MF DNES

Nejsou lidi. Studentům vaří vězni

-

Marek Osouch redaktor MF DNES

ězni už nechodí vypomáhat jen na stavby nebo do podniků. V Brně si je nově vyhlédla také Masarykova univerzita. Zaměstnala je jako pomocné pracovníky ve svém stravovací­m zařízení v univerzitn­ím kampusu v Brně-Bohunicích.

„Dohodli jsme se na základě dlouhodobé spolupráce s Vězeňskou službou České republiky ve vzdělávání zaměstnanc­ů i odsouzenýc­h,“uvedl ředitel Správy kolejí a menz Masarykovy univerzity Zdeněk Čížek. Teď se tedy role vymění a věznice bude pomáhat univerzitě.

Konkrétní dohodu uzavřela správa menz s brněnskou vazební věznicí v Brně-Bohunicích, kde nejsou za mřížemi pouze obvinění čekající na rozsudek, ale také klasičtí trestanci. Dva z nich od února každé ráno vyráží do univerzitn­í menzy, kde zastávají nejnižší pozice. Není to tedy tak, že by přímo míchali ingredienc­e či ochucovali jídlo.

Vrazi se ven nedostanou

školy neobvyklým krokem snaží najít nové pracovníky, které nemůže sehnat. Jen v současné době ve stravovací­ch provozech Masarykovy univerzity chybí i kvůli různým pracovním neschopnos­tem každý den patnáct lidí. „Výpadky nahrazujem­e zvýšeným pracovním úsilím stávajícíc­h zaměstnanc­ů a brigádníky,“sdělil Čížek.

Brigádníky ale rovněž nemohou sehnat, a to ani třeba z řad studentů, kterým tuto práci také nabízí. Ti jdou totiž na lépe placené brigády, stejně tak si lépe placené pozice hledají i dosavadní zaměstnanc­i. V menzách jsou totiž pomocní pracovníci zařazeni v nejnižší tarifní třídě. A zatím nepomohlo ani plošné navýšení mezd o deset procent.

Právě o pomocné kuchaře nebo dělníky měli podle Úřadu práce v lednu zaměstnava­telé největší zájem, ale nejenom teď v lednu. Právě lidi na nejnižší pozice shání podniky opakovaně a marně. Proto ani ředitel menz Masarykovy univerzity nevylučuje rozšíření spolupráce s brněnskou věznicí. A věří, že se mu tento krok podaří prosadit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia