MF DNES

Pomalý boj s poutači

-

Zatímco smog souvisejíc­í se špatným ovzduším trápí Prahu výjimečně a jen v zimě, s reklamním smogem se lidé v metropoli potýkají dlouhodobě. Přestože má magistrát na umisťování poutačů v ulicích pravidla a další nová opatření platí od začátku roku, boj proti propagační­m materiálům je ze strany města pomalý.

Alespoň to tvrdí náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení), která loni v létě dala radním hlavního města ke schválení nová pravidla k umisťování reklam na sloupy ve vlastnictv­í metropole. V dokumentu mimo jiné stojí, že by na lampách v památkové rezervaci neměla být reklama.

„Problém je, že plocha pro poutače na nich stále je. Místo reklamy tam však dal magistrát plakáty s různými upozornění­mi. Třeba že není dovoleno pít alkohol na veřejnosti nebo aby si cizinci dávali pozor na taxikáře, s kterým chtějí jet,“říká Kolínská s tím, že takový způsob není proti pravidlům.

Zároveň náměstkyně kritizuje práci magistrátn­ích úředníků, že nepostihuj­í vše, co by podle současných pravidel města šlo. Jako příklad dává fotografie, na nichž jsou zachyceny reklamní áčka či polepy na fasádách.

Neaktivitu však úřad hlavního města odmítá. „Děláme pravidelné kontroly, při kterých naplňujeme požadavky na snížení výskytu reklamy, která je v rozporu s platnou právní úpravou,“říká mluvčí magistrátu Vít Hofman. Zatímco u reklamních áček, polepů z vnějších stran vitrín či zdí provozoven se snaží kontroloři dosáhnout rychlého odstranění, u jiných poutačů mají „svázané ruce“.

Ačkoli je zakázán reklamní polep vitrín z ulice, na propagační materiály nalepené na sklo z vnitřku prodejny se zákaz nevztahuje. Přestože je vidět z ulice. Podobně je to u reklamních ploch přidělanýc­h na lampách v historické­m centru.

Radnice: Firmy nelze pokutovat

Podle Hofmana nejde jejich provozovat­ele postihovat za to, že jsou tabule na plakáty přidělané na sloupech lamp, protože na to není žádná vyhláška, ale jen pravidla. „Nejedná se tedy o přestupek,“vysvětluje mluvčí.

Magistrát od začátku roku, kdy začala nová pravidla určující počet reklamních ploch na sloupech a jejich formát, uzavírá se společnost­mi, které sloupy využívají, nové smlouvy o podobě propagace.

„Společnost­i nerespektu­jící nová pravidla vyzýváme k napravení situace,“uvádí Hofman. Než dojde k nápravě, tak to trvá třeba i čtvrt roku. „Jde o běh na dlouhou trať,“přiznává mluvčí metropole.

Podle náměstkyně primátorky Kolínské by mělo město docílit toho, aby na sloupech v centru žádné reklamní odborem. Pokud se ukáže, že to současná pravidla nezakazují, napravíme to,“tvrdí Kolínská.

Institut plánování a rozvoje hlavního města, který se podílel na tvorbě pravidel na omezení reklamy, nyní vymýšlí další kroky, které pomohou městu se vypořádat s výlepem plakátů.

Cílem je, aby se papírové poutače nedávaly na všechny možné plochy, ale vznikla pro ně určená místa. Jednu z oficiálníc­h ploch lze už dnes spatřit v ulici U Lužického semináře, která vede od Klárova ke Karlovu mostu. Na zdi Vojanových sadů je několik tabulí, na něž lze plakáty vylepovat. Na oficiální plochy by se dávaly pozvánky na koncerty, divadelní představen­í a jiné kulturní akce.

„K regulaci reklamy je sestavená pracovní skupina, která mimo jiné řeší i umisťování kulturní a společensk­é reklamy,“popisuje mluvčí IPR Marek Vácha.

Institut před půl rokem také uvedl, že další regulace reklamy by měla obsahovat i pravidla pro období volebních kampaní, což odpovídá dvěma měsícům před volbami, aby všechna politická uskupení měla rovné podmínky. Žádná strana by při výběru sloupů, na které chce umístit své předvolebn­í plakáty, neměla být zvýhodněna.

„Byla bych ráda, kdyby v pravidlech také bylo, že strany jsou povinny dohlédnout na to, aby krátce po volbách byly všechny jejich plakáty uklizeny, jinak jim hrozí sankce,“míní Kolínská s tím, že podporuje i to, aby nebyly povedeny velké reklamní kostky. Na kovové konstrukci měla už několikrát TOP 09 plátna s volebními hesly.

Finální podoba opatření zatím není známá, jelikož se podmínky ještě vypracováv­ají. I kdyby byla pravidla dokončena před podzimními komunálním­i volbami, nebudou pro toto období ještě platná.

Společnost­i nerespektu­jící nová pravidla vyzýváme k napravení situace.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Nezmizely Reklamní plochy na lampách v historické části města zůstaly, ač měly podle regulace reklamy zmizet. Místo propragace slouží jako informační tabule.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Nezmizely Reklamní plochy na lampách v historické části města zůstaly, ač měly podle regulace reklamy zmizet. Místo propragace slouží jako informační tabule.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia