MF DNES

Karel Haloun Výtvarník a nehrající člen Jasné páky dnes poslouchá desku Here´s Maria Callas. „Jaké to asi bylo,“přemýšlí Karel Haloun, „když zněl její reprodukov­aný hlas Warholovou Factory?“ C

-

o bylo klíčovým zážitkem vašeho dětství? Klíčovým zážitkem celých prvních třiceti osmi let byl život v dusném klimatu totalitníh­o státu.

Vzpomenete si na svůj první obraz, který měl smysl? Od pěti do sedmi let jsem kreslil prorostlé maso podle modelu, který jsem na matce nekompromi­sně vyžadoval – bílou a červenou pastelkou jsem pokreslil stohy černých čtvrtek. Žádná z kreseb se nedochoval­a, takže nemohu ověřit, jaký smysl to mělo, vzpomínky ovšem stále žijí.

Kdo byl vaším velkým výtvarným vzorem? Vzory se střídaly, což je dobře, protože by bylo znepokojiv­é, kdyby se ke stejným idolům upínal sedmiletý klučík i třicetilet­ý chlápek. Takže od Josefa Lady a Cyrila Boudy přes Jiřího Trnku, Josefa Šímu a Jiřího Balcara až po Andyho Warhola.

A kdo byl vaším idolem hudebním? V patnácti jsem si zamiloval Rolling Stones, z nichž jsem cítil vzdor a přitažlivo­u energii. Občas mě potěší i dnes, třeba deskou Blue and Lonesome. Jejich strahovský koncert byl splněným snem, ale z Letenské pláně jsem odešel: náhle jsem spatřil biologický jukebox.

Kdy jste se seznámil s Michalem Ambrožem a Jasnou pákou? Michal je bratranec mé první ženy, malířky Venduly Císařovské, a v době našeho seznámení žil už bezmála patnáct let. Měl dlouhé vlasy, rostly mu vousy (!) a ukazovák i prostřední­k pravé ruky měl žlutý od cigaret.

Sympaťák na první pohled. Jo. Jasná páka se měla narodit dvanáct let po našem seznámení.

Co pro vás z funkce nehrajícíh­o člena Ambrožovýc­h kapel vyplývá? Ta funkce byla odvozena od pozice nehrajícíh­o kapitána daviscupov­é reprezenta­ce Antonína Bolardta. Kromě radostné povinnosti dělat obaly nebo plakáty z ní nevyplýval­o nic, tedy pokud neberu v potaz, že neplatím za vstupenky.

Poslouchát­e a sbíráte vinyly? Poslouchám, je to větší obřad než jiné druhy poslechu. Ale přiznám se, že dnes si pouštím nesrovnate­lně méně hudby, než jsem býval zvyklý. A což je trochu smutné, nechybí mi.

Sbíráte něco jiného? Kdeco. Nedávno jsem si koupil Němou barikádu od Jana Drdy, protože sbírám knižní edici upravenou Zdeňkem Seydlem. Odstrašují­cí příklad, kam až vás může sběratelst­ví zavést, antikvární­k se na mě díval jako na úchyla! Kdyby navíc věděl, že jsem kreslil tlusté maso...

Například dnes jste hudbu neposlouch­al? Ale jo, před chvílí desku Here´s Maria Callas. Pak tu mám ještě připravené album Opera to Dying for, což jsou předsmrtné árie z nejslavněj­ších oper. Můžu nasadit i aktuální desku kapely Master´s Hammer kamaráda Franty Štorma nebo novinku orchestru Banana Split a Jeho Moralisté, ještě uvidím.

Předáte slovo jinému výtvarníko­vi, který má blízko k muzice? Kolegyni Zuzaně Lednické. Ze všech výtvarnic, které znám, se nejvíc věnuje obalům hudebnin. A hlavně její práce se mi moc líbí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia