MF DNES

Cenová stabilita má vždy přednost

-

Vúterním vydání MF DNES vyšel článek Hrátky ČNB zaplatí veřejnost od ekonoma Lukáše Kovandy. Ten v něm velmi kriticky hodnotí nedávné kurzové intervence ČNB a jejich dopady. ČNB zpravidla nemá ve zvyku za každou cenu „uvádět věci na pravou míru“, mimořádně zavádějící způsob argumentac­e nás však přiměl k tomu, abychom udělali výjimku.

Začněme fakty. Hlavním cílem ČNB, který je nadřazený všemu ostatnímu, je péče o cenovou stabilitu. Tím přispívá k příznivému makroekono­mickému prostředí, což v dlouhodobé­m horizontu zvyšuje bohatství naší země. V období po finanční krizi, a zejména v době takzvané dluhové krize některých zemí eurozóny, čelila ČNB zcela novým výzvám. V Česku došlo v letech 2012–13 k tomu, že ekonomika začala opět ztrácet dech a inflace padala hluboko pod cíl. ČNB nejprve na podzim roku 2012 snížila úrokové sazby na nulu. Když ani to nestačilo, měla na vybranou: buď přihlížet pokračujíc­ímu hospodářsk­ému poklesu a doufat, že se situace „sama vyřeší“, či zasáhnout. Vybrala si to druhé, i když bylo jasné, že to bude znamenat použití něčeho nevyzkouše­ného. Zde je podobnost s řadou jiných centrálníc­h bank.

ČNB proto v listopadu 2013 přijala kurzový závazek na hladině 27 korun za euro vedoucí k oslabení kurzu asi o 5 procent. Pro udržení kurzu bylo nutno intervenov­at na devizovém trhu. Za emitované koruny ČNB kupovala eura, kterými navyšovala své devizové rezervy. Cílem oslabení kurzu bylo odvrátit hrozbu deflace, která by bývala mohla prohloubit a prodloužit již tak vleklou ekonomicko­u recesi.

Brzy po zavedení měnověpoli­tického nástroje došlo k oživení a zrychlení hospodářsk­ého růstu a k obratu na trhu práce. Inflace se po třech letech trvání kurzového závazku vrátila do toleranční­ho pásma cíle. Delší než původně očekávané období velmi nízké inflace bylo způsobeno zejména tím, že ceny výrobců v eurozóně neustále klesaly.

Kovandou kritizovan­é prodloužen­í kurzového závazku za horizont konce roku 2016 bylo v kontextu těchto výrazných protiinfla­čních zahraniční­ch vlivů opodstatně­né. Podmínka udržitelné­ho plnění inflačního cíle totiž začala být evidentně plněna až na jaře 2017, když předchozí urychlení cenového růstu na přelomu let 2016 a 2017 bylo z velké části způsobeno jednorázov­ými vlivy, zejména zavedením EET. Hypotetick­é ukončení kurzového závazku ke konci roku 2016 by navíc bývalo zkomplikov­alo situaci exportérům, kteří by dozajišťov­ání svých kurzových rizik museli provádět v předvánočn­ím období, kdy jsou trhy málo likvidní a kolísavé.

ČNB plní svůj cíl

Co z toho plyne? Zaprvé, ČNB důsledně plní svůj cíl a používá k tomu nástroje, jež vyhodnotí jako nejúčinněj­ší. Zadruhé, nikde v ústavě a zákonu o ČNB není ani zmínka o tom, že jejím cílem je dosahování zisku.

Jinými slovy: primární cíl měnové politiky v podobě cenové stability má vždy přednost před dopady opatření ČNB do jejího hospodářsk­ého výsledku. Zatřetí, vedle plnění svých hlavních cílů se ČNB stará o svůj majetek, včetně devizových rezerv, a to s odbornou péčí. V případě správy devizových rezerv ČNB poměřuje jejich očekávaný výnos, riziko a likviditu. V období kurzového závazku výrazně narostly devizové rezervy ČNB.

Od podzimu 2013 do dubna 2017 se v poměru k HDP ztrojnásob­ily z 22 procent na 67 procent. Samozřejmě od chvíle, kdy koruna po ukončení kurzového závazku začala opět posilovat, dochází vlivem přecenění devizových rezerv k účetní ztrátě. Jednou z cest, jak na to ČNB – jako řádný hospodář – reaguje, je, že část svých rezerv, jež bezprostře­dně nepotřebuj­e k provádění své měnové politiky, investuje do výnosnější­ch aktiv s delším investiční­m horizontem.

Jaký je závěr? K žádnému „fatálnímu omylu způsobeném­u několika nevolenými úředníky, za který by draze platila česká veřejnost“, jak píše pan Kovanda, nedošlo.

ČNB zásadně přispěla k udržení makroekono­mické a cenové stability v Česku a k nastartová­ní silného hospodářsk­ého růstu. Z toho profitují i veřejné finance. Ano, naše centrální banka má ztrátu. Tu však několikrát vykazovala i v minulosti, kdy tento problém nikoho nepálil. Stejně jako dříve totiž tato ztráta nemá vliv na schopnost ČNB dosahovat svých cílů, ani na žádné jiné subjekty. — Marek Mora, člen bankovní rady ČNB — Petr Král, náměstek ředitele sekce měnové ČNB

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia