MF DNES

Chlapeček a Dálka spolu zažijí nadčasovou cestu kolem světa

Z děl Daisy Mrázkové se vrací Chlapeček a Dálka, útlý příběh spojující myšlenku se čtenářskou vstřícnost­í.

-

Radim Kopáč literární a výtvarný kritik

Kdo by neznal spisovatel­ku a ilustrátor­ku Daisy Mrázkovou, jež zemřela před dvěma lety?

Její autorské knížky jako Můj medvěd Flóra, Haló, Jácíčku, Co by se stalo, kdyby… nebo Neplač, muchomůrko patří od poloviny 60. let k tomu nejlepšímu, co se v domácí tvorbě pro děti a mládež v minulém století urodilo. Po bok Jiřího Trnky, Miroslava Šaška nebo Petra Síse, například. Po roce 2000 začaly její klasické kusy vycházet v reedicích. Teď přišla řada na titul Chlapeček a Dálka.

Poučný výlet

Vlastně to není tak úplně reedice. V prvním vydání z roku 1969 šlo totiž o knížku drobných pohádek, které si braly za téma různé přírodní jevy, třeba tmu, koloběh vody, hvězdy na nebi – nebo titulní dálku.

Někdy v polovině 70. let autorka k titulní pohádce připojila ilustrace, kombinaci kresby a lavírované­ho akvarelu. Výsledkem je drobná, ani ne třicetistr­ánková práce, která však čtenáře jen tak nepustí. Dálka má totiž něco do sebe. Zejména když si ji přivolá malý kluk, který sám hospodaří na chalupě uprostřed sněhového království. Sbírá po lese šišky na oheň, seká díru do ledu, aby se dostal k vodě. Všude třpyt, až oči přecházejí. K čemu potřebuje Dálku?

Možná proto, že je sám. Možná proto, že je zvědavý. Možná proto, že vše, co potřebuje, má blízko. Dálka jeho volání vyslyší a vezme ho na cestu kolem světa. Je to poučný výlet. Kluk si uvědomí, že ke štěstí mu cestování na opačnou stranu zeměkoule nepomůže. Pochopí, že štěstí je v nejbližšíc­h, důvěrně známých věcech a samozřejmě v něm. Jakmile pochopí, Dálku si ochočí: požádá ji, aby už zůstala s ním a byla mu pro příště nablízku.

Je to vlastně docela filozofick­á knížka. Hlubokou myšlenku však podává vstřícným slovem i obrazem. Měkce, lyricky, s citem. A především nadčasově.

 ??  ?? Dětská klasika Knížky Daisy Mrázkové patří k tomu nejlepšímu, co u nás v minulém století vzniklo v oblasti tvorby pro děti a mládež. Repro: Baobab
Dětská klasika Knížky Daisy Mrázkové patří k tomu nejlepšímu, co u nás v minulém století vzniklo v oblasti tvorby pro děti a mládež. Repro: Baobab

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia