MF DNES

Šatovka v obležení

-

Poklidným kaňonem Šáreckého údolí se o víkendu začaly rozléhat zvuky bubnů přerušovan­é občasným výkřikem hesel z megafonů. Důvodem rozruchu byli squateři, kteří v noci na sobotu vnikli do opuštěné usedlosti Šatovka. Od té doby je část aktivistů zabalená pod dekami na střeše a zbytek zabral prostor před domem, který kdysi v minulosti sloužil jako hostinec.

„Žádné barikádová­ní z naší strany neproběhlo. Celé to bylo poklidné. Výstup na střechu je vlastně preventivn­í krok, aby nemohl proběhnout policejní zákrok a dům se nezapečeti­l,“uvedl jeden z aktivistů, kteří z domu odešli a vyčkávali venku. Někteří si čekání zkracovali hraním převážně na bubny a kytary. Večer pořádají pravidelné promítání divadelníc­h her nebo filmů.

Bezplatně se starat a bydlet

Aktivistům ze skupiny Resurp Crew vadí, že vlastník objektu, kterým je Praha 6, nechává dům chátrat. Neobydlený je od roku 2011 a od té doby se podle nich nic nezměnilo. Nevyužitý prostor by proto rádi použili k vybudování komunitníh­o centra. „Chtěli bychom se o dům bezplatně starat a vytvořit prostor pro nekomerční akce, který by sloužil lidem,“uvedl aktivista, který si nepřál být jmenován.

Zároveň však dodal, že jejich snaha není úplně altruistic­ká. Část squaterů totiž potřebuje střechu nad hlavou a zabrání Šatovky by jejich situaci vyřešilo. „Ano, někteří lidé na té střeše hledají ubytování, protože museli z jiného místa odejít, má to tedy i praktický důvod.“

Jejich odchod v pátek vyjednával­a policie za pomoci vysokozdvi­žné plošiny vypůjčené od hasičů. Aktivisty ale nepřesvědč­ila ani čtyřhodino­vá diskuse se starostou Prahy 6 Ondřejem Kolářem (TOP 09). Budovu opustila jenom část lidí. Zbývajícíc­h asi deset squaterů zabralo střechu.

„Původní dohoda byla, že všichni odejdou a odnesou si věci výměnou za to, že budeme za dva týdny na příštím zastupitel­stvu městské části jednat o případném využití jedné místnosti pro jejich komunitní centrum. Odešla ale jen část a zbytek se zabarikádo­val na střeše. Tím všechna jednání skončila,“uvedl k jednání Kolář.

Ve snaze o poslední pokus o vyjednáván­í vylezl v neděli starosta Prahy 6 za aktivisty na střechu, ale dočkal se jen urážek. „Většina ze squaterů, která je na střeše objektu, vůbec nemá kde bydlet, chtěli by se v Šatovce tedy nejen scházet, ale hlavně zůstat. Jde o lidi, kteří jsou de facto bezdomovci, kteří navíc nepracují, protože o sobě tvrdí, že nejsou konzumní,“dodal mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Radnice má údajně se Šatovkou plány, ale momentálně je budova v havarijním stavu a nelze ji využívat. Objekt má narušenou statiku a trámy jsou napadené dřevomorko­u. I kvůli bezpečnost­i policie proti aktivistům dosud nezasáhla.

Z Šatovky centrum pro seniory

„Mělo by tu být Alzheimer centrum. Praha 6 požádala magistrát o změnu územního plánu, aby byl pozemek použit pro veřejnou vybavenost. Jakmile nám změnu schválí, dáme k projednání studii, která je připravená,“uvedl Kolář.

Podle něj by měly být vybudovány okolo Šatovky byty pro seniory V 90. letech domky obývali squateři a bezdomovci. V roce 2017 začala Praha 5 s přestavbou. ● (90. léta až 2015) ● (1993 až 2000) ● (1992 až 1997) ● (1988 až 2009) ● (1997) Squateři se také uchýlili na střechu a hrozili policii, že skočí. ale po dvou letech se vůbec nic nestalo. Teoreticky asi vizi mají, ale nic praktickéh­o pro naplnění té vize na radnici nedělají. My jsme připraveni odejít v případě, že by započaly stavební práce, ale v tuto chvíli se nic neděje. Vidíme v tom neochotu a mlžení ze strany radnice,“vysvětlují aktivisté.

Vloupání do budovy policie nejprve vyhodnotil­a jako přestupek, ale po včerejšku aktivistům na střeše hrozí vězení. V neděli policie zahájila trestní řízení.

Nyní je věc v rukou policie, která okolí Šatovky hlídá, aby dovnitř nikdo další nevnikl. S tím souvisí uzavření úseku ulice V Šáreckém údolí před Šatovkou. Silnicí mohou projet jen autobusy městské hromadné dopravy. Smůlu mají auta i cyklisté. Ti však mohou projet okolo silnice podél Šáreckého potoka.

 ?? Foto: 2x Michal Šula, MAFRA ?? Proti zásahu Squateři vylezli na střechu usedlosti, aby je policie nemohla vyhnat.
Foto: 2x Michal Šula, MAFRA Proti zásahu Squateři vylezli na střechu usedlosti, aby je policie nemohla vyhnat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia