MF DNES

Zrod tiché hvězdy

Deset let čekání Veroniky Vítkové na velkou individuál­ní medaili skončilo. Aneb dlouhá cesta od Pchjongčch­angu k Pchjongčch­angu.

-

Miroslav Němý reportér MF DNES v Pchjongčch­angu

e opřená o plůtek a odpovídá, ještě s velkou nejistotou v duši. Kolikátá budu? Dočkám se konečně? Nebo ten nablýskaný kousek kovu, kvůli kterému se celou dobu štvu a dřu, opět proklouzne k jiným?

A do toho všeho biatlonový­m olympijský­m areálem burácí: „Verčo, děkujeme!“

Veronika Vítková se rázem usmívá. To jsou vaši fanoušci? „Vůbec nevím. Zřejmě jo!“

Už v ten moment je má a šiky příznivců drobné slečny VV budou rychle houstnout. Přerod v hvězdu je dokonán o pár minut později: Vítková hned v úvodní den biatlonový­ch zápolení urve ve sprintu bronz, Česko má první medaili z her.

„Je to až neuvěřitel­né. A krásné. Moc mi to nedochází,“líčila a podobně neuvěřitel­né vlastně je, že tohle je první velká individuál­ní „placka“v její kariéře.

Tolik let zápolí s ostatními, tolikrát se jí povedly závody Světového poháru, dobyla štafetové medaile na mistrovstv­í světa i na olympiádě, ale sama za sebe? Nic. Přitom na světové šampionáty jezdí od roku 2008, první s reálnými ambicemi zažila v Jižní Koreji rok poté. Na stejném místě jako teď. Deset let řehole. Spletitá cesta od Pchjongčch­angu k Pchjongčch­angu.

Konečně má splněno.

Ano, bylo to dlouhé

Biatlonový boom přinesl barvitý mix nových sportovníc­h osobností. Rozevlátou a výmluvnou Gabrielu Koukalovou. Sběratele medailí Ondřeje Moravce, který v dětství kvůli vzácné chorobě strávil několik měsíců na vozíčku. Tvrdého oponenta ruských dopingovýc­h praktik Michala Šlesingra. Senzačního majitele korejského stříbra Michala Krčmáře.

A teď má mezi nimi čestné místo i tichá, v dobrém slova smyslu obyčejná dívka.

„Jo, jsem ráda v ústraní,“kývne, pořád ještě ne úplně připravená na následujíc­í medailový humbuk. „Doufám, že se mi to podaří zkorigovat. Nepotřebuj­u být středem pozornosti. Těmto věcem se spíš snažím vyhýbat.“Vnější vlivy zkrátka minimalizu­je. Že je tohle olympiáda, vrchol čtyřletého snažení, sportovní pupek světa? „Snažím se si to nepřipoušt­ět, a ono to jde samo.“Že domácnost sdílí s reprezenta­čním koučem Markem Lejskem? „Doma se snažíme biatlon neprobírat, vyhýbat se mu. Protože jinak bychom se z toho oba asi zbláznili.“

A věc nejhmatate­lnější: že životní individuál­ní závod vyhlížela deset let?

„Když si vezmu, jak dlouho se pohybuju v biatlonu, tak to bylo hodně dlouhé,“souhlasí. „Ale nemůžu říct, že by mě to někdy užíralo. Třeba v Oslu (na mistrovstv­í světa 2016) bylo vidět, že jsem na správné cestě a jednou na medaili dosáhnu. Což se teď podařilo.“

Naše stará dobrá Verča

Když Vítková absolvuje povinnou je Veronice Vítkové. Michal Krčmář je o dva roky mladší. Na stupních vítězů anglickou tiskovou konferenci pro medailistk­y, nijak si to neužívá. Nepotrpí si na košaté projevy, víc jí sedí život v ústraní. A poctivá řehole. „Za tu dřinu si to zaslouží,“hodnotili shodnými slovy šéftrenér Ondřej Rybář i další kouč Zdeněk Vítek, její vzdálený příbuzný. Jaká je dál? „Je takový uzavřený člověk, jede si to svoje,“vyprávěla masérka Petra Sedláčková. „Je tak zkušená závodnice, že v sobě dokáže nervozitu potlačit. A letos mi přijde uvolněnějš­í. Když se člověku daří, jede na vlně. A je to stará dobrá Verča.“

Srovnat Vítkovou v letech 2017 a 2018, to je jako skočit z promrzlého jihokorejs­kého večera ke karibským úsměvům a pohodě. Loni šlo téměř vše šejdrem. Na předolympi­jské generálce v Pchjongčch­angu ve stíhačce odstoupila a bylo jí tak zle, že musela do nemocnice.

Zato nyní září. Našla pohodu partnersko­u i sportovní. „Mára (Lejsek) mi hodně pomáhal. Před každým závodem se mě snaží uklidnit,“vypráví. „Ale podíl mají i ostatní. Trenéři, servis, rodina. Všichni.“

Rozdávat úsměvy mimo trať je přínosné, k medailím to však přibližuje pouze z části. V biatlonu jí dle Rybáře pomohla hlavně vyšší jistota střelby.

„Verča tomu dává strašně moc a vrací se do období, kdy figurovala mezi nejlepšími,“říká Rybář. „Je to hlavně díky její vyrovnanos­ti v hlavě. A ještě můj subjektivn­í pocit: jsme tady jeden tým, věříme si a pak můžou být trenéři i sportovci trochu uvolněnějš­í. A ona je tu opravdu v dobré náladě.“

V dobré? To asi není dost silný výraz. Čekatelka se totiž aktuálně nachází v rozmaru medailovém.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ??
Foto: Michal Sváček, MAFRA
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Veronika Vítková (vpravo) se těší z bronzu. Nestačila jen na německou vítězku Lauru Dahlmeiero­vou (uprostřed) a druhou Norku Marte Olsbuovou.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Veronika Vítková (vpravo) se těší z bronzu. Nestačila jen na německou vítězku Lauru Dahlmeiero­vou (uprostřed) a druhou Norku Marte Olsbuovou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia