MF DNES

Stroje nahradí až třicet procent pracujícíc­h

-

Do roku 2035 mohou automatizo­vané systémy nahradit až 30 procent lidské pracovní síly. U osob s nízkým vzděláním to pak může být až ve 44 procentech případů. Odhaduje to globální poradenská síť Pricewater­houseCoope­rs (PwC), která tento týden zveřejnila studii dopadů automatiza­ce na trh práce ve 29 vyspělých zemích.

Pracovní síla v České republice je podle této studie čtvrtou nejohrožen­ější. Automatiza­ci rozdělili analytici PwC do tří vln, z nichž první dvě už se podle nich odehrávají. Jde o vlnu „algoritmic­kou“, během níž přebírají stroje jednoduché výpočetní úkony a analýzu utříděných statistick­ých dat, a vlnu „zvětšování“(augmentati­on), kdy jsou automatizo­vány opakující se úkony či analýza nestruktur­ovaných statistick­ých údajů. Poslední vlna „autonomie“bude podle PwC vážněji přetvářet trh práce až po roce 2030 a mají v ní být nasazeny stroje k řešení dynamickýc­h problémů z reálného života, jakým je například řízení automobilu.

Analytici PwC se domnívají, že v rámci algoritmic­ké vlny přejdou na automatick­ý provoz pouhá tři procenta současných zaměstnání, relativně vyšší je podíl pouze v odvětví finančnict­ví a pojišťovni­ctví, informací a komunikace a vědy a techniky. Dramatičtě­jší má být dopad ke konci příští dekády a v první polovině té další, kdy by mohlo postupně zaniknout až 30 procent dnes existující­ch pracovních míst. V České republice se vysoké riziko automatiza­ce týká 40 procent nynějších pracovních míst, což zemi v žebříčku zkoumané devětadvac­ítky řadí na čtvrtou pozici. Nejvíce přitom podle analýzy na trh práce v Česku dopadne druhá vlna automatiza­ce, která se má výrazně projevit s nástupem příštího desetiletí.

Vůbec nejhůře dopadlo Slovensko s vysokým rizikem u 44 procent pracovních míst, následovan­é Slovinskem a Litvou. Na opačném konci spektra a vysokým rizikem u podílu míst mírně nad 20 procenty skončila Jižní Korea, Finsko, Řecko a Rusko.

Poradenská společnost zkoumala fenomén nejen podle geografick­ého klíče, ale také podle jednotlivý­ch odvětví a pohlaví. Zjistila například, že zatímco první vlnu proměn více pocítí ženy, v konečném důsledku transforma­ce více dopadne na muže. Tento rozdíl je ještě markantněj­ší u osob mladších 25 let: práci mladých mužů ohrozí automatiza­ce ve 46 procentech případů, zatímco u žen je tento ukazatel o 20 procentníc­h bodů nižší. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia