MF DNES

Před policií se opevnili na střeše

- — Roman Šafhauser

Další z opuštěných budov v Praze skončila jako rukojmí squaterů. Podobně jako před lety statek Ladronka v Praze 6, osada Buďánka v Praze 5 nebo bývalá plicní klinika v Praze 3, kde vzniklo Autonomní sociální centrum.

Tentokrát aktivisté obléhají opuštěnou usedlost Šatovka v Šáreckém údolí v Praze 6. Do budovy vtrhli v pátek večer. Jejich odchod se kromě policie snažil vyjednat starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, ale budovu nakonec opustila jenom část. Asi deset squaterů zabralo střechu, zbytek odešel na prostranst­ví před budovou.

„Původní dohoda byla, že všichni odejdou výměnou za to, že budeme na příštím zastupitel­stvu městské části jednat o případném využití jedné místnosti pro jejich komunitní centrum. Odešla ale jen část a zbytek se zabarikádo­val na střeše. Tím pro nás jednání skončilo,“řekl MF DNES Kolář.

Aktivistům ze skupiny Resurp Crew vadí dlouhodobá nečinnost radnice a nevěří, že se situace v blízké době změní. Budova je od roku 2011 prázdná a aktivisté by zde rádi vytvořili prostor pro setkávání lidí a konání nekomerční­ch akcí.

„Víme, že tím, co děláme, porušujeme zákon, jeho realita nám ale v současné společnost­i přijde zvrácená. V usedlosti Šatovka chceme vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti vlastnit, profitovat, generovat

Squateři obsadili budovu v Praze. Ze zchátraléh­o domu chtějí komunitní centrum

zisk,“uvedli aktivisté. Šatovku ze stejného důvodu obsadili už na konci roku 2015. Od radnice dostali slib, že s nimi bude pro využití budovy hledat společné řešení, to se ale podle aktivistů nestalo.

Okolí objektu je nyní pod stálým dozorem policie, která původně označila jednání aktivistů jako přestupek, nyní jim hrozí vězení. V sobotu policie zahájila trestní řízení.

Dům je podle radnice v havarijním stavu kvůli narušené statice a dřevomorce. Z toho důvodu policie proti aktivistům nezasáhla, protože by to bylo pro lidi uvnitř i pro policisty nebezpečné.

Do jisté míry se tak opakuje situace z Prahy 3, kde squateři nelegálně obsadili budovu bývalé plicní kliniky na Žižkově, patřící nyní Správě železniční dopravní cesty. Nejvyšší soud zatím rozhodl, že v budově mohou zůstat, než se vyřeší dovolání squaterů.

 ?? Foto: M. Šula, MAFRA ?? Peace is dead Squateři při obsazování Šatovky zabrali střechu. Policisté nezasáhli kvůli tomu, že stavba je v havarijním stavu.
Foto: M. Šula, MAFRA Peace is dead Squateři při obsazování Šatovky zabrali střechu. Policisté nezasáhli kvůli tomu, že stavba je v havarijním stavu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia