MF DNES

Hingisová v roli reportérky. A Pála v časovém presu

- — David Mrzena

Na tiskové konferenci usedla mezi novináře. Trpělivě vyslechla dotazy v angličtině i francouzšt­ině. A když v německém jazyce nikdo z přítomných reportérů nepoložil švýcarským tenistkám otázku, sama se chopila mikrofonu.

„Jak jste se připravova­ly? A co podmínky?“vyzvídala Martina Hingisová. Belinda Bencicová, švýcarská jednička pro 1. kolo Fed Cupu v pražské O2 areně, hned schválně utekla k oblíbeným frázím.

„Máme super tým. Hlavně nálada je skvělá,“vykládala s vážnou tváří 20letá tenistka.

Švýcarky vtipkovaly i při včerejším losu, ostatně jako během celého týdne v Praze. „Ve Fed Cupu se mohou stát zázraky a na to věříme,“říkala Hingisová. „Důležité je mít pohodu v týmu.“A ta Švýcarkám opravdu nechybí. Na začátku týdne natočily legrační video, kde simulovaly zimní olympijské sporty. Neustálé úsměvy jsou samozřejmo­stí i na trénincích.

Většinu akcí plánuje právě 37letá žena s českoslove­nskými kořeny, jež teprve loni ukončila kariéru. Nyní se soustředí především na práci trenérky. „Cestování a to všechno s tím spojené už mi nechybí,“říká někdejší světová jednička.

Dnes a zítra bude ve švýcarské teplákovce doufat v překvapení proti silnému českému výběru. „Když hrála naposledy v Lucernu před dvěma lety, bylo vidět, že zasahovala do taktiky. Nestačilo to, tak doufám, že to nebude stačit ani z té lavičky,“říká český kapitán Petr Pála.

Zatímco Hingisová měla při nasazování do dvouher spíše poradní hlas, Pálu čekalo složitější hledání. Vybírání z nejsilnějš­í možné sestavy mu nakonec usnadnilo náhlé střevní onemocnění Karolíny Plíškové. „Volala mi v pátek ráno, že po dohodě s doktory v sobotu hrát nemůže. Měl jsem pouhých 30 minut na změnu,“vyprávěl Pála.

Z tria Petra Kvitová, Barbora Strýcová a Lucie Šafářová ukázal na první dvě. „Ale neznamená to, že musí hrát i v neděli,“upozornil.

Ostatně i Plíšková nechává možnost naskočit do nedělní dvouhry stále otevřenou. Zatím figuruje v nominaci do případné čtyřhry se Šafářovou.

I soupeřkám v sobotní nominaci chybí Timea Bacsinszká, v žebříčku nejvýše postavená Švýcarka. Světová dvaačtyřic­ítka odehrála od loňského zranění ve Wimbledonu jediné utkání – a prohrála. Především proto dostala po Bencicové přednost Viktorija Golubicová, která Strýcovou a Plíškovou před dvěma lety v Lucernu porazila.

Leč Češky už devětkrát v řadě postoupily do dubnového semifinále.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia