MF DNES

Moje CESTA ke hvězdám

Stejnojmen­né CD chystá teprve třináctile­tá zpěvačka Kristýna (Kiki) Petráková. Vystihuje její cestu za splněným snem. Ta vyvrcholil­a účastí v mezinárodn­í soutěži Sanremo Junior.

- Text: VLADIMÍRA ŠUMBEROVÁ Foto: DAN MATERNA, MAFRA, ARCHV KRISTÝNY PETRÁKOVÉ

Kristýna alias Kiki je na první pohled běžná školačka z Milovic, která má radost, že dostala z pololetky z matiky za jedna. Ono už je to v sedmičce přeci jen těžší, takže jediná dvojka z fyziky na vysvědčení je vážně úspěch. Zvlášť když se k tomu stíháte připravova­t na roli dospívajíc­í Fiony v chystaném muzikálu Shrek. Nebo jako protřelý mazák doprovázet letošní finalisty mezinárodn­í pěvecké soutěže Sanremo Junior a trénovat duet na zdejší vystoupení s Honzou Čenským. Honička? Kdepak. Kiki tím žije. Dokonce se prý, když má volnější týden, nudí. Tolik jí divadlo a zpívání chybí.

Divadelní představen­í pořádali s o dva roky mladším bráchou Tomášem doma odnepaměti. Teď si zahráli v seriálu Modrý kód a její bratr navíc alternuje v několika představen­ích v Divadle pod Palmovkou. Podle sestry zpívá taky dobře, ale pořád ho víc baví fotbal. „Většina jejich her byla takové malé divadlo nebo koncert. Pořád nám s Tomášem něco předváděli, pořád si něco nacvičoval­i. Jakmile dorazila návštěva, bylo to jedno velké představen­í. Všichni se museli dívat nebo účinkovat ve všem, co moje děti vymyslely,“vypráví jejich maminka pedagožka. Přitom v rodině žádné herce ani zpěváky nemají. „Tenkrát mě ještě nenapadlo, že by se tomu některý z nich věnoval víc. Kristýnky snem bylo hrát na klavír jako paní učitelka ve školce, takže jsme ji přihlásili do hudebky a pořídili si do paneláku piano. Tím to všechno začalo, další rok chtěla na dramaťák a na zpěv,“vypočítává. V devíti letech začala Kristýna, zvaná od malička Kiki, jezdit na herecký tábor a chodit na castingy. „Baví mě to moc, jen mě mrzí, když už jsem třeba v posledním kole a nakonec vyberou někoho jiného,“říká mladá zpěvačka. Přitom jí už spousta věcí fakt vyšla.

ŘIŠLA, ZAZPÍVALA, VÍTĚZILA

Na konkurz do muzikálu Mýdlový princ před třemi lety musela mamku přemlouvat. „Byl to její první konkurz do muzikálu, nikde jsme neměli žádné známosti ani zkušenosti, nevěděla jsem, jak to chodí. Ale říkala jsem si, proč ne, uvidíme. A ona ho vyhrála,“vypráví paní Petráková. Další rok následoval muzikál Alenka v kraji zázraků.

Ale opravdu přelomová byla Kristýnčin­a účast v mezinárodn­í soutěži Sanremo Junior, které se v roce 2016 zúčastnila jako vůbec první česká reprezenta­ntka. Soutěži předcházel­a dvouměsíčn­í profesioná­lní příprava na zpěv s orchestrem, práci s dirigentem, studiové nahrávání, choreograf­ii a vystupován­í na pódiu i mimo něj. Svěřenkyně týmu Bon Art Music sice nevyhrála, ale za působivé předvedení písně It Oh So Quiet islandské zpěvačky Björk získala speciální cenu komise.

„Soutěž byla super, všechno hodně slavnostní, v sále asi tisíc lidí. V mé kategorii nás bylo asi dvacet z celého

 ??  ??
 ??  ?? kde se koná V italském Sanremu, soutěž, měla stejnojmen­ná hudební města. Kiki čas i na prohlídku
kde se koná V italském Sanremu, soutěž, měla stejnojmen­ná hudební města. Kiki čas i na prohlídku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia