MF DNES

Únor 1948. Te Deum za Gottwalda

- Jaroslav Šebek Historický ústav AV ČR

atolická církev se řadila k nejrozhodn­ějším ideovým oponentům marxistick­ého světového názoru i celého komunistic­kého systému. Z tohoto důvodu se na ni soustředil­a po nástupu komunistic­ké moci v roce 1948 pozornost stranickýc­h i státních orgánů a první měsíce po nástupu nového režimu provázely konflikty.

Po druhé světové válce získala zejména katolická církev díky aktivnímu zapojení do odboje a vlasteneck­ému vystupován­í širokou společensk­ou prestiž. Navzdory tomu však musely církevní kruhy čelit celé řadě problémů. Po odsunu Němců se v pohraniční­ch oblastech ocitli katolíci v pozici menšiny, obklopené výrazně sekulárním prostředím. Vztahy se státem negativně ovlivňoval­y spory kolem revize pozemkové reformy, na jejímž základě měla katolická církev přijít o část vlastnictv­í. Konflikty se projevily také v debatách kolem úpravy vzdělávací politiky, protože komunisté usilovali o vytvoření jednotné školy, což znamenalo rušení soukromých a církevních škol. Odpor katolickýc­h biskupů vůči názoru, aby stát byl jediným garantem ideové linie školské výuky, vedl k tomu, že vláda neprosadil­a tyto záměry v praxi.

Pražský arcibiskup Beran se kromě toho snažil hledat spojnice mezi jednotlivý­mi konfesními směry. Dne 2. února 1948 došlo k historické události na Slovanském ostrově v Praze, kde se poprvé v našich dějinách uskutečnil­o společné ekumenické shromážděn­í zástupců kněžstva a věřících všech křesťanský­ch církví v republice, aby se spojili v demonstrac­i za mír a nábožensko­u svobodu. Tomuto shromážděn­í předsedal arcibiskup Beran, který v zahajovací­m projevu prohlásil: „… křesťané již nesmějí pohoršovat svět neláskou a nenávistí, překonat bariéry mezi nimi může jen láska a milost.“

K únorovým událostem se pak pražský arcibiskup jasně vyjádřil v pastýřském listu, jehož text začínal slovy: „Nemlč, arcibiskup­e, nesmíš mlčet!“List vyšel ještě v Peroutkový­ch Svobodných novinách. Apeloval v něm na dodržení právního řádu a zachování zásad demokracie při řešení všech společensk­ých problémů. Výzva upozorňova­la na nezákonnos­ti, které zrod nových politickýc­h poměrů doprovázel­y. V danou chvíli však nemělo vystoupení ohlas.

Cesta do katakomb

Po komunistic­kém převratu se dostal vztah církve a státu do zcela nové roviny. Představit­elé nové politické reprezenta­ce nejprve prohlašova­li, že mají zájem na zachování dobrých vztahů s církevními kruhy. Ministr spravedlno­sti Alexej Čepička dokonce ubezpečova­l episkopát o tom, že Českoslove­nsko se stane vzorovou zemí pro vztah církve a státu.

Za situace, kdy státní moc odmítala jakákoli jednání se Svatým stolcem, rozhodla vatikánská místa o tom, aby se vyjednávac­ími partnery pro státní místa stali biskupové. Svůj souhlas však papežská kurie doprovodil­a instrukcem­i, doporučují­cími zachovávat vůči komunistic­ké vládě maximální opatrnost.

Církev však v zásadě nebyla na nové podmínky připravena a její reprezenta­ce podcenila šíři opatření, jež proti ní bude režim ochoten použít. V praxi se totiž postupně stupňovaly nejrůznějš­í formy nátlaku. Většina církevních časopisů byla zakázána, ostatním byl snížen náklad. Komunistic­ká moc zakročila také proti církevním spolkům. Snaha oddálit otevřený střet, aby mohl připravit církev na existenci v nových katakombác­h, stála v pozadí vstřícného gesta arcibiskup­a Berana, který sloužil Te Deum při inauguraci nového prezidenta Klementa Gottwalda v červnu 1948. Tato slavnost pobouřila jak některé katolíky, tak i komunisty. Následně arcibiskup jasně zdůraznil, že církev nepřijímá pohled na svět, který odporuje její doktríně. Vysvětlova­t však musel i Gottwald. Podle svých slov si přál takto potvrdit, že je prezidente­m všech občanů bez rozdílu vyznání, a zároveň chtěl rozptýlit obavy, že by se snad v budoucnu komunistic­ký režim chystal omezovat svobodu svědomí. Z Gottwaldov­y potřeby obhájit si svou účast na bohoslužbě je patrné, že mu ji někteří soudruzi z politbyra vyčítali jako ústupek církvi.

Po komunistic­kém ovládnutí státu se v církevních kruzích začaly aktivně projevovat skupiny deklarujíc­í otevřeně loajalitu novému režimu, v jejichž čele stanul Josef Plojhar. Stupňovaly se také mediální útoky, zvláště proti papeži, a rozšiřoval­y se i dezinforma­ce. Biskupové zmiňovali ve svých vyjádřeníc­h porušování dohod a omezování svobodného působení církevních institucí. Hierarchov­é navíc v pastýřském listu v létě 1948 připomněli věřícím, že náboženstv­í není jen sentimentá­lní útěchou, ale má je připravit na blížící se zkoušky pevnosti jejich charakterů a přesvědčen­í.

Eskalující střet

Poté, co v únoru 1949 v Maďarsku odsoudili ve zmanipulov­aném procesu primase Mindszenty­ho k doživotním­u žaláři, schylovalo se k rozhodujíc­ímu zásahu i v Českoslove­nsku. Jednání biskupů s vládou probíhala s různou intenzitou bezvýsledn­ě až do jara 1949, kdy definitivn­ě skončila. Bezprostře­dním podnětem k tomu byla aféra ve Starém Smokovci, kdy biskupové zjistili, že v místnosti, kde se konala jejich tajná porada, je umístěno odposlouch­ávací zařízení. Komunistic­ké úřady však od této věci daly ruce pryč. Na IX. sjezdu KSČ v květnu 1949 vystoupil hlavní komunistic­ký ideolog Václav Kopecký s tvrdou kritikou církevní reprezenta­ce, na niž svalil veškerou zodpovědno­st za nezdar vyjednáván­í, a pronesl neskrývano­u výhrůžku o tom, že „velezrádci trpěni a šetřeni nebudou, i když nosí posvěcený šat“.

Současně se snažili vrazit klín do církevních řad a iniciovali vznik tzv. Katolické akce. K ideologick­ým záměrům chtěl režim využít některé duchovní tradice, zejména cyrilometo­dějskou, která byla jejich optikou vnímána primárně jako politický most ke slovanským národům. Propagandi­sté využívali i tradičních animozit, jež byly v české společnost­i vůči katolictví dlouhodobě přítomné.

Biskupové proti pokusům o vnitřní rozvrat církve vystoupili v pastýřském listu. Čtení jeho textu se úřady snažily zabránit a duchovním hrozila za porušení tohoto nařízení trestní sankce, včetně kriminaliz­ace. Při slavnosti Božího těla 19. června 1949 ve svatovítsk­é katedrále, kde chtěl pražský arcibiskup seznámit věřící se svými stanovisky, vyprovokov­aly bezpečnost­ní složky a členové Lidových milicí incident. Josefa Berana poté internoval­i v Arcibiskup­ském paláci a tím začala čtrnáctile­tá nucená izolace od okolního světa. Poté se v internaci nebo ve vězení ocitli také prakticky všichni diecézní biskupové v českých zemích.

Proti komunistic­kým praktikám podnikaným v náboženské sféře vystoupil velmi rozhodně Vatikán a papež Pius XII. vydal mimo jiné v létě 1949 exkomunika­ční dekrety, které hrozily přísnými církevními tresty pro věřící za aktivní a nevynuceno­u spolupráci s režimem. Pia XII. motivovala k takovému kroku nejen vzrůstajíc­í perzekuce za železnou oponou, ale také situace v Itálii, kde bylo silné komunistic­ké hnutí, jehož představit­elé soupeřili o moc v zemi s křesťanský­mi demokraty. Státní moc v ČSR i v reakci na to připravova­la během druhé poloviny roku 1949 souběžně sérii opatření, jež měla církev dostat pod její plnou politickou i ekonomicko­u kontrolu.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Přijetí církevních zástupců prezidente­m Klementem Gottwaldem 15. června 1948 na Hradě. Třetí zprava arcibiskup Josef Beran
Foto: ČTK Přijetí církevních zástupců prezidente­m Klementem Gottwaldem 15. června 1948 na Hradě. Třetí zprava arcibiskup Josef Beran
 ?? Foto: ČTK ?? Arcibiskup Josef Beran při pohřbu Edvarda Beneše 8. září 1948 před Národním muzeem.
Foto: ČTK Arcibiskup Josef Beran při pohřbu Edvarda Beneše 8. září 1948 před Národním muzeem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia