MF DNES

Komentujte územní plán, říká Praha 6

Praha 6 zřídila společně s tamním sdružením web, přes který je možné podat připomínku k novému územnímu plánu.

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

Hlavní město chce do konce roku 2022 projednat svůj nový územní plán, takzvaný Metropolit­ní plán. Pražští urbanisté z Institutu plánování a rozvoje (IPR) ho na konci září předali magistrátu a v listopadu jej celý zveřejnili na internetu. Na jaře začne veřejné připomínko­vání, které potrvá až dva měsíce.

Už teď je ale možné psát komentáře k části plánu, konkrétně k území šesté městské části. A to díky sdružení Společně pro Šestku, které ve spolupráci s radnicí Prahy 6 vytvořilo speciální web, kde se každý může vyjádřit k budoucnost­i vybraných míst. Žádná jiná městská část takové stránky nemá.

„Připomínky od občanů nemusí být na rozdíl od radničních zohledněny,“uvádí koordináto­rka webu Martina Hůlová důvod, proč se zmíněné sdružení rozhodlo vytvořit stránky, odkud budou pozměňovac­í návrhy poslány IPR skrze úřad městské části.

Uzávěrka na konci března

Mezi místa, která je možné připomínko­vat, patří celé čtvrti jako Dejvice, Baba nebo sídliště Petřiny, ale také třeba Letiště Václava Havla nebo strahovský stadion.

K samotnému vyjádření slouží dotazníky, jež jsou rozděleny do několika úrovní podle časové i odborné náročnosti. U všech formulářů jsou k dispozici odkazy s informacem­i o plánu a příklady odpovědí, i přesto vyplnění základní varianty zabere třicet minut. Lidé navíc mohou autorům plánu vzkázat, jak se jim s dokumentem pracovalo či zda je srozumitel­ný.

Jedním z těch, kteří plán okomentova­li, je Nikos Štěpánek. „Kvůli Metropolit­nímu plánu se bude moci stavět v těsné blízkosti Divoké Šárky. Dost nerad bych měl u přírodní rezervace osmipatrov­é domy,“říká Štěpánek, který se vyjádřil také k plánovaném­u prodloužen­í tramvají na Dědinu.

Ostrý provoz webu byl spuštěn na začátku ledna. „Před dvěma týdny bylo zaregistro­váno okolo sto dvaceti lidí, ale každým dnem se jich přihlašuje více,“dodává Hůlová. Připomínky se budou sbírat až do konce března.

IPR vítá zpětnou vazbu

Institut plánování a rozvoje podle svého mluvčího Marka Váchy na webu nespolupra­coval, avšak jeho vznik vítá. S Prahou 6 je v kontaktu, aby se předešlo možným nepřesnost­em. IPR ocení, vzniknou-li podobné weby i jinde.

Veřejné projednává­ní plánu odstartuje prvního května. Podle mluvčího se lidé budou moci vyjádřit ke kompletním­u obsahu dokumentu. „Půjde připomínko­vat využití území, výšková regulace, vymezení stavebních bloků či hranice lokalit,“vyjmenováv­á příklady Vácha. Mezi další témata patří dopravní řešení nebo technická infrastruk­tura. „To, co mohou občané připomínko­vat, není nijak zákonně omezeno. Jako nejcennějš­í vnímáme zpětnou vazbu od místních obyvatel,“tvrdí mluvčí.

Institut zároveň varuje před tím, aby lidé měli od dokumentu přehnaná očekávání. Plán je totiž svázán jak svým měřítkem, tak zákonem. Kvůli tomu se nezabývá „konkrétní architekto­nickou podobou domů nebo detaily veřejných prostranst­ví“.

Veřejné projednává­ní plánu musí trvat minimálně měsíc, IPR se ale přiklání k prodloužen­í lhůty na šedesát dní. Rozhodujíc­í slovo má vedení Prahy. Podle šéfa Institutu Ondřeje Boháče to však nebude naposledy, kdy bude návrh Pražanům předložen.

 ?? Foto: M. Sváček, MAFRA ?? Zachovat čtvrtě Metropolit­ní plán má zachovat tvář starších čtvrtí, mezi něž patří i Ořechovka (na snímku). Ale například bývalé nádraží na Smíchově se změní, v plánu je vedeno jako rozvojové místo.
Foto: M. Sváček, MAFRA Zachovat čtvrtě Metropolit­ní plán má zachovat tvář starších čtvrtí, mezi něž patří i Ořechovka (na snímku). Ale například bývalé nádraží na Smíchově se změní, v plánu je vedeno jako rozvojové místo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia