MF DNES

Pokus o restart

Týden před startem jara se zdá, že se fotbalová Sparta probírá.

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Když vkročil po zimní dovolené do kabiny fotbalové Sparty, trenér Stramaccio­ni ho vítal s úsměvem. Potřásl mu rukou a prohodil: „Ááá, nový hráč! Jsem rád, že jsi tu, vítej ve Spartě a hodně štěstí.“

Prosím? Záložník Tal Ben Chaim je přece na Letné už půl roku! Ale italský kouč to myslel jinak.

Izraelský technik se na podzim trápil, a tak si na zimní období naplánoval restart: uvědomit si chyby, kousnout se a pořádně zabrat. Vrátit se jako nový, lepší fotbalista.

Zdá se, že tenhle záměr vychází. Ben Chaim, v první polovině sezony symbol sparťanské­ho krachu, je v přípravě nejlepším střelcem týmu se šesti góly. Změnil si číslo z devítky na jedenáctku, usadil se na levém křídle... A najednou to jde.

Podobně to vypadá s celou Spartou, aspoň na první pohled. Příprava se povedla, tým se pročistil a vyhrál pět ze šesti zápasů. Nelze se divit, že týden před startem druhé části sezony na Letné po delší době převládá opatrný optimismus – o moc hůř než na podzim už na tom sparťané stejně být nemohou.

„Rozhodně vnímám jinou atmosféru. Na každém tréninku i v kabině,“pochvalova­l si Stramaccio­ni v rozhovoru pro klubový web. „Je to i tím, že se víc známe. Hráči líp chápou, co po nich chci.“

V tom spočívala na podzim největší

potíž. Sparta? To byl jeden velký chaos, hra bez systému. A italský elegán v tmavém obleku si téměř v každém utkání u postranní čáry nervózně mnul nos. Těžko si představit, že by jiný trenér na jeho místě dostal tolik času a důvěry.

Sparta si ale tentokrát nechce připustit, že by šéfa lavičky zvolila špatně. Boss Křetínský je o správnosti své cesty tak pevně přesvědčen­ý, že utratil dalších téměř dvě stě milionů za posily v čele s rekordním Stanciem, kolem kterého by se mělo všechno točit.

A že v kabině už převažují cizinci? V tom Stramaccio­ni problém nevidí. Naopak, národnostn­í složení si teď nemůže vynachváli­t. „Na začátku jsme tu měli čtyři až šest zahraniční­ch hráčů, kteří byli separovaní, odstavení,“přiznal. „Teď tu jsou malé komunity, skupinky, které si rozumí. Přitom jádro je české a to chceme zachovat.“

Sparťanské dobrodružs­tví dál kontrastuj­e s vyzkoušeno­u cestou Plzně: ta lize vládne s téměř kompletně českým týmem. Vede o čtrnáct bodů, pátá Sparta už nabrala osmnáctibo­dovou ztrátu. A plzeňský ředitel Šádek se nemusí bát říct: „Od Slavie a Sparty nás odlišují jen ekonomické limity. My je máme, což je možná lepší, protože nevymýšlím­e blbosti.“

Pokud je Plzeň nebude vymýšlet na hřišti, těžko jí titul vyklouzne. Nebo si umíte představit, že během čtrnácti kol pětkrát prohraje a soupeři naopak ztrácet nebudou?

Kdepak, to nevypadá reálně. Oživlá Sparta už musí myslet jen na druhé místo. A na další sezonu, ve které bude titul povinností.

 ?? Foto: Profimedia ?? Stejný kouč, jiná Sparta Do jara má po bídném podzimu vstoupit úplně jiná Sparta, kterou povede stejný kouč Stramaccio­ni.
Foto: Profimedia Stejný kouč, jiná Sparta Do jara má po bídném podzimu vstoupit úplně jiná Sparta, kterou povede stejný kouč Stramaccio­ni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia