MF DNES

Pavla Kulhánková

Když se Pavla Kulhánková vrátila z pracovního pobytu ve Španělsku, praštilo ji do očí, jak je tady všechno šedivé. I proto začala šít malé, velmi originální a veselé kolekce dětského oblečení. Ve své tvorbě kašle na stereotypy a prohlašuje, že kluci klidn

- připravila: lucie šilhová

Její kolekce dětského oblečení popírají stereotypy o modré pro kluky a červené pro holky.

O tom, kde se vzala moje záliba v šití

Od manžela jsem dostala k Vánocům šicí stroj. Ukázal mi, jak se navléká nit, a prohlásil, že ostatní už se naučím sama. Asi měsíc jsem tedy trénovala navlékání. Zpočátku jsem se bála i jen střihnout do látky. Ale šít jsem chtěla, a moc. Netroufla jsem si však na dospělé, tak to odnesly děti. Jen tak mimochodem, stříhat se už nebojím, naopak. Je to moje nová vášeň.

O konkurenci

V téhle fázi ji zatím příliš nevnímám. I obecně mám za to, že jsou-li na trhu jasně daná pravidla a je-li zaručeno jejich dodržování, je konkurence dobrá věc. Nicméně naše nabídka je teď mnohem víc než konkurencí limitovaná naší fyzickou kapacitou a financemi.

O víře v úspěch

Nikdy předtím jsem se do ničeho takhle „nezakousla“a ničemu tolik nevěřila. Cítím v kostech, že to dobře dopadne.

O modré barvě pro dívky

Šiju modré oblečení pro dívky, protože jim sluší. A taky proto, že modrou miluji. Ve všech jejích odstínech. Ujíždím na tyrkysové Karibiku, fascinuje mě temně modrofialk­ový odstín oblohy těsně před tím, než padne tma. Nejkrásněj­ší ze všech ale je zvláštní zelenomodr­á matná barva vod Mexického zálivu, ta, co má v očích moje dcera.

O radostech

Báječný pocit je, když se nám podaří fantazii plně přenést do výrobku, nemluvě o situaci, kdy je konečný výsledek lepší než původní myšlenka. Moje ego také potěší, když vidím nějaké dítě v některém z našich oblečků, ať už je to chlupatá sukýnka, štuclík, nebo nákrčník.

O penězích na rozjezd

Brala jsem je pouze z vlastních zdrojů. Mám nesmírně tolerantní­ho muže, který sice jinak remcá skoro kvůli všemu, ale v tomhle ohledu mi věří a hrdinně snáší útrapy života v panelákové­m bytě bez vyhlídek na brzkou změnu proto, abych mohla Jokersol založit a budovat.

O mé parťačce

Nebýt Jitky, ještě bych asi navlékala cvičmo nitě do prvního šicího stroje. Chvilku mi trvalo, než jsem ji přesvědčil­a, že Jokersol je pro její profesní i osobní budoucnost absolutně nejlepší volba, ale stálo to za to. Má dost z toho, co chybí mně, a jako bonus je s ní veliká legrace.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Moje nejoblíben­ější fotka z mobilu Čtyřletá dcera Kristýnka.
Moje nejoblíben­ější fotka z mobilu Čtyřletá dcera Kristýnka.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia