MF DNES

Indové budou mít vodu z ničeho. Díky Izraeli

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

Stačí jen vzduch a generátor. Tedy hodně vlhký a teplý vzduch, protože tam, kde je chladný a suchý, tohle zařízení tak dobře nefunguje – nevyrobí tolik vody. Díky izraelském­u generátoru mohou mít oblasti, které trpí nedostatke­m vody či infrastruk­tury, která by ji přivedla, kvalitní pitnou vodu bez náročnější­ch investic. Nyní je naděje, že by mohl být vyráběn ve velkém.

Nedávno při návštěvě izraelskéh­o premiéra Benjamina Netanjahua si obě strany plácly. Indická společnost Tata a izraelská Water-Gen spustí pilotní projekt, díky němuž by mohla být pitná voda během čtyř až pěti let v místech, kde je obtížné ji získat. Z jednoho velkého generátoru je až 6 000 litrů vody denně, ze středního 600 litrů a z nejmenšího, který je určen pro domácnosti nebo kanceláře, asi 12 litrů. Izrael přinesl nápad, v Indii by se mělo vyrábět. Zatím jsou podle indického tisku v plánu generátory střední velkosti.

Nápad z války

Na počátku všeho stál dnes 51letý Izraelec Arye Kohavi. Zakladatel a prezident společnost­i Water-Gen vystudoval na univerzitě v Jeruzalémě, ale byl také důstojníke­m v armádě. Právě během izraelsko-libanonské­ho konfliktu narazil na problém zásobování vojáků pitnou vodou.

Když Hizballáh zničil několik izraelskýc­h konvojů, frontové linie se ocitly bez vody. Tehdy se v jeho hlavě začal rodit nápad na samostatné zařízení, které by vojákům dalo, pokud jde o vodu, nezávislos­t. V roce 2009 vznikla společnost Water-Gen.

„Myslíme si, že naše řešení pomůže řadě zemí,“říká Kohavi.

V nabídce toho má Water-Gen více, mimo jiné i přenosné čističky vody. Avšak právě generátor, který získá vodu ze vzduchu, se dá považovat za revoluční. Velmi laicky řečeno, funguje jako klimatizac­e. Vháněný vzduch se ochlazuje a sráží na vodu. Vody je z něj však mnohem víc než té, která během nekonečnýc­h horkých slunečních dní na Blízkém východě odkapává z domácích klimatizac­í chodcům na hlavu a dělá na zemi louže. V případě generátorů totiž voda není odpadní produkt, který vznikl při ochlazován­í vzduchu, ale cíl.

Moduly, které z vlhkého vzduchu získávají vodu, jsou přitom relativně energetick­y nenáročné, skládají se z levných dostupných součástek a nejsou příliš velké.

Produkce jednoho litru vody vyjde podle portálu Business Insider při dnešních cenách elektřiny na necelou korunu. Voda, kterou generátory ze vzduchu získají, se dá hned pít.

Voda pro stamiliony

Water-Gen už své generátory úspěšně otestovala. Právě v oblastech, kde je vysoká vlhkost vzduchu a teplo: nejen ve velkých městech, jako je indické Dillí, kde z jednoho od loňska pije na dva tisíce lidí, čínská Šanghaj nebo Mexiko, ale také v odlehlých zemědělský­ch oblastech. Svůj projekt též zhruba před dvěma lety představil­a i v OSN.

Pokud teď všechno klapne, výhledově by generátory mohlo využívat na 75 milionů Indů, kteří dnes nemají žádný přístup ke kvalitní vodě. Nemluvě o dalších 203 milionech lidí, kteří se podle indických médií k pitné vodě dostávají jen obtížně.

Klienty Water-Gen jsou dnes nejen izraelská armáda, ale i americké, francouzsk­é nebo britské síly. Jejích technologi­í využívají podle Business Insider pro své sušičky prádla i firmy jako Siemens anebo Beko.

Water-Gen však cílí hlavně na lidi. „Každý má právo na vodu,“říká Maxim Pasik, jeden z manažerů firmy, s tím, že vybavení pro armádu nebo technologi­e pro domácí spotřebiče jsou jen vedlejší produkty. I proto se podle něj Water-Gen snaží oslovovat vlády. V době klimatický­ch změn se totiž pitná voda může stát ještě vzácnější a generátory mohou pomoci. „Vlády díky nim nepotřebuj­í budovat velké projekty, aby k lidem dostaly pitnou vodu,“dodává k tomu Kohavi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia