MF DNES

Ostře sledovaná „První sestra“na hrách

- Tomáše Macka, reportéra MF DNES

Kdo je zatím nejsledova­nější ženou zimních her v Pchjongčch­angu? Lyžařka Kallaová? Biatlonist­ka Dahlmeirov­á? Zapomeňte. A ani korejská modla Kim ju-na, která zapálila oheň, to není.

Suverénně vede Kim Jo-jong, mladší sestra severokore­jského vůdce Kim Čong-una. Její návštěva zastínila v jihokorejs­kých médiích dokonce i první zlatou medaili hostitelsk­é země. Oficiálně je sice hlavou delegace z KLDR devadesáti­letý Kim Jong-nam, předseda prezidia Všelidovéh­o shromážděn­í, ale titulní roli hraje právě ona. Vždyť vnučka Kim Ir-sena je první členkou vládnoucí dynastie Kimů, která Jižní Koreu kdy navštívila. Její podání ruky s jihokorejs­kým prezidente­m Mun Če-inem při zahájení her obletělo svět s podtitulke­m „stisk míru“.

Kim Jo-jong je ve skutečnost­i pro mnohé záhadou. Informací o ní existuje pramálo. Že studovala ve Švýcarsku? Snad. Je vdaná? Kdo ví. Narodila se... kdy vlastně? Jihokorejs­ká tajná služba uvádí rok 1987, CIA rok 1989. Tím více je nyní jihokorejs­kými médii pitván a komentován každý triviální detail jejího pobytu, i za pomoci superzpoma­lených televizníc­h záběrů.

Že má v obličeji výraz sfingy, jak se tradovalo? Naopak, na všechny se usmívá.

„Je Ivankou Trumpovou Severní Koreje,“říká o ní Sue Terryová, bývalá analytička CIA pro Severní Koreu. Mimochodem, americká „První dcera“přiletí na rozdíl od „První sestry“na zakončení her.

Skutečně však mohou Kim Jo-jong a tato olympiáda zmírnit napětí na poloostrov­ě? Nebo půjde jen o další dvoutýdenn­í hru na vstřícnost před očima světa, stupňující­ho sankce vůči raketami hrozící KLDR?

V roce 1988 skončil olympijský pokus o smíření před letními hrami v Soulu naprostým krachem. Tentokrát je toho tolik jinak. Jihokorejs­ký prezident Mun na mnohé působí jako snílek, když tvrdí, že za pomoci her se chce dopracovat k jednotě Korejského poloostrov­a. „Olympiáda může být svíčkou, která zapálí světlo míru,“pateticky pronáší. Loni Munova administra­tiva věnovala osm milionů dolarů na dva humanitárn­í projekty OSN pro Sever. Nyní Jih platí olympijsko­u výstroj severokore­jských hokejistek a ubytování i stravu stovkám tanečnic, roztleskáv­ačů a umělců.

Jižní Korea zároveň úzkostlivě informuje své spojence z USA o každém kroku směrem k delegaci KLDR, přestože některé z nich právě neladí se sankcemi Západu vůči Severní Koreji. Vůbec vedoucí představit­elé USA na korejské sbližování s příliš vlídnou tváří nehledí. A to i přesto, že politický liberál Mun s nimi už dříve vyjednal odložení jihokorejs­ko-amerického vojenského cvičení až po skončení her.

Viceprezid­ent USA Pence se vymluvil z účasti na slavnostní večeři pro vysoké představit­ele států, jakmile se dozvěděl, že má sedět u jednoho stolu s Kim Jong-namem, lídrem delegace KLDR. Když poté při zahájení her vstoupil na stadion společný korejský tým, ani nezatleska­l.

Analytička Terryová varuje před přílišným jihokorejs­kým oblouznění­m z Kim Jo-jong: „Je to totalitářk­a s lidskou tváří. Vystupuje jako vyslankyně dobré vůle země, která si dobrou vůli nezaslouží.“

Zato zcela opačný přístup předvádí prezident MOV Thomas Bach. Po sérii sportovníc­h skandálů spojených i s MOV spatřuje v „korejské misi“šanci na vylepšení image. Pokud by se totiž skutečně podařilo dosáhnout většího pocitu bezpečí na poloostrov­ě, byl by to pochopitel­ně pro propagaci práce MOV mistrovský kousek.

Ovšem teprve po hrách, až a jestli vůbec usednou obě země k jednacímu stolu, poznáme pravý efekt dnešních dnů.

Nezapomíne­jme, jde o režimy zcela antagonist­ické a prakticky neslučitel­né. I naprostí sportovní analfabeti v posledních letech pochopili, co je biatlon. Zasloužili se o to naši sportovci, kteří vybojovali olympijské medaile. Na letošních hrách v Jižní Koreji k nim přibyli bronzová Veronika Vítková a stříbrný Michal Krčmář. Snad ještě nezvoní ledový zvonec a české zimní pohádce není konec.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia