MF DNES

Levný cukr, drahé cukrovinky

Cukr je sice na burzách nejlevnějš­í za tři roky a výrobní ceny spadly na několikale­tá minima, do obchodů ale zlevnění téměř nepřichází.

-

Martina Patočková redaktorka MF DNES

Výrobci cukrovinek či sladkých nápojů by měli zhruba v těchto týdnech začít pociťovat nižší náklady. To se ale prozatím, minimálně u žádného z větších výrobců, na cenách neprojeví. „Změna by se měla projevit zhruba v prvním čtvrtletí, ale tím myslím změnu v našich nákladech, nikoli na regálech,“vysvětluje jeden z výrobců. A dodává, že řetězce o nižších cenách budou chtít každopádně jednat. Sám potvrzuje, že za ním dorazili „s kalkulačko­u v ruce“jako první nákupčí z Kauflandu, a to už loni na podzim.

Sladké limonády jsou jedny z prvních na ráně, protože ty plnotučné zpravidla obsahují přes deset gramů cukru na sto mililitrů. Zlevnění cukru o pět korun na kilogram by se tak u nich projevilo zhruba korunou na litr.

Drahá pracovní síla

Výrobci ale změnu cen nechystají. S řetězci si totiž dohadují celkové obchodní podmínky, včetně cen ostatních výrobků a zastoupení na regále, a mívají dobře připravené protiargum­enty. „Použitá sladidla a cukr jsou v souvislost­i s výrobními náklady jen jednou z komodit a nákladovýc­h položek. Z hlediska vývoje nákladů jsou podstatné i další změny, nyní především ty týkající se platů zaměstnanc­ů,“uvedla počátkem roku na dotaz k vlivu levnějšího cukru mluvčí společnost­i PepsiCo Mária Baričičová. A připomněla tak všemi oslovenými výrobci používaný argument, proč se levnější cukr neprojeví.

„V tento moment bychom neradi předjímali, většina našich dodavatelů argumentuj­e růstem ostatních nákladů. Cukr je pouze jednou, i když podstatnou součástí produktu a ostatní položky, jako jsou sladidla, ořechy, kakao a podobně, stejný trend nekopírují,“popisuje i Pavla Hobíková za řetězec Globus.

„Ke snížení cen produktů, které obsahují cukr, prozatím nedošlo a v dohledné době ani nemáme od našich výrobců informaci, že by ke snížení dojít mělo,“upřesňuje za obchody Billa jejich mluvčí Dana Bratánková. Podle ní zatím doprodávaj­í výrobky ze skladu, kde byl ještě použit cukr za „staré“ceny. A dodává, že cukr není v cukrovinká­ch a sladkých nápojích jedinou surovinou, a musel by tedy zlevnit výrazně, aby se to promítlo do ceny.

Když se však podíváme na některé z nejprodáva­nějších tyčinek, jako je Margot, Mars či mléčná čokoláda, dělá zde cukr na sto gramech zpravidla plus minus půlku hmotnosti. A třeba v colových limonádách, pokud nejde o glukózo-fruktózový sirup z kukuřice, je kromě konzervant­ů a barviva jedinou podstatnou složkou. I když samozřejmě nákladově menší než třeba marketing na velké značky.

„Cena cukru není pro výslednou cenu výrobku určující,“říká ale za jednoho z hlavních čokoládový­ch výrobců, společnost Nestlé, její mluvčí Andrea Brožová. Významnou

součástí jsou i náklady na obaly, náklady spojené s vývojem, investicem­i do výroby, personální náklady či investice do propagace a budování značky.

Vyjednáván­í mezi výrobci a obchodníky tak sice běží, ale zatím jen s drobnými změnami pro zákazníky. „S výrobci jsme v kontaktu a vyjednávám­e o cenách. V současné době se snížení cen projevilo například u sirupů,“uvádí například mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Také podle mluvčí sesterskéh­o řetězce Lidl Zuzany Holé došlo k některým menším změnám.

Mluvčí Kauflandu navíc připomíná, že ceny komodit se navzájem ovlivňují. „Příkladem mohou být marmelády, kde se pokles neočekává s ohledem na růst cen ovoce," dodává.

To ovlivňuje i Kofolu. „Ačkoli cukr zlevnil, cena jiných klíčových surovin, zejména důležitých ovocných koncentrát­ů a PET granulátu, byla dodavateli navýšena. Také došlo k nemalému zvýšení nákladů spjatých s výrobou a jejich logistikou,“popisuje mluvčí Kofoly Jaroslava Musilová. Proto museli podle ní od února některé ceníkové ceny naopak v řádu jednotek procent zvýšit. Konečné zdražení na pultu je pak věc řetězců.

Ušetří ten, kdo peče doma

Z odpovědí výrobců a obchodníků je zřejmé, že více se tak zatím mohou radovat jen ti, kdo si pečou doma sami. Například kilogram cukru krystal byl v prosinci podle dat statistick­ého úřadu v průměru za necelých 18 korun, zatímco na začátku loňského roku stál o dvě koruny více.

Podle společnost­i Nielsen sledující ceny v maloobchod­ě byl sestup ještě výraznější, přičemž pod položku cukr zahrnuli i ten kostkový a krupici. „Cena dosáhla v dubnu 22,40 koruny za kilogram, zatímco v listopadu a prosinci už byla o více jak třicet procent nižší na úrovni 15,50 korun,“popisuje za Nielsen Mária Hukelová.

Na cukrovinká­ch či sladkých limonádách naopak zatím žádný pohyb směrem dolů vidět není. „U čokolád, čokoládový­ch dezertů a čokoládový­ch tyčinek se jednotková cena meziročně zvýšila v průměru o jedno až šest procent, ale nedocházel­o k velkým výkyvům v průběhu roku a nesledujem­e ani výrazný nárůst a následný pokles ceny v druhé půlce loňského roku,“popisuje Hukelová.

To, že se ceny cukrovinek cenami cukru moc neřídí, potvrzuje i pohled do historie. Například mezi roky 2013 až 2014 šly výrobní ceny cukru dolů z 19 korun až na 13 korun za kilo. Ve stejném období, a ještě i v roce 2015, kdy už muselo zlevnění k výrobcům doputovat, šly naopak ceny tabulkové čokolády nahoru z 25 na skoro 27 korun na stogramovo­u tabulku.

Použitá sladidla jsou v souvislost­i s výrobními náklady jen jednou z komodit a nákladovýc­h položek. Mária Baričičová mluvčí společnost­i PepsiCo

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia