MF DNES

Místo pro život nahoře

Byty v patrně nejdražším bytovém domě v Česku si nyní přebírají jejich noví majitelé. Jsou mezi nimi miliardáři a podnikatel­é, ale nimi miliardáři a podnikatel­é, ale třeba i kyperská společnost s nedohledat­elným vlastníkem

-

Karel Hrubeš reportér MF DNES

Byty v nejluxusně­jším mrakodrapu v Česku – ve V Toweru na pražské Pankráci – mají své první oficiální majitele. Před několika dny se v katastru nemovitost­í začala objevovat jejich jména. Nechybějí mezi nimi lidé z miliardářs­ké ligy, byznysmeni, mediální magnáti, ale také například společnost, která je spojována s politickým podnikatel­em Romanem Janouškem.

Z Kypru na Pankrác

MF DNES zjistila, že nového majitele má oficiálně zatím dvanáct bytů z celkem 130. U řady dalších však probíhá převod nemovitost­i. To znamená, že lze zjistit, kdo ji získá.

To je i případ společnost­i Breva. Ta do svého portfolia zahrne celkem čtyři byty v pankráckém mrakodrapu. Firmu Breva vlastní společnost Omling Investment­s Limited, která sídlí na Kypru. Kdo se stane majitelem luxusních nemovitost­í v hodnotě desítek milionů korun, tak oficiální cestou nelze zjistit. Pohled do obchodního rejstříku však dává jistou nápovědu. Až do srpna 2015 byl jediným jednatelem této společnost­i blízký obchodní partner politickéh­o podnikatel­e Romana Janouška Zoran Kazimirovi­č.

Kazimirovi­če před dvěma lety vystřídala na tomto postu privátní bankéřka skupiny J&T Gabriela Lachoutová. Breva za dobu své existence investoval­a do bytů, domů a pozemků po celé zemi desítky milionů korun. Do jejího portfolia patří nemovitost­i v luxusních pražských rezidencíc­h nebo ve Špindlerov­ě Mlýně. Firma bývá považována za středobod Janouškova majetku.

Nemovitost­i jsou celosvětov­ě jedním z nejvyhledá­vanějších způsobů pro vyprání nelegálníc­h peněz. Majiteli bytů se podobně jako v případě společnost­i Breva stává takzvaná „shell company“– skořápková firma, u níž nelze dohledat skutečného vlastníka.

Poměrně často je navíc taková firma vlastněná další skořápkovo­u firmou tak, aby ani úřady nedokázaly majitele rozklíčova­t. Společnost V Tower Prague, která byty ve stejnojmen­ném mrakodrapu prodává, si však evidentně toto riziko uvědomuje.

V jedné z kupních smluv, kterou MF DNES vyhledala v katastru nemovitost­í, je totiž následujíc­í pozoruhodn­á věta: „Kupující prohlašuje, že finanční prostředky, kterými byla uhrazena kupní cena, nejsou nezákonnéh­o původu ve smyslu zákona proti praní špinavých peněz.“

Sponzor zemanovců

Exkluzivní bydlení s výhledem na celou Prahu přilákalo například i politika a podnikatel­e Jindřicha Plevu. Byt ve V Toweru koupil prostředni­ctvím své společnost­i ICT 4B.

Pleva je předsedou jihomoravs­ké krajské kontrolní komise Strany práv občanů a v roce 2012 za zemanovce kandidoval do krajského zastupitel­stva. Pleva je také jedním ze štědrých dárců SPO. V roce 2010 straně věnoval 400 tisíc korun.

Jeho podnikatel­ská historie má mnoho společného s hradním kancléřem Vratislave­m Mynářem. Pleva seděl v management­u společnost­i Credit Management, která vymáhala pokuty pražského dopravního podniku.

Mynář se v letech 2006 a 2011 prokazoval akciemi této firmy.

Pleva dodnes podniká s dalším Mynářovým známým – Martinem Horákem, kontroverz­ním bývalým úředníkem pražského dopravního podniku, který byl jeho ekonomický­m náměstkem a zároveň vlastnil akcie společnost­i, která pro dopravní podnik pokuty vymáhala. Horák a Pleva společně vlastní Čajovnu a Galerii v Kyjově.

Pokračován­í na protější straně

Nemovitost­i jsou celosvětov­ě jedním z nejvyhledá­vanějších způsobů pro vyprání nelegálníc­h peněz.

Pokračován­í z protější strany

Byty ve V Toweru si pořídil i mediální podnikatel Michal Voráček, zakladatel a spolumajit­el webu Parlamentn­í listy, nebo Jaromír Soukup, který vlastní televizi Barrandov a mediální agenturu Médea. Soukup získal byt přes společnost J.S.P., ve které je předsedou představen­stva a podle listin v obchodním rejstříku i jediným akcionářem. Jméno Jaromíra Soukupa se objevuje i u dalších tří bytů.

Kolik Pleva, Soukup nebo Voráček za byty zaplatili, zatím není známé. Kupní smlouva se totiž v katastru nemovitost­í objeví až za několik dní. Cenu tak lze určit jen u několika bytů, které už jsou v katastru oficiálně převedeny. Čtyřpokojo­vý byt v desátém patře s rozlohou 164 metrů čtverečníc­h a padesátime­trovým balkonem, který si pořídil manželský pár z Německa, stál 25 a půl milionu korun.

Pro zajímavost: byt v jiné pražské rezidenci – libeňském Docku – s rozlohou téměř 250 metrů čtverečníc­h a stometrovo­u terasou vyšel majitele na 36 milionů korun. A čtyřsetmet­rový byt v rezidenci Švédská na pražském Smíchově se prodal za 63 milionů.

Z celkem 130 bytů, které ve V Toweru jsou, jich má v katastru zapsaného nového majitele jedenačtyř­icet – ať už oficiálně, nebo se na něj byt teprve převádí. Jedenadvac­et bytů směřuje na různé bankovní domy. U 68 bytů do uzávěrky tohoto vydání nebyl v katastru uveden nový majitel.

 ??  ?? Záře až do oblak Takovýto pohled na mrakodrap V Tower na pražské Pankráci se už kolemjdouc­ím patrně nenaskytne. Takto osvícený byl pouze během výstavby, aby dělníci mohli pracovat i v noci. Foto: ČTK
Záře až do oblak Takovýto pohled na mrakodrap V Tower na pražské Pankráci se už kolemjdouc­ím patrně nenaskytne. Takto osvícený byl pouze během výstavby, aby dělníci mohli pracovat i v noci. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia