MF DNES

Jedničkou asi Francouz

Hokejisté prohráli v přípravě na OH s Finskem 0:2. Co zásadního generálka o českém týmu řekla

- Robert Sára reportér MF DNES v Soulu

Generálky nejsou od toho, aby se po nich hned naštvaně plivala síra, ale aby z nich vzešlo ponaučení. A ta hokejová, která včera v posledním testu před startem olympijské­ho turnaje přinesla Čechům porážku 0:2 od Finska, jisté nedostatky ukázala.

„V ofenzivě jsme nebyli důslední. Neměli jsme patřičný tlak do brány a vůbec se nám nepovedly přesilovky,“říkal po utkání v Soulu kouč Josef Jandač. Ten zároveň narychlo do Koreje povolal třineckého snajpra Martina Růžičku. Proti Finům se zranil Milan Gulaš a zatím není jasné, jak vážné to je. Navíc dál marodí Michal Vondrka, a tak Růžička přiletí jako prozatímní pojistka.

Co však také včerejší mač ukázal?

Jandač už ví, kdo půjde do blížícího se turnaje jako jednička. Tu by chtěl nechat nejraději odchytat celou základní skupinu, aby si v ní tým zajistil přímý postup do čtvrtfinál­e (buď skupinu vyhrál, či byl nejlepším celkem na druhých místech). Zda to bude Francouz, či Furch, zatím nechtěl veřejně říct. Čistě matematick­y by to měl být ten první, jenž včera nepustil gól, zatímco Furch po svém nástupu do druhé půlky utkání velmi brzy inkasoval dva. Francouz má i nejlepší statistiku zásahů v celé KHL, uspěl také na loňském šampionátu v Paříži. „Určitě bych chtěl chytat, je to moje práce,“řekl Francouz. A MF DNES tipuje: jedničkou bude on.

Proti Finsku tým ve třetí třetině přečkal čtyři oslabení, což je pozitivní ukazatel. A i při hře 5 na 5 defenziva fungovala, což Jandač komentoval: „V obranném pásmu jsme si – až na pár momentů – nepočínali špatně.“

Přesilovky. Zatím je tým mohl pilovat jen na dvou trénincích, přesto by to neměla být omluva pro včerejší představen­í. Češi měli tři početní výhody, ale vytěžili v nich jen jednu pořádnou střelu, soustavný tlak žádný. A ač měl v první přesilovko­vé formaci v původních plánech chodit „otravovat“soupeřova gólmana Horák, který tuto roli znamenitě plnil na mistrovstv­í v Paříži, včera na jeho místě hrál častěji Sekáč. Má být alternativ­ou. Přesto on – a ani nikdo jiný při hře 5 na 5 – se do předbranko­vého prostoru netlačil. Velká – želbohu už tradiční – chyba! Možná však přesilovku trenéři ještě vyladí jinak – pokud Růžička skutečně bude dopsán na soupisku, je právě ostřelován­í v početní výhodě jeho jobem.

Oslabení. Už o nich byla řeč. Sice se podařilo je ubránit, jenže mnohem lépe by se hrálo bez nich. Zvlášť ve třetí třetině, kdy se měl tým hnát za vyrovnáním. Ano, korejští sudí, kteří přípravu pískali, nebyli hvězdami, leč i od Čechů to často byly klukovské fauly. „Když jsme měli honit výsledek, byli jsme čtyřikrát venku, i proto jsme si ve třetí třetině dopředu nic nevytvořil­i,“ uvědomoval si Jandač. A Furch, který byl v tento čas na ledě, přidal: „Příště jich musíme mít méně, aby se dalo se zápasem něco udělat.“Disciplino­vanost je základ. Opakuje se to před každým turnajem...

Víra. Prohra nesmí zamávat se sebevědomí­m, vždyť první český sok na turnaji, domácí Korea, dostal v sobotu od Ruska výprask 1:8. Přesto Jandač varuje: „I když to není favorit turnaje, jsou houževnatí. A pokud nebudeme v předbranko­vém prostoru, můžeme mít problémy.“

 ?? Foto: Petr Svačina ?? Gól nepadl Ani Lukáš Radil nepřekonal finského brankáře v poslední přípravě před olympijský­m turnajem.
Foto: Petr Svačina Gól nepadl Ani Lukáš Radil nepřekonal finského brankáře v poslední přípravě před olympijský­m turnajem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia