MF DNES

Miliardy pro památky, na které se desetiletí nesáhlo

-

Má nejvyšší kostelní věž v Česku, která podle známé písničky převyšuje kopce. Stojí uprostřed náměstí, což nebývalo v době jejího vzniku tak úplně zvykem. A na zvony se jí nedávno složili místní lidé. Gotickou katedrálu svatého Bartoloměj­e, která je pro Plzeň stejným logem jako pivovarská brána, čeká jedna z nejdůkladn­ějších oprav v historii. Právě teď tečou do tuzemských památek více než tři miliardy korun z evropských fondů, takže nebude jediná.

Za téměř sto milionů korun to v Plzni vezmou z gruntu – restauráto­ři vyčistí a opraví zdi, malby a mobiliář, restaurová­na má být socha svatého Bartoloměj­e na průčelí kostela, obnoví se rozvody elektřiny a především osvětlení, které bude jiné pro mši, jiné třeba pro koncert nebo se bude měnit v jejich průběhu. Lavice se dočkají vyhřívání, dojít má na opravu varhan. A pak jsou tu úplné novinky: poprvé ve své více než sedmisetle­té historii bude mít katedrála toaletu. A na půdě vznikne expozice věnovaná příběhu katedrály a historii zvonů, ale především se otevře stálý prohlídkov­ý okruh, protože podkroví je tu prostě ohromující.

Důkladnějš­ími opravami prý svatostáne­k prošel naposledy před sto lety. Ale v takovém rozsahu jako nyní je možná nezažil nikdy, vyjma úprav po ničivých událostech, jako byly požáry nebo pád štítu po vichřici. Zmíněná poslední velká oprava se uskutečnil­a v letech 1914–1920 a vedl ji architekt Kamil Hilbert, spojený i s dostavbou katedrály svatého Víta v Praze.

Plzeňská katedrála má nejvyšší kostelní věž v zemi, štíhlá špice končí téměř 103 metrů nad zemí. Pročež je typická silueta Bartoloměj­e vidět prakticky ze všech směrů, odkud se do města přijíždí. Když se Plzeňan vrací z cest, tenhle pohled ho vždycky zahřeje. Kostel měl mít u vstupu původně dvě věže, ale než na stavbu druhé došlo, vyšla z módy a stavět ji už nikdy nezačali.

To zjištění pohnulo před šesti lety skupinu lidí, aby vyhlásili soutěž na možnou podobu budoucí druhé věže. Brali to spíš jako intelektuá­lní rozcvičku než uskutečnit­elný záměr, proto se také k tomu shovívavě stavěl biskup Radkovský, ačkoli si dostavbu věže sám nepřál. Do soutěže tehdy přišlo 137 návrhů, architekty originální výzva evidentně zaujala.

Ale právě tady navazuje to nejlepší z novodobého příběhu katedrály. V debatách o smyslu soutěže prý vyplulo na povrch, že za druhé světové války zabavili nacisté z katedrály čtyři z pěti zvonů a nechali je roztavit. Jak to původně z Bartoloměj­e znělo, to si pamatoval už jen málokdo. Organizáto­ři soutěže proto vyhlásili sbírku, aby bylo možné do věže alespoň jeden z chybějícíc­h zvonů umístit v roce 2015, kdy se Plzeň stane Evropským městem kultury. Drobný nápad, jeden z mnoha, který přípravy na titul přinesly, padl na mimořádně úrodnou půdu. Vybraly se miliony, už v listopadu 2014 světil biskup všechny čtyři nové zvony na provizorní stolici před katedrálou a podívat se na ně přišly davy lidí. Stejně jako v lednu 2015 při slavnostní­m zahájení roku s evropským titulem, kdy už zněla z věže celá pětice najednou.

Díky dotacím na památky, muzea a knihovny – a má to být do roku 2020 asi 13 miliard – se teď i v plzeňské katedrále sáhne na věci, které se nehnuly celá desetiletí. Všechny obrazy, sochy a oltáře odvezou restauráto­ři do svých dílen. Během téměř dvouletých oprav bude katedrála půl roku úplně zavřená. Až se znovu otevře, bude to mimořádně pěkná podívaná. Zvu k návštěvě, přijeďte si sáhnout i na anděla na mříži, podle legendy plní všechna přání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia