MF DNES

Uzavírky ochromily dopravu v Libni

Uzavřený Libeňský most i oprava Zenklovy ulice výrazně ztěžují život obyvatel osmé městské části.

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Bydlet v centrální části Prahy 8 a zároveň vlastnit auto je v poslední době za trest. Většina páteřních komunikací je buď neprůjezdn­á, nebo vás na nich čekají problémy. „Nemám slov k tomu, co tady dokázali, že se objíždí celá Libeň, je to hrůza,“kroutí hlavou nad současným stavem místní obyvatelka.

Právě lidé z Prahy 8 už koncem roku s obavami vyhlíželi chystanou rekonstruk­ci Zenklovy ulice. V prvních lednových dnech město uzavřelo komunikaci v úseku od Elsnicova náměstí nedaleko Palmovky až po Bulovku. Tramvaje oklikou nahrazuje autobusová doprava, auta využívají objízdnou trasu přes Sokolovsko­u a Vysočansko­u.

Důvodem uzavírky je přestavba mostu přes říčku Rokytku, obnova tramvajové trati, vozovky a chodníků i rekonstruk­ce vodovodů, kanalizace a osvětlení. Práce jsou rozděleny do několika etap, protože se jedná o složitý projekt více investorů z řad městských firem – Technické správy komunikací, dopravního podniku nebo Pražské vodohospod­ářské společnost­i.

Veškeré úpravy mají být hotové v závěru letošního září. Zato v rámci první fáze rekonstruk­ce by podle původního harmonogra­mu mělo aktuální dopravní opatření skončit 25. března. Nejnovější rozpis prací ale počítá už s datem 11. března. Následujíc­í den pak začne druhá etapa, která umožní oboustrann­ý provoz v úseku Zenklovy mezi ulicí Stejskalov­a a Horovým náměstím.

Na most se vrátí autobusy

Po uzavírce v Zenklově ulici si řada řidičů zvykla při cestě do tunelu Blanka a do dalších částí města severozápa­dním směrem používat Libeňský most. Jenže po pouhých dvou týdnech neočekávan­ě o tuto možnost přišli. Od 18. ledna je celé soumostí uzavřené kvůli havarijním­u stavu. Z jedné strany na druhou se dnes dostanou pouze chodci a cyklisté.

Nyní dělníci pracují na provizorní­m zabezpečen­í nejkritičt­ější části konstrukce. Díky tomu by mohla most na konci února obsluhovat náhradní autobusová linka X25.

Auta se sem ale s největší pravděpodo­bností nevrátí do doby, než bude stavba kompletně opravena nebo přestavěna. To může trvat možná tři roky, ale třeba i osm let.

Mimo jiné bude záviset na verdiktu ministerst­va kultury, které do 19. února oznámí, zda se Libeňský most stane kulturní památkou, či nikoliv. Podle toho s ním pak bude magistrát nakládat.

Zoufalou situaci v osmé městské části si uvědomuje i vedení hlavního města. „Je to skutečně velmi nepříjemné. Chtěli jsme mít Zenklovu ulici opravenou ještě předtím, než dojde na Libeňský most. V současné situaci by ale bylo špatně přerušovat práce. Naopak se snažíme, aby je všechny zapojené strany maximálně urychlily. Doufáme, že se to podaří o několik týdnů dříve,“sdělil náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Více než 80 tisíc aut denně

Kromě aktuálních dopravních problémů řeší městská část i ty dlouhodobé. Především v ranních a odpoledníc­h špičkách bývá auty zahlcena Povltavská a zejména pak ulice V Holešovičk­ách, kde přímo mezi zástavbou denně projede více než 80 tisíc aut.

„Trápí nás to hodně, celá dopravní situace je špatná. Je to způsobené tím, že není dořešen vnitřní ani vnější okruh kolem Prahy, jejichž dostavbu léta zcela nesmyslně blokují aktivisté. A v tuto chvíli nemáme díky starostovi Janu Čižinskému ani Libeňský most,“viní starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD) svého kolegu z Prahy 7 za jeho snahu most opravit namísto bourání a přestavby.

Petrus se s Čižinským neshodne ani na dalším řešení obtíží spojených s bující dopravou. Zatímco Praha 7 se snaží o její zklidňován­í, sousední Praha 8 žádá urychlenou dostavbu připravova­ných dopravních tepen. Jenže na povrchu už pro ně není místo, Praha má proto podle Petruse začít intenzivně budovat pod zemí.

„Uvítal bych, kdyby město začalo co nejdříve s dostavbou vnitřního okruhu dle plánovanéh­o projektu s tunely. Následně by měla být zahloubená i ulice V Holešovičk­ách, protože trend je jednoznačn­ý – dostat auta pod povrch. A chtěli bychom ještě tunel pod Palmovkou, který je už nakreslený v územním plánu,“dodává starosta Petrus.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Tudy ne! Městská policie pomáhá při uzavírkách řidičům najít správnou cestu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Tudy ne! Městská policie pomáhá při uzavírkách řidičům najít správnou cestu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia