnou vlajkou.

Mnozí ve světě s uznáním a nejspíš i s dojetím sledovali výjev, na který se ještě před pár týdny v atmosféře strachu ze severokore­jského harašení zbraněmi nedalo ani pomyslet. Dokáže však gesto sportovní jednoty překlenout propast téměř nedozírnou?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia