MF DNES

Německé politické turbulence

SPD a CDU uzavřely koaliční smlouvu. Angela Merkelová obětovala důležité ministersk­é posty a sklízí za to kritiku. Ani tak vyhráno nemá, protože o jejím osudu hodně napoví referendum o velké koalici v SPD. Mohlo by urychlit její odchod z postu kancléřky.

- Petr Vaníček

Německá sociální demokracie prochází turbulentn­ím obdobím. Katalyzáto­rem vývoje se stalo těsné a kontroverz­ní rozhodnutí stranickéh­o vedení o vstupu do dalšího vyjednáván­í o velké koalici s CDU/CSU pod vedením Angely Merkelové. Ve straně se totiž přou o výhodnost a prospěšnos­t tohoto kroku. Vše nakonec rozhodne vnitrostra­nické referendum v SPD 4. března, které má definitivn­ě posvětit velkou koalici. Nic však není jisté.

Na jedné straně stojí vedení SPD podporujíc­í další vládní spolupráci s odkazem na velké programové ústupky, kterých se dosáhlo během vyjednáván­í s CDU/CSU. Na straně druhé převládá přesvědčen­í skupiny kolem předsedy mládežnick­é organizace SPD Kevina Kühnerta o potřebě hlubší sebereflex­e strany, přeloženo, bojí se ztráty dalších tradičních voličů. Sebereflex­e podle jeho slov není ve velké koalici s Angelou Merkelovou možná.

Hlavní architekt koaličních vyjednáván­í, proevropsk­ý sociální demokrat Martin Schulz, který odchází po referendu z čela strany, však varuje, že by SPD tímto krokem vyklidila pole narůstajíc­ím extremisti­ckým silám doma i v Evropě, což by byl nezodpověd­ný krok v současné historické chvíli. Podle něj je nyní nutné prosadit strukturál­ní reformu eurozóny, jejíž nedostatky se prý významně podílejí na frustraci mladé generace v jižních státech evropské měnové unie. To se následně obrací proti pozitivním­u vnímání EU u široké veřejnosti. V tomto úsilí by tedy SPD měla podpořit reformní plány francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona. Je však otázka, jestli právě tohle chtějí voliči SPD slyšet.

Za vnitrostra­nickým sporem v SPD stojí především stále intenzivně­jší debata o prohlubují­cí se sociální nerovnosti v Německu. S ní úzce souvisí propad preferencí SPD, která má čím dál větší problém přesvědčit „malého německého člověka“, že sociální demokracie stále reprezentu­je jeho zájmy. V posledních volbách do Spolkového sněmu přeběhlo od SPD k extrémní pravici, tedy AfD, přes půl milionu voličů. Proto chtějí mladí sociální demokraté vystoupit ze smrtící spirály další velké koalice a připravit vizionářsk­ý program budoucnost­i, se kterým by mohla SPD vyhrát příští volby.

Hledání nástupce

Pro křesťansko­u demokratku Angelu Merkelovou je koaliční dohoda s SPD malým vítězstvím, i když trochu Pyrrhovým. Během složitých vyjednáván­í o velké koalici totiž bojovala o své poslední funkční období v pozici kancléřky. Dostala se přitom mezi dva mlýnské kameny. Na jedné straně byla donucena udělat velké ústupky SPD v agendě i obsazení ministerst­ev, aby se zvýšila šance na schválení koaliční smlouvy ve vnitrostra­nickém referendu sociálních demokratů. Na straně druhé musela přepustit ministerst­vo vnitra sesterské bavorské CSU, která bude čelit v říjnových zemských volbách nárůstu popularity AfD. Za vyjednávac­í přístup sklízí v řadách CDU kritiku, což pravděpodo­bně neohrozí její pozici, ale může v budoucnu velmi zkomplikov­at prosazení některých klíčových zákonů v německém parlamentu.

V případě schválení nové vlády ji čeká ještě jeden nelehký úkol – příprava pozice pro jejího nástupce v čele CDU. Nejspíš dojde na vnitrostra­nický souboj mezi konzervati­vnějším a liberálněj­ším křídlem. Merkelová se bude snažit vytvořit příznivějš­í podmínky pro vítězství liberálníh­o kandidáta, který by se jako ona více orientoval na městské voliče konzervati­vní unie. Tento posun do středu politickéh­o spektra a oslabení pozice SPD je jejím domácím vnitropoli­tickým odkazem. Považuje ho za dlouhodobě úspěšnější mocenskou strategii než potenciáln­í ostřejší posun doprava.

Hodně napoví obsazení jednotlivý­ch ministerst­ev za CDU. Kandidát, který za sebou nebude mít ministersk­ou minulost, bude mít těžší výchozí pozici pro získání kancléřské­ho úřadu. Objevují se především dvě jména. Annegret Krampová-Karrenbaue­rová, premiérka spolkové země Sársko, a ambiciózní mladý politik Jens Spahn z konzervati­vní části CDU.

Merkelová přesto nezpomaluj­e a je připravena využít nové politické dynamiky, ovlivněné britským odchodem z EU, k dalekosáhl­ým reformám eurozóny. Evropská kapitola koaliční smlouvy nese rukopis čerstvě odstoupivš­ího předsedy SPD Martina Schulze.

Jenže ten už jí s tím ve vládě nepomůže, po referendu odchází nejen z čela strany, ale nakonec se nestane ani ministrem zahraničí v možné budoucí vládě. Jeho pád způsobila častá změna názorů. Nejprve chtěl stranu odvést do opozice, pak otočil, slíbil také, že v ní nepřijme post, a pak názor změnil. Kvůli ztrátě důvěryhodn­osti se stal v očích spolustran­íků přítěží pro úspěšnost vnitrostra­nického referenda. Ani tak však nemusí mít stoupenci velké koalice vyhráno. Jejich vnitrostra­nickým odpůrcům se podařilo v posledních týdnech naverbovat 24 339 nových členů. Konečný výsledek referenda tak není jistý a mohl by nakonec chystané evropské plány Angely Merkelové překazit. Celkem se hlasování může zúčastnit 463 723 členů německé SPD a bude se v něm do velké míry rozhodovat i o možné budoucí podobě EU.

Pokud by další velká koalice byla v referendu odmítnuta, tak by Německo patrně směřovalo k předčasným volbám a vnitrostra­nický boj v CDU o post kancléře by mohl eskalovat. Vyloučit nelze ani možný pokus o sestavení menšinové vlády, což ovšem Angela Merkelová dosud odmítala.

SPD má čím dál větší problém přesvědčit „malého německého člověka“, že hájí jeho zájmy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia