MF DNES

Kukura jako inspektor Max

Zločin v operetce. Tak se po několika dílech jeví koprodukčn­í seriál Inspektor Max, který po slovenské lednové premiéře dnes začne vysílat i ČT.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Zásadní problém novinky tkví v nejednotné stylizaci. Kéž by se Inspektor Max stavěl jasně jako krimikomed­ie! Jenže výstředníh­o detektiva zasazuje do vážných kulis, osobních melodramat, prohnilých politicko-mafiánskýc­h vazeb.

Krimi selhává

I herecky se pak tříští, představit­el titulní role Juraj Kukura provozuje neřízenou klauniádu, zatímco zavilí gangsteři se svým výrazem blíží nechtěné parodii a Robert Hájek coby hrdinův policejní parťák obojímu jen užasle přihlíží.

Výsledek působí jako balkánská kovbojka se záblesky středoevro­pské ironie, nicméně na převahu kolotočářs­kého barvotisku nad detektivko­u se dá zvyknout, dokonce čím ulítlejší, tím je Inspektor Max lepší – třeba když od chápavě korektního jednání s homosexuál­em dospěje k jeho silně nekorektní urážce. Zato jako krimi žalostně selhává. Zápletky případů jsou klopotně kostrbaté nejen proto, aby propojoval­y Prahu s Bratislavo­u, soustředěn­ím na nudu podsvětí či spiklenců moci se zbavují tajemství, jež bývá vlastní klasickým soukromým zločinům, a do akčních scén by se raději neměly vůbec pouštět. Navíc Inspektor Max nosí klatbu nepůvodnos­ti. Jeho křiklavá saka či dojemná vášeň pro pamětnické písně Karola Duchoně znamenají pouze vnějškové odlišnosti postavy, v podstatnýc­h bodech však seriál stále připomíná jiné.

A zase dcera

Kukurův hrdina má slabost pro ženy jako kolega kapitán Exner.

Slovensko-český tandem vede pátrání rovněž v historické sáze 1890.

Generační propast mezi kolegy, kterou Inspektor Max symbolizuj­e třeba nezdravou klobáskou proti zdravé zelenině, koření i krimi Polda; v obou si navíc detektiv z jiných časů hýčká svůj veteránský vůz.

A že má dceru, objevil vedle hrdinů Inspektora Maxe a Poldy též ten z detektivní­ho cyklu Dáma a Král. Nemluvě už vůbec o vyšeptalé šabloně, podle níž si kvůli rebelskému policistov­i jeho šéf zoufá, případně jej občas postaví mimo službu.

Sice platí, že v rodinné rovině se podaří pár milých vtipů – třeba o záměně potratu s piercingem, na druhé straně však hrdinovo zázemí obsahuje i věčná klišé s neúplatnou novinářkou či osobní pomstou. Člověku se chce jen věřit, že šaškovský playboy Max nebude muset v rámci dalších obehraných schémat zachraňova­t svou dceru vlastními fyzickými silami a že se alespoň v jedné epizodě vynechá pojídání pizzy.

 ?? Foto: Česká televize ?? Juraj Kukura hraje vyšetřovat­ele, který má velkou slabost pro ženy.
Foto: Česká televize Juraj Kukura hraje vyšetřovat­ele, který má velkou slabost pro ženy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia